A cukkinifasírt alapjához a hagymát apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben megdinszteljük az olajon. A cukkinit nagy lyukú reszelőn egy tálba reszeljük, majd besózzuk, hogy levet eresszen. A répát megpucoljuk, és kis lyukú reszelőn lereszeljük.
A cukkininek kinyomkodjuk a levét, hozzáadjuk a lereszelt répát, a megdinsztelt hagymát és a zúzott fokhagymát, beleütjük a tojást, beleszórjuk a lisztet, borsozzuk, ízesítjük köménnyel és az apróra vágott petrezselyemmel, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Sokkal lágyabb masszát kell kapnunk, mint a húsos fasírozottnál.
Egy magasabb falú serpenyőben vagy lábasban kb. 170 fokra melegítjük az olajat. Míg melegszik az olaj, kis gombócokat formázunk a masszából, beleforgatjuk a zsemlemorzsába, majd mehetnek a forró olajba. 2-3 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Mikor megsültek, konyhai papírtörlőre szedjük a cukkinifasírtot, és leitatjuk róluk a felesleges olajat.
A mártogatóshoz a tejfölt összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel és a citrom kifacsart levével, és ízlés szerint megsózzuk. A fasírozottakat a mártogatóssal tálaljuk. De ha szeretnénk, bármilyen körettel nagyszerű főételt is varázsolhatunk belőle.
Cukkinifasírt
A cukkinifasírt, akár önmagában egy kis mártogatóssal, nagyszerű snack lehet. De ha szeretnétek, tetszőleges körettel máris egy főételt készíthettek belőle. És nem mellesleg, a vegetáriánus ismerőseid nemcsak a fasírtot, de téged is imádni fognak, ha elkészíted nekik.
Akár köretként, akár önálló fogásként készül, a cukkinifasírt igazi zöldséges kedvenc: kívül aranybarnán ropog, míg belül finom szaftos marad. Ráadásul engedi, hogy szabadon kísérletezzünk a fűszerekkel, így minden alkalommal új arcát mutatja.
Hozzávalók
A fasírthoz
A mártogatóshoz
Elkészítés
A cukkinifasírt alapjához a hagymát apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben megdinszteljük az olajon. A cukkinit nagy lyukú reszelőn egy tálba reszeljük, majd besózzuk, hogy levet eresszen. A répát megpucoljuk, és kis lyukú reszelőn lereszeljük.
A cukkininek kinyomkodjuk a levét, hozzáadjuk a lereszelt répát, a megdinsztelt hagymát és a zúzott fokhagymát, beleütjük a tojást, beleszórjuk a lisztet, borsozzuk, ízesítjük köménnyel és az apróra vágott petrezselyemmel, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Sokkal lágyabb masszát kell kapnunk, mint a húsos fasírozottnál.
Egy magasabb falú serpenyőben vagy lábasban kb. 170 fokra melegítjük az olajat. Míg melegszik az olaj, kis gombócokat formázunk a masszából, beleforgatjuk a zsemlemorzsába, majd mehetnek a forró olajba. 2-3 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Mikor megsültek, konyhai papírtörlőre szedjük a cukkinifasírtot, és leitatjuk róluk a felesleges olajat.
A mártogatóshoz a tejfölt összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel és a citrom kifacsart levével, és ízlés szerint megsózzuk. A fasírozottakat a mártogatóssal tálaljuk. De ha szeretnénk, bármilyen körettel nagyszerű főételt is varázsolhatunk belőle.

Előkészítés idő: 10 perc
Sütési idő: 2-3 perc adagonként (összesen kb. 10 perc)
Összesen kb. 20 perc
És el is készült a frissen sült cukkinifasírt, ami egy légmentesen zárható dobozban, hűtőben tárolva 2–3 napig gond nélkül eláll. Újramelegítéshez érdemes sütőbe vagy forró levegős sütőbe tenni, így újra visszanyeri a ropogósságát. A recept jól variálható: adhatsz hozzá reszelt répát, fetát, kukoricát vagy zöldfűszereket is, ízléstől függően.
Ezek a cukkinis receptek is érdekelhetnek:
Ha tetszett a cukkinifasírt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



