Street Kitchen

Céklásrizottórántottkecskesajttal

Céklás rizottó rántott kecskesajttal

Hozzávalók
A kecskesajthoz
200 g
lágy, formázható kecskesajt
só, bors
szerecsendió
A rizottóhoz
1 db
cékla
(400 g)
1
kis fej hagyma
20 ml
olívaolaj
150 g
arborio rizs
100 ml
fehérbor
500 ml
alaplé
só, frissen őrölt durva bors
1 csipet
rozmaring
2 gerezd
fokhagyma
80 g
parmezán
50 g
hideg vaj
A kecskesajt bundázásához
80 g
búzakorpás keksz
70 g
dió
100 g
liszt
3 db
tojás
olaj a sütéshez
A tálaláshoz
50 g
rukkola
20 ml
olívaolaj

Elkészítés

A rizottóhoz a cékla héját megsikáljuk, majd vagy mikróba tesszük 15 percre, vagy megfőzzük cukros-sós vízben bő 40 perc alatt, illetve 200 fokra előmelegített sütőben, alufóliába csomagolva is megsüthetjük 40 perc alatt. 

A kecskesajtot sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, alaposan összekeverjük, majd kis golyókat formázunk belőle, rátesszük egy tányérra, és a fagyasztóba dobjuk, hogy megszilárduljon.

Céklás rizottó rántott kecskesajttal

Klasszikus risotto bianco alapot készítünk: a vöröshagymát apróra vágjuk és serpenyőbe tesszük, kevés olajon üvegesre pároljuk, beleszórjuk a rizst, és addig hevítjük, amíg áttetszővé válik. Nyakon öntjük a fehérborral, és amikor elpárolgott, felöntjük 100 ml felmelegített alaplével, amit folyamatosan pótolni kell majd. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk rozmaringgal, és hozzáadunk 2 gerezd felszeletelt fokhagymát. Az alaplé elpárolgása után újra felöntjük a meleg alaplével, mindig épp csak annyival, hogy ellepje.

A cékla héját lehúzzuk, majd felkockázzuk (a cékla feldolgozásához érdemes gumikesztyűt használni, mert mindent is lilára fest!). Közben figyelünk a rizottóra, és nem felejtjük el, hogy kevergetni kell! Beleszórjuk a céklakockákat, felöntjük alaplével, készre pároljuk a rizst, majd meghintjük reszelt parmezánnal, lekapcsoljuk a főzőlapot, és belekeverjük a hideg vajat, amitől extra krémes lesz az egész. Félretesszük 2-3 percre, amíg kisütjük a kecskesajtgolyókat.

Kecskesajt golyó

A búzakorpás kekszet és a diót egy aprítógépbe tesszük, és összezúzzuk. Ezt a morzsát sima zsemlemorzsával is helyettesíthetjük. A kecskesajtgolyókat kivesszük a fagyasztóból, és duplán panírozzuk őket, azaz először lisztbe, majd tojásba, majd a morzsába forgatjuk, majd újra a tojásba mártjuk, és végül még egyszer a morzsába. Ez fontos mozzanat, mert így nem folyik ki a sajt sütés közben. 160 fokos olajban aranyabarnára sütjük őket, törlőpapíron leitatjuk a felesleges zsiradékot, és előkészülünk a tálaláshoz.

Egy tál aljára kanalazzuk a krémes rizottót, megszórjuk durvára a vágott rukkolával, meglocsoljuk olívaolajjal, és ráhalmozzuk a kecskesajtot. 

Céklás rizottó rántott kecskesajttal

Ezeket is nézd meg:

Narancsos-fetás céklasaláta pitaropogóssal

Céklás brownie

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Király ünnepi céklás rizottó, diós ropogós kecskesajtgolyókkal? Pipa!

Hozzávalók

2 főre
A kecskesajthoz
200 g
lágy, formázható kecskesajt
só, bors
szerecsendió
A rizottóhoz
1 db
cékla
(400 g)
1
kis fej hagyma
20 ml
olívaolaj
150 g
arborio rizs
100 ml
fehérbor
500 ml
alaplé
só, frissen őrölt durva bors
1 csipet
rozmaring
2 gerezd
fokhagyma
80 g
parmezán
50 g
hideg vaj
A kecskesajt bundázásához
80 g
búzakorpás keksz
70 g
dió
100 g
liszt
3 db
tojás
olaj a sütéshez
A tálaláshoz
50 g
rukkola
20 ml
olívaolaj

A rizottóhoz a cékla héját megsikáljuk, majd vagy mikróba tesszük 15 percre, vagy megfőzzük cukros-sós vízben bő 40 perc alatt, illetve 200 fokra előmelegített sütőben, alufóliába csomagolva is megsüthetjük 40 perc alatt. 

A kecskesajtot sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, alaposan összekeverjük, majd kis golyókat formázunk belőle, rátesszük egy tányérra, és a fagyasztóba dobjuk, hogy megszilárduljon.

Céklás rizottó rántott kecskesajttal

Klasszikus risotto bianco alapot készítünk: a vöröshagymát apróra vágjuk és serpenyőbe tesszük, kevés olajon üvegesre pároljuk, beleszórjuk a rizst, és addig hevítjük, amíg áttetszővé válik. Nyakon öntjük a fehérborral, és amikor elpárolgott, felöntjük 100 ml felmelegített alaplével, amit folyamatosan pótolni kell majd. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk rozmaringgal, és hozzáadunk 2 gerezd felszeletelt fokhagymát. Az alaplé elpárolgása után újra felöntjük a meleg alaplével, mindig épp csak annyival, hogy ellepje.

A cékla héját lehúzzuk, majd felkockázzuk (a cékla feldolgozásához érdemes gumikesztyűt használni, mert mindent is lilára fest!). Közben figyelünk a rizottóra, és nem felejtjük el, hogy kevergetni kell! Beleszórjuk a céklakockákat, felöntjük alaplével, készre pároljuk a rizst, majd meghintjük reszelt parmezánnal, lekapcsoljuk a főzőlapot, és belekeverjük a hideg vajat, amitől extra krémes lesz az egész. Félretesszük 2-3 percre, amíg kisütjük a kecskesajtgolyókat.

Kecskesajt golyó

A búzakorpás kekszet és a diót egy aprítógépbe tesszük, és összezúzzuk. Ezt a morzsát sima zsemlemorzsával is helyettesíthetjük. A kecskesajtgolyókat kivesszük a fagyasztóból, és duplán panírozzuk őket, azaz először lisztbe, majd tojásba, majd a morzsába forgatjuk, majd újra a tojásba mártjuk, és végül még egyszer a morzsába. Ez fontos mozzanat, mert így nem folyik ki a sajt sütés közben. 160 fokos olajban aranyabarnára sütjük őket, törlőpapíron leitatjuk a felesleges zsiradékot, és előkészülünk a tálaláshoz.

Egy tál aljára kanalazzuk a krémes rizottót, megszórjuk durvára a vágott rukkolával, meglocsoljuk olívaolajjal, és ráhalmozzuk a kecskesajtot. 

Céklás rizottó rántott kecskesajttal

Ezeket is nézd meg:

Narancsos-fetás céklasaláta pitaropogóssal

Céklás brownie

Ha tetszett a Céklás rizottó rántott kecskesajttal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept