Hozzávalók
- 270 ml meleg tej
- 25 g friss élesztő
- 1 nagy csipet cukor
- 500 g liszt
- 1 ½ tk só
- 50 g reszelt parmezán
- 50 g puha vaj
A tetejére
- 1 db tojás + 1 ek víz
- 50 - 70 g reszelt trappista sajt
Hozzávalók
- 270 ml meleg tej
- 25 g friss élesztő
- 1 nagy csipet cukor
- 500 g liszt
- 1 ½ tk só
- 50 g reszelt parmezán
- 50 g puha vaj
A tetejére
- 1 db tojás + 1 ek víz
- 50 - 70 g reszelt trappista sajt
Egy dagasztótálba tesszük a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és beleszórjuk a cukrot. Hagyjuk a tejben felfutni az élesztőt. Belerakjuk a lisztet, a sót, a parmezánt, a vajat, és alaposan kidagasztjuk. Lefedjük, és kb. 60 perc alatt hagyjuk a duplájára kelni.
Ha megkelt, átgyúrjuk és 120-130 g-os darabokat vágunk belőle. Kigömbölyítjük, és egy tepsire rakjuk egymástól legalább 5 cm-re, majd lefedve hagyjuk 20 percig kelni. A tojást kikeverjük a vízzel, és a bucikat lekenjük vele, ezután megszórjuk reszelt sajttal.
200 fokos sütőbe tesszük 7-8 percre, aztán 180 fokra levesszük a hőfokot, és 15-17 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, utána már ehetjük is.
- Előkészítési idő: 20 perc
- Kelesztés: min. 80 perc
- Sütés: 25 perc
- Összesen: 125 perc
Ha tetszett a sajtos zsemle receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
A zsemlének ezer arca van, ha a sajtosat kipipáltátok, álljatok neki ezeknek a szuper recepteknek is. Akár hétköznap, akár hétvégén, de érdemes mindegyiket elkészíteni!
Teljes kiőrlésű zablisztes zsemle