Vegán receptek

Amarántoscsokispite

Amarántos csokis pite
Amarántos csokis pite szelet

Hozzávalók
200 g
magozott datolya
(beáztatott)
olvasztott kókuszolaj + a forma kikenéséhez
2 ek
holland kakaópor
120 g
puffasztott amaránt
70 g
zabliszt
2 ek
cukormentes mandulaital
A karamellszószhoz
150 g
cukor
60 g
kókuszolaj
80 ml
kókuszkrém
1 csipet
A ganache-hoz
350 g
kókuszkrém
400 g
étcsokicsepp
2 db
narancs reszelt héja
1 csipet
50 g
olvasztott kókuszolaj

Elkészítés
  1. A datolyát legalább 8 órára beáztatjuk, majd leszűrjük és jól lecsöpögtetjük. Aprítógépben a datolyát krémesre dolgozzuk, majd elkeverjük egy tálban az olvasztott kókuszolajjal, a kakaóporral és a puffasztott amaránttal. Hozzáadjuk a zablisztet és a cukormentes mandulaitalt is, és az egészet csomómentesre keverjük. 

  2. Egy 30 cm átmérőjű piteformát alul kibélelünk sütőpapírral, az oldalát pedig bekenjük kókuszolajjal, és belenyomkodjuk a masszát úgy, hogy az oldalára is jusson. 

  3. A karamellszószhoz a cukrot egy lábasban, közepes lángon világosbarnára karamellizáljuk. Hozzáadjuk a kókuszolajat, majd lassan belecsorgatjuk folyamatos kevergetés mellett a kókuszkrémet és beletesszük a sót. Simára keverjük, és hagyjuk kicsit hűlni. A kihűlt pitealapra egyenletesen ráöntjük a karamellt, majd ismét hűtőbe tesszük.

  4. A ganache-hoz a kókuszkrémet felforraljuk egy gyorsforralóban. Az étcsokicseppeket egy gömb alakú keverőtálba rakjuk a reszelt narancshéjjal, a sóval és az olvasztott kókuszolajjal.

  5. A felforrósított kókuszkrémet ráöntjük a csokira, pár percet állni hagyjuk, majd simára keverjük. A ganache-t a karamellréteg tetejére öntjük, elsimítjuk, és minimum 2-3 órára hűtőbe tesszük, amíg szépen megdermed.
    Szeletelés előtt 10 percig szobahőmérsékleten hagyjuk állni, hogy a csokiréteg ne törjön meg.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ez az amarántos csokis pite egyszerre roppanós, krémes és ellenállhatatlanul gazdag desszert. A datolyás-amarántos alap karamellás réteggel és narancsos étcsoki ganache-zsal koronázva egy olyan édesség, ami után biztos mindenki repetázni akar majd – ráadásul gluténmentes és teljesen növényi alapú.

pictogram

Vegán

Az amarántos csokis pite elsőre talán szokatlannak hangzik, de már az első falatnál kiderül, hogy egy igazán ütős kombóról van szó. A kissé diós ízvilágú amaránt tökéletesen passzol a gazdag, selymes csokikrémhez, így a klasszikus pite új szintre lép.

Hozzávalók

1 30 cm átmérőjű piteformához
200 g
magozott datolya
(beáztatott)
olvasztott kókuszolaj + a forma kikenéséhez
2 ek
holland kakaópor
120 g
puffasztott amaránt
70 g
zabliszt
2 ek
cukormentes mandulaital
A karamellszószhoz
150 g
cukor
60 g
kókuszolaj
80 ml
kókuszkrém
1 csipet
A ganache-hoz
350 g
kókuszkrém
400 g
étcsokicsepp
2 db
narancs reszelt héja
1 csipet
50 g
olvasztott kókuszolaj

Elkészítés

  1. A datolyát legalább 8 órára beáztatjuk, majd leszűrjük és jól lecsöpögtetjük. Aprítógépben a datolyát krémesre dolgozzuk, majd elkeverjük egy tálban az olvasztott kókuszolajjal, a kakaóporral és a puffasztott amaránttal. Hozzáadjuk a zablisztet és a cukormentes mandulaitalt is, és az egészet csomómentesre keverjük. 

  2. Egy 30 cm átmérőjű piteformát alul kibélelünk sütőpapírral, az oldalát pedig bekenjük kókuszolajjal, és belenyomkodjuk a masszát úgy, hogy az oldalára is jusson. 

  3. A karamellszószhoz a cukrot egy lábasban, közepes lángon világosbarnára karamellizáljuk. Hozzáadjuk a kókuszolajat, majd lassan belecsorgatjuk folyamatos kevergetés mellett a kókuszkrémet és beletesszük a sót. Simára keverjük, és hagyjuk kicsit hűlni. A kihűlt pitealapra egyenletesen ráöntjük a karamellt, majd ismét hűtőbe tesszük.

  4. A ganache-hoz a kókuszkrémet felforraljuk egy gyorsforralóban. Az étcsokicseppeket egy gömb alakú keverőtálba rakjuk a reszelt narancshéjjal, a sóval és az olvasztott kókuszolajjal.

  5. A felforrósított kókuszkrémet ráöntjük a csokira, pár percet állni hagyjuk, majd simára keverjük. A ganache-t a karamellréteg tetejére öntjük, elsimítjuk, és minimum 2-3 órára hűtőbe tesszük, amíg szépen megdermed.
    Szeletelés előtt 10 percig szobahőmérsékleten hagyjuk állni, hogy a csokiréteg ne törjön meg.

amarantos-csokis-pite2
Amarántos csokis pite (Fotó: Street Kitchen)

Az amaránt nagy előnye, hogy nemcsak ízben ad hozzá a sütihez, hanem tápláló alapanyag is: tele van fehérjével, ásványi anyagokkal és rosttal, így a pite nem lesz túl nehéz vagy édes, inkább harmonikus és kiegyensúlyozott – pont, ahogy te is, azután, hogy megkóstolod! :)

Az amarántos csokis pite után itt van még három vegán recept, hogy legyen miből válogatni!

Vegán csokis pohárkrém

Mentes kókusztekercs

Vegán kókuszkocka

Ha tetszett az amarántos csokis pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept