A szalonnát apró kockára vágjuk és forró serpenyőben kipirítjuk a zsírját, majd egy szűrőlapáttal papírtörlőre szedjük. A szalonnazsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a vékony csíkokra vágott sertéshúst és alaposan lepirítjuk.
Ha a hús levet enged, mehet rá a pirospaprika és 1,5 dl víz, sózzuk, borsozzuk.
Lefedjük és közepes lángon pároljuk tovább addig, amíg a hús teljesen meg nem puhul – ez kb. 1,5 óra - és időnként ellenőrizzük, hogy mindig legyen alatta lé, ha elforrna pótoljuk egy kevés vízzel.
Ha a hús megpuhult, csinálunk egy laza habarást: a tejfölt elkeverjük a liszttel és kevéssel a tokány levéből még felengedjük – ez a hőkiegyenlítés – majd a habarást belekeverjük a tokányba. Visszadobjuk a kisült szalonnakockákat, még forralunk egyet rajta és kész is. Amíg fő készíthetünk hozzá galuskát, szerintem azzal a legjobb.
Aklasszikuscsikóstokány
A magyar konyha egyik legősibb húsétele a tokány. Ha már úgy érzitek, hogy belefulladtok a pörkölt-tengerbe, nézzetek oldalra, és dobjatok össze egy ilyen tuti tokányt! Minden ízében hozva azt, amitől imádjuk a hazai ízeket.
A csikós tokány az a fajta étel, amely nem siet, nem kapkod, és amelynek minden mozdulata olyan, mint egy régi, jól bevált konyhai rutin. Ez a klasszikus tokány a magyar konyha egyik legkarakteresebb, húsos fogása: nem pörkölt, nem paprikás, hanem a maga visszafogott, fűszeres módján sokkal elegánsabb, mégis rusztikus.
Hozzávalók
Elkészítés
A szalonnát apró kockára vágjuk és forró serpenyőben kipirítjuk a zsírját, majd egy szűrőlapáttal papírtörlőre szedjük. A szalonnazsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a vékony csíkokra vágott sertéshúst és alaposan lepirítjuk.
Ha a hús levet enged, mehet rá a pirospaprika és 1,5 dl víz, sózzuk, borsozzuk.
Lefedjük és közepes lángon pároljuk tovább addig, amíg a hús teljesen meg nem puhul – ez kb. 1,5 óra - és időnként ellenőrizzük, hogy mindig legyen alatta lé, ha elforrna pótoljuk egy kevés vízzel.
Ha a hús megpuhult, csinálunk egy laza habarást: a tejfölt elkeverjük a liszttel és kevéssel a tokány levéből még felengedjük – ez a hőkiegyenlítés – majd a habarást belekeverjük a tokányba. Visszadobjuk a kisült szalonnakockákat, még forralunk egyet rajta és kész is. Amíg fő készíthetünk hozzá galuskát, szerintem azzal a legjobb.

A szalonna, a hús és az apránként adagolt fűszerek együtt olyan alapot adnak, amitől az étel egyszerre lesz otthonos és mély ízű. Nem hivalkodó, cserébe olyan fogás, amiből az ember mindig szed még egy keveset — mert jólesik, mert ismerős, mert egyszerűen ez az igazi.
Ezek a receptek is érdekelhetnek:
Ha tetszett a klasszikus csikós tokány receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



-SDJH-x.webp)