Fantasztikus desszertek

Flódnipohárkrém

Flódni pohárkrém

Hozzávalók
Az édes morzsához
4 db
tojás
150 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(10 g)
80 g
vaj
0.5 db
citrom
0.5 db
narancs
50 ml
habtejszín
260 g
finomliszt
1.5 tk
sütőpor
A diós réteghez
50 ml
száraz fehérbor
20 g
étcsoki
1 ek
mazsola
(kb. 15 g)
80 g
kristálycukor
100 g
darált dió
50 ml
habtejszín
A mákos réteghez
50 ml
száraz fehérbor
100 g
baracklekvár
1 ek
kristálycukor
(kb. 30 g)
1 ek
mazsola
(kb. 15 g)
100 g
darált mák
100 ml
habtejszín
Az almás réteghez
250 g
tisztított alma
1 db
citrom leve
2 ek
méz
(kb. 50 g)
1 tk
őrölt fahéj
1 késhegynyi
őrölt szegfűszeg
A szilvalekváros réteghez
kb. 120 g szilvalekvár
A tetejére
100 g
étcsoki
(50%)
120 g
habtejszín
kandírozott narancshéj

Elkészítés

A flódni pohárkrém elkészítéséhez a tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal. Hozzáadunk 50 ml-t a citrusok levéből, és jöhet a tejszín, majd gyorsan összeforgatjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A lisztben elkeverjük a sütőport és a citrusok lereszelt héját. Először a fehérjehabot keverjük a sárgájához, majd kanállal hozzáadagoljuk a lisztet is, és óvatosan összeforgatjuk. Habzsákba töltjük, majd 4 cm átmérőjű halmokat nyomunk egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire, legalább 2 cm távolságra egymástól. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10-12 perc alatt készre sütjük.

A diós réteghez egy gyorsforralóban a borhoz adjuk a csokit, a mazsolát és a cukrot, és közepes lángon felmelegítjük. Ha forrni kezd, elkeverjük benne a diót, felöntjük a tejszínnel, sűrű krémesre forraljuk, majd félretesszük, és hagyjuk kihűlni. A mákos réteghez a bort, a lekvárt, a cukrot és a mazsolát egy gyorsforralóban összekeverjük, és közepes lángon elkezdjük forralni, majd hozzáadjuk a darált mákot, felöntjük a tejszínnel, krémesre forraljuk, majd félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

A tisztított almát apró kockára vágjuk, esetleg nagy lyukú reszelőn lereszeljük, egy serpenyőben hozzáadjuk a citrom levét, a mézet és a fűszereket, majd közepesen erős lángon, néha átkeverve összepároljuk. A kihűlt sütikorongokat aprítóba tesszük, és finom morzsát készítünk belőle. Elég kb. a háromnegyedét felhasználni. Összeállítjuk a desszertet: egy adag morzsát egyenletesen elterítünk a pohár alján, de ügyeljünk, hogy ne legyen 0,5 cm-nél vastagabb. Elsőnek a mákkrémet adagoljuk, amihez habzsákot használunk, és akkora nyílást vágunk rajta, hogy a mazsolák is átférjenek. A tetejére újabb réteg morzsát szórunk.

A flódni pohárkrém összeállítása

A következő az almás réteg lesz, ezt kiskanállal adagoljuk, erre megint morzsa jön, majd a diókrém következik hasonló módszerrel, mint a mákos. Újabb morzsaréteg után jöhet a szilvalekvár. Ez is habzsákból adagolható – ügyeljünk rá, hogy ne vágjunk túl nagy nyílást. Szükség esetén, hogy krémes legyen, kevés gyümölcslével hígíthatjuk a lekvárt. Végül egy utolsó réteg morzsa zárja a sort. A tetejére a csokiból és a habtejszínből ganache-t készítünk. A tejszínt felmelegítjük, de nem szabad, hogy forrjon. Átöntjük egy keverőtálba, és hozzáadjuk az előre összetört csokit, majd spatulával addig keverjük, amíg elolvad a csoki. Átszedjük egy eldobható zsákba, kis nyílást vágunk rá, meglocsoljuk vele a süti tetejét, és mielőtt megkötne, megszórjuk kandírozott narancshéjjal. Tálalás előtt minimum 1 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

flodni-poharkrem
Flódni pohárkrém (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 70 perc 
  • Sütési idő: 12 perc 
  • Hűtési idő: 60 perc

Még több pohárkrém:

Narancsos-túrós pohárkrém zabkeksszel

Erdei gyümölcsös, mézeskalácsos túrómisu

Tejkaramellás-gesztenyés pohárkrém

www.streetkitchen.hu

Hozzávalók

10 - 12 főre
Az édes morzsához
4 db
tojás
150 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(10 g)
80 g
vaj
0.5 db
citrom
0.5 db
narancs
50 ml
habtejszín
260 g
finomliszt
1.5 tk
sütőpor
A diós réteghez
50 ml
száraz fehérbor
20 g
étcsoki
1 ek
mazsola
(kb. 15 g)
80 g
kristálycukor
100 g
darált dió
50 ml
habtejszín
A mákos réteghez
50 ml
száraz fehérbor
100 g
baracklekvár
1 ek
kristálycukor
(kb. 30 g)
1 ek
mazsola
(kb. 15 g)
100 g
darált mák
100 ml
habtejszín
Az almás réteghez
250 g
tisztított alma
1 db
citrom leve
2 ek
méz
(kb. 50 g)
1 tk
őrölt fahéj
1 késhegynyi
őrölt szegfűszeg
A szilvalekváros réteghez
kb. 120 g szilvalekvár
A tetejére
100 g
étcsoki
(50%)
120 g
habtejszín
kandírozott narancshéj

A flódni pohárkrém elkészítéséhez a tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal. Hozzáadunk 50 ml-t a citrusok levéből, és jöhet a tejszín, majd gyorsan összeforgatjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A lisztben elkeverjük a sütőport és a citrusok lereszelt héját. Először a fehérjehabot keverjük a sárgájához, majd kanállal hozzáadagoljuk a lisztet is, és óvatosan összeforgatjuk. Habzsákba töltjük, majd 4 cm átmérőjű halmokat nyomunk egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire, legalább 2 cm távolságra egymástól. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10-12 perc alatt készre sütjük.

A diós réteghez egy gyorsforralóban a borhoz adjuk a csokit, a mazsolát és a cukrot, és közepes lángon felmelegítjük. Ha forrni kezd, elkeverjük benne a diót, felöntjük a tejszínnel, sűrű krémesre forraljuk, majd félretesszük, és hagyjuk kihűlni. A mákos réteghez a bort, a lekvárt, a cukrot és a mazsolát egy gyorsforralóban összekeverjük, és közepes lángon elkezdjük forralni, majd hozzáadjuk a darált mákot, felöntjük a tejszínnel, krémesre forraljuk, majd félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

A tisztított almát apró kockára vágjuk, esetleg nagy lyukú reszelőn lereszeljük, egy serpenyőben hozzáadjuk a citrom levét, a mézet és a fűszereket, majd közepesen erős lángon, néha átkeverve összepároljuk. A kihűlt sütikorongokat aprítóba tesszük, és finom morzsát készítünk belőle. Elég kb. a háromnegyedét felhasználni. Összeállítjuk a desszertet: egy adag morzsát egyenletesen elterítünk a pohár alján, de ügyeljünk, hogy ne legyen 0,5 cm-nél vastagabb. Elsőnek a mákkrémet adagoljuk, amihez habzsákot használunk, és akkora nyílást vágunk rajta, hogy a mazsolák is átférjenek. A tetejére újabb réteg morzsát szórunk.

A flódni pohárkrém összeállítása

A következő az almás réteg lesz, ezt kiskanállal adagoljuk, erre megint morzsa jön, majd a diókrém következik hasonló módszerrel, mint a mákos. Újabb morzsaréteg után jöhet a szilvalekvár. Ez is habzsákból adagolható – ügyeljünk rá, hogy ne vágjunk túl nagy nyílást. Szükség esetén, hogy krémes legyen, kevés gyümölcslével hígíthatjuk a lekvárt. Végül egy utolsó réteg morzsa zárja a sort. A tetejére a csokiból és a habtejszínből ganache-t készítünk. A tejszínt felmelegítjük, de nem szabad, hogy forrjon. Átöntjük egy keverőtálba, és hozzáadjuk az előre összetört csokit, majd spatulával addig keverjük, amíg elolvad a csoki. Átszedjük egy eldobható zsákba, kis nyílást vágunk rá, meglocsoljuk vele a süti tetejét, és mielőtt megkötne, megszórjuk kandírozott narancshéjjal. Tálalás előtt minimum 1 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

flodni-poharkrem
Flódni pohárkrém (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 70 perc 
  • Sütési idő: 12 perc 
  • Hűtési idő: 60 perc

Még több pohárkrém:

Narancsos-túrós pohárkrém zabkeksszel

Erdei gyümölcsös, mézeskalácsos túrómisu

Tejkaramellás-gesztenyés pohárkrém

Ha tetszett a Flódni pohárkrém receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept