Brutális kaják

Bográcsgulyás

Bográcsgulyás

Hozzávalók
2 ek
sertészsír
2 fej
vöröshagyma
(125 g/fej)
5 gerezd
fokhagyma
1 kg
marhacomb
1 tk
egész kömény
1 tk
fekete bors
50 g
darált paprika
30 g
pritaminpaprika-krém
1 ek
fűszerpaprika
1 szál
sárgarépa
(250 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(150 g/szál)
220 g
zellergumó
1 csokor
friss petrezselyem
2 szál
zellerlevél
300 g
krumpli
1 ek
mustár

Elkészítés

A bográcsgulyás első lépéseként zsírt melegítünk egy serpenyőben és közepes hőfokon 5-7 perc alatt megdinszteljük rajta a finomra vágott vörös- és fokhagymát, majd erős hőfokon 1-2 perc alatt le is pirítjuk. Hozzáadjuk a kb. 2 cm-es kockákra vágott húst és további 3-4 perc alatt azt is lepirítjuk. 

Ízesítjük a köménnyel, a fekete borssal, a darált paprikával, a pritaminpaprika-krémmel, a fűszerpaprikával és sózzuk, de csak óvatosan, mert a krémek is sósak. Felöntjük annyi vízzel, ami 2 ujjnyira ellepi a húst (a víz mennyisége függ attól, hogy mennyi vizet eresztett a hús, én 800 ml-rel öntöttem fel) és közepes hőfokon addig főzzük, a vizet időnként pótolva alatta, amíg a hús az ujjunkkal már szétnyomható, de még azért kicsit kemény. 

Ekkor hozzáadjuk a kb. 1 cm-es kockákra vágott sárga- és fehérrépát, a zellergumót, egészben a petrezselymet és a zellerzöldet. Felöntjük 2 liter vízzel (ez is függ attól, hogy mennyi víz maradt a húson, mielőtt bezöldségeztük) és addig főzzük, amíg a zöldségek félkemények nem lesznek. A lényeg, hogy egy számunkra szimpatikus levessűrűséget állítsunk be, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen híg, mert akkor nem lesz elég ízes a leves. Hozzáadjuk a kb. 2 cm-es kockákra vágott krumplit, a mustárt és erős hőfokon kb. 10 perc alatt készre főzzük a levest. Friss kenyérrel tálaljuk.

bogracsgulyas
Bográcsgulyás (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 3 óra

Még több recept, ami bográcsban az igazi:

Bajai halászlé

Vaddisznópörkölt

Zsolti-féle savanyú káposztás bitang leves

www.streetkitchen.hu

Szerintem nem kell bemutatnom ezt az ételt. Ki ne szeretné a magyarok egyik nagy klasszikusát, a gulyást?! Pláne bográcsban elkészítve, hogy a füst zamata még ellenállhatatlanabbá tegye ezt az amúgy is fantasztikus ételkülönlegességet.

Hozzávalók

6 főre
2 ek
sertészsír
2 fej
vöröshagyma
(125 g/fej)
5 gerezd
fokhagyma
1 kg
marhacomb
1 tk
egész kömény
1 tk
fekete bors
50 g
darált paprika
30 g
pritaminpaprika-krém
1 ek
fűszerpaprika
1 szál
sárgarépa
(250 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(150 g/szál)
220 g
zellergumó
1 csokor
friss petrezselyem
2 szál
zellerlevél
300 g
krumpli
1 ek
mustár

A bográcsgulyás első lépéseként zsírt melegítünk egy serpenyőben és közepes hőfokon 5-7 perc alatt megdinszteljük rajta a finomra vágott vörös- és fokhagymát, majd erős hőfokon 1-2 perc alatt le is pirítjuk. Hozzáadjuk a kb. 2 cm-es kockákra vágott húst és további 3-4 perc alatt azt is lepirítjuk. 

Ízesítjük a köménnyel, a fekete borssal, a darált paprikával, a pritaminpaprika-krémmel, a fűszerpaprikával és sózzuk, de csak óvatosan, mert a krémek is sósak. Felöntjük annyi vízzel, ami 2 ujjnyira ellepi a húst (a víz mennyisége függ attól, hogy mennyi vizet eresztett a hús, én 800 ml-rel öntöttem fel) és közepes hőfokon addig főzzük, a vizet időnként pótolva alatta, amíg a hús az ujjunkkal már szétnyomható, de még azért kicsit kemény. 

Ekkor hozzáadjuk a kb. 1 cm-es kockákra vágott sárga- és fehérrépát, a zellergumót, egészben a petrezselymet és a zellerzöldet. Felöntjük 2 liter vízzel (ez is függ attól, hogy mennyi víz maradt a húson, mielőtt bezöldségeztük) és addig főzzük, amíg a zöldségek félkemények nem lesznek. A lényeg, hogy egy számunkra szimpatikus levessűrűséget állítsunk be, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen híg, mert akkor nem lesz elég ízes a leves. Hozzáadjuk a kb. 2 cm-es kockákra vágott krumplit, a mustárt és erős hőfokon kb. 10 perc alatt készre főzzük a levest. Friss kenyérrel tálaljuk.

bogracsgulyas
Bográcsgulyás (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 3 óra

Még több recept, ami bográcsban az igazi:

Bajai halászlé

Vaddisznópörkölt

Zsolti-féle savanyú káposztás bitang leves

Ha tetszett a Bográcsgulyás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept