Hozzávalók
A leveshez
- 400 g zellergumó (tisztított mennyiség)
- 800 g sütőtök (tisztított mennyiség)
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 40 g vaj
- 2 fej salottahagyma
- 3 - 4 ág friss zsálya
- 1 ½ l zöldségalaplé
- 1 ek fehérborecet
A magropogóshoz
- 50 g egész zabpehely
- 30 g natúr tökmag
- 2 ek egész lenmag
- 3 ek natúr szezámmag
- 2 ek natúr napraforgómag
- 1 db tojás
- 1 tk só
Hozzávalók
A leveshez
- 400 g zellergumó (tisztított mennyiség)
- 800 g sütőtök (tisztított mennyiség)
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 40 g vaj
- 2 fej salottahagyma
- 3 - 4 ág friss zsálya
- 1 ½ l zöldségalaplé
- 1 ek fehérborecet
A magropogóshoz
- 50 g egész zabpehely
- 30 g natúr tökmag
- 2 ek egész lenmag
- 3 ek natúr szezámmag
- 2 ek natúr napraforgómag
- 1 db tojás
- 1 tk só
A zelleres sütőtökkrémleves elkészítéséhez a zellert és a sütőtököt kis kockákra vágjuk, összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt elősütjük. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk az apróra vágott salottahagymát és zsályát, sózzuk, borsozzuk és lepirítjuk.
Mehet rá az elősütött zeller és sütőtök, felöntjük az alaplével és felforraljuk, majd 10 percig főzzük. Hozzáadjuk az ecetet, végül leturmixoljuk. A magropogóshoz összekeverjük a hozzávalókat, kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsin és 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, összetörjük és megszórjuk vele a kitálalt levest.
- Elkészítési idő: 50 perc
Ha tetszett a zelleres sütőtökkrémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Nem véletlenül a hűvösebb hónapok legkedveltebb zöldsége a sütőtök. Rengeteg módon felhasználható, nem csak krémlevesként! Igazából édességekben is megállja a helyét, de szuper köret vagy töltelék is készülhet belőle. Jöjjön is pár fullos recept, amit a szezonban legalább egyszer készítsetek el!
Sütőtökös batyu körtés madársalátával
Zöldfűszeres csirkemell borsópürével és chilis-mézes sütőtökkel