A tésztához egy keverőgép üstjében elmorzsoljuk a vajat a liszttel, a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a sóval.
Hozzáadjuk a tojást és egynemű tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük 1 órán át.
Közben elkészítjük a tölteléket, amihez a kimagozott szilvákat felkockázzuk és egy lábasba rakjuk a cukorral és a fahéjjal. Közepes lángon főzzük 20 percig, kevergetve, majd hozzáadjuk a vízzel elkevert keményítőt is, és még 5 percig főzzük.
A tésztát kettészedjük, de az egyik rész legyen 100 g-mal több, mint a másik. Először a nagyobb darabot nyújtjuk ki vékonyra, lisztezett felületen. Egy kivehető aljú piteformát kivajazunk és kilisztezünk, majd kibéleljük a tésztával.
Beletöltjük a tölteléket, majd a másik tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a pitét.
Pár helyen megszurkáljuk egy villával, lekenjük lazán felvert tojással, és betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe 40 percre.
Megvárjuk, hogy langyosra hűljön a pite, majd porcukorral megszórjuk és felszeleteljük.
Egyszerűszilváspite


Amilyen mutatós, olyan egyszerű elkészíteni ezt a pitét. Persze vannak bizonyos szabályok, amiket be kell tartani a tökéletes végeredmény érdekében, de a munka nagy részét a robotgép és a sütő végzi.
Ha van az a süti, amit bármikor, bármilyen hangulatban szívesen betol az ember, akkor ez az egyszerű szilvás pite az. Olyan, mint egy régi klasszikus, amit most újra felfedezünk – omlós tészta, sűrű gyümölcsös töltelék, és az egészhez elég pár jól időzített mozdulat. Nem kell hozzá varázspálca, csak egy kis türelem meg hűtőhideg vaj! :)
Hozzávalók
A töltelékhez
A tálaláshoz
Elkészítés
A tésztához egy keverőgép üstjében elmorzsoljuk a vajat a liszttel, a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a sóval.
Hozzáadjuk a tojást és egynemű tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük 1 órán át.
Közben elkészítjük a tölteléket, amihez a kimagozott szilvákat felkockázzuk és egy lábasba rakjuk a cukorral és a fahéjjal. Közepes lángon főzzük 20 percig, kevergetve, majd hozzáadjuk a vízzel elkevert keményítőt is, és még 5 percig főzzük.
A tésztát kettészedjük, de az egyik rész legyen 100 g-mal több, mint a másik. Először a nagyobb darabot nyújtjuk ki vékonyra, lisztezett felületen. Egy kivehető aljú piteformát kivajazunk és kilisztezünk, majd kibéleljük a tésztával.
Beletöltjük a tölteléket, majd a másik tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a pitét.
Pár helyen megszurkáljuk egy villával, lekenjük lazán felvert tojással, és betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe 40 percre.
Megvárjuk, hogy langyosra hűljön a pite, majd porcukorral megszórjuk és felszeleteljük.

Sk tippek:
Fagyasztott szilvával is működik a recept, de ilyenkor érdemes egy kicsit több keményítőt használni, hogy biztosan ne legyen folyós a töltelék.
Apitetésztával körültekintően kell dolgozni, hogy a benne található vaj ne olvadjon meg, mert akkor nem lesz omlós a tészta és nyújtani is sokkal nehezebb. Ezért az összegyúrásnál mindenképp érdemes robotgépet használni, vagy ha kézzel készítjük, gyorsan dolgozni. Azt a részt pedig, amit nem használunk épp a tésztából, mindig tartsuk a hűtőben.
Ha bejött ez az egyszerű szilvás pite, ezek a sütik is biztosan levesznek a lábadról!
Ha tetszett az egyszerű szilvás pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Címkék, kategóriák




