Street Kitchen

Aklasszikuslencsefőzelék

A klasszikus lencsefőzelék

Hozzávalók
400 g
füstölt tarja
1 púpozott ek
barna cukor
80 ml
olaj
1 fej
hagyma
(közepes)
1 mk
pirospaprika
1 db
babérlevél
400 g
lencse
só, bors
1 ek
mustár
(nagy)
1 púpozott ek
liszt
200 ml
tejföl
100 ml
tejszín

Elkészítés

A klasszikus lencsefőzelék elkészítéséhez először a füstölt húst 2 liter vízben feltesszük főni, addig, amíg a víz a felére párolódik. Ez nagyjából 1,5 óra.

klasszikus lencsefőzelék
Klasszikus lencsefőzelék

A cukrot egy lábasban karamellszínűre olvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, majd a finomra vágott hagymát, és megszórjuk a paprikával. Ezt követően felöntjük a füstölt lével, beletesszük a babérlevelet, majd hozzáadjuk az előző este beáztatott lencsét, és puhára főzzük.

Ha szükséges, vízzel pótoljuk a folyadékot. Sózzuk, mustárral és egy csipet őrölt borssal ízesítjük, majd a lisztből, a tejfölből és pár csepp vízből csomómentes habarást készítünk, végül pedig ezzel sűrítjük a lencsét. Ne feledkezzünk meg a tejszínről, ezt is hozzáadjuk, majd krémesre forraljuk a főzeléket.

Tálalás előtt még kóstoltjuk, és ízlés szerint ízesítjük még mustárral és sóval. Végül a megfőtt hússal tálaljuk.

klasszikus lencsefőzelék
Klasszikus lencsefőzelék

Lencsefőzeléket nem csak újévkor érdemes fogyasztani, hiszen nagyon ízletes fogás. Fogyasszuk bátran év közben is, akár hússal, akár hús nélkül!

Ezek a lencsés receptek is érdekelhetnek:

Kapros lencsegulyás
Rakott lencsés édesburgonya
Répás vöröslencseleves

www.streetkitchen.hu

Ha azt hinnétek, hogy csak újévkor érdemes lencsefőzeléket enni, akkor tévedtek! Mindig, mindenhol imádjuk!

Hozzávalók

6 - 8 főre
400 g
füstölt tarja
1 púpozott ek
barna cukor
80 ml
olaj
1 fej
hagyma
(közepes)
1 mk
pirospaprika
1 db
babérlevél
400 g
lencse
só, bors
1 ek
mustár
(nagy)
1 púpozott ek
liszt
200 ml
tejföl
100 ml
tejszín

A klasszikus lencsefőzelék elkészítéséhez először a füstölt húst 2 liter vízben feltesszük főni, addig, amíg a víz a felére párolódik. Ez nagyjából 1,5 óra.

klasszikus lencsefőzelék
Klasszikus lencsefőzelék

A cukrot egy lábasban karamellszínűre olvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, majd a finomra vágott hagymát, és megszórjuk a paprikával. Ezt követően felöntjük a füstölt lével, beletesszük a babérlevelet, majd hozzáadjuk az előző este beáztatott lencsét, és puhára főzzük.

Ha szükséges, vízzel pótoljuk a folyadékot. Sózzuk, mustárral és egy csipet őrölt borssal ízesítjük, majd a lisztből, a tejfölből és pár csepp vízből csomómentes habarást készítünk, végül pedig ezzel sűrítjük a lencsét. Ne feledkezzünk meg a tejszínről, ezt is hozzáadjuk, majd krémesre forraljuk a főzeléket.

Tálalás előtt még kóstoltjuk, és ízlés szerint ízesítjük még mustárral és sóval. Végül a megfőtt hússal tálaljuk.

klasszikus lencsefőzelék
Klasszikus lencsefőzelék

Lencsefőzeléket nem csak újévkor érdemes fogyasztani, hiszen nagyon ízletes fogás. Fogyasszuk bátran év közben is, akár hússal, akár hús nélkül!

Ezek a lencsés receptek is érdekelhetnek:

Kapros lencsegulyás
Rakott lencsés édesburgonya
Répás vöröslencseleves

Ha tetszett a klasszikus lencsefőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept