Egy lábasban, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd beledobjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, megszórjuk sóval és cukorral, alaposan elkeverjük és 2-3 perc alatt lepirítjuk. Belereszeljük a fokhagymát is, és alacsony lángon tovább pirítjuk.
A megtisztított céklákat 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk, majd rádobjuk az alapra és magasabb lángon pirítjuk kb. 4 percig. Felöntjük a vízzel, beleszórjuk a friss rozmaring- és kakukkfűleveleket, valamint a fűszerköményt, alaposan megszórjuk frissen őrölt borssal, majd kb. 15 percig főzzük közepes lángon.
A tejfölt egy habverő segítségével kikeverjük a citromlével, egy kevés balzsamecettel és a liszttel, amíg csomómentes lesz, majd folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a főzelékalapunkhoz. Közepes lángon rotyogtatjuk még 3-4 percig, amíg besűrűsödik, és készen is vagyunk.
Fogyasszátok különböző fasírtokkal, pirított tofuval vagy sült kolbásszal. Ehhez a színes főzelékhez szinte bármilyen feltét nagyon jól passzol.

- Elkészítési idő: 45 perc