Street Kitchen

Céklafőzelék

Céklafőzelék

Hozzávalók
25 g
vaj
2 fej
vöröshagyma
(90 g/fej)
só, bors
1 ek
kristálycukor
3 gerezd
fokhagyma
800 g
tisztított cékla
850 ml
víz
1 marék
friss rozmaring
1 ág
kakukkfű
2 tk
őrölt fűszerkömény
200 ml
tejföl
1 db
citrom leve
2 ek
balzsamecet
4 ek
finomliszt

Elkészítés

Egy lábasban, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd beledobjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, megszórjuk sóval és cukorral, alaposan elkeverjük és 2-3 perc alatt lepirítjuk. Belereszeljük a fokhagymát is, és alacsony lángon tovább pirítjuk.

A megtisztított céklákat 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk, majd rádobjuk az alapra és magasabb lángon pirítjuk kb. 4 percig. Felöntjük a vízzel, beleszórjuk a friss rozmaring- és kakukkfűleveleket, valamint a fűszerköményt, alaposan megszórjuk frissen őrölt borssal, majd kb. 15 percig főzzük közepes lángon.

A tejfölt egy habverő segítségével kikeverjük a citromlével, egy kevés balzsamecettel és a liszttel, amíg csomómentes lesz, majd folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a főzelékalapunkhoz. Közepes lángon rotyogtatjuk még 3-4 percig, amíg besűrűsödik, és készen is vagyunk. 

Fogyasszátok különböző fasírtokkal, pirított tofuval vagy sült kolbásszal. Ehhez a színes főzelékhez szinte bármilyen feltét nagyon jól passzol.

ceklafozelek
Céklafőzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

Még több céklás kaja:

Céklás lencseburger édesburgonyával

Litván céklaleves

Vöröslencse-dahl céklafasírttal

www.streetkitchen.hu

Igen, a céklából nagyon király főzeléket is össze lehet dobni! Főleg, ha kerül bele egy-két friss zöldfűszer, na meg persze citromlé, hogy egyensúlyba hozza az ízeket. Nemcsak csodásan szép színe van, de az íze is nagyon finom.

Hozzávalók

4 főre
25 g
vaj
2 fej
vöröshagyma
(90 g/fej)
só, bors
1 ek
kristálycukor
3 gerezd
fokhagyma
800 g
tisztított cékla
850 ml
víz
1 marék
friss rozmaring
1 ág
kakukkfű
2 tk
őrölt fűszerkömény
200 ml
tejföl
1 db
citrom leve
2 ek
balzsamecet
4 ek
finomliszt

Egy lábasban, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd beledobjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, megszórjuk sóval és cukorral, alaposan elkeverjük és 2-3 perc alatt lepirítjuk. Belereszeljük a fokhagymát is, és alacsony lángon tovább pirítjuk.

A megtisztított céklákat 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk, majd rádobjuk az alapra és magasabb lángon pirítjuk kb. 4 percig. Felöntjük a vízzel, beleszórjuk a friss rozmaring- és kakukkfűleveleket, valamint a fűszerköményt, alaposan megszórjuk frissen őrölt borssal, majd kb. 15 percig főzzük közepes lángon.

A tejfölt egy habverő segítségével kikeverjük a citromlével, egy kevés balzsamecettel és a liszttel, amíg csomómentes lesz, majd folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a főzelékalapunkhoz. Közepes lángon rotyogtatjuk még 3-4 percig, amíg besűrűsödik, és készen is vagyunk. 

Fogyasszátok különböző fasírtokkal, pirított tofuval vagy sült kolbásszal. Ehhez a színes főzelékhez szinte bármilyen feltét nagyon jól passzol.

ceklafozelek
Céklafőzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

Még több céklás kaja:

Céklás lencseburger édesburgonyával

Litván céklaleves

Vöröslencse-dahl céklafasírttal

Ha tetszett a Céklafőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept