A foszlós húsvéti kalács elkészítéséhez meleg tejbe keverünk 1 tk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd félrerakjuk kb. 5 percre, hogy felfusson.
Az átszitált lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a maradék cukrot, majd beleöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összekeverni.
Mikor már összeállt a tészta, hozzácsorgatjuk a vajat, és bedagasztjuk a tésztát.
Egy nagy edénybe rakjuk, pici olajjal lekenjük a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, kissé átgyúrjuk, kétfelé osztjuk, és kb. 50-60 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük. Az egyik rudat középre helyezzük, a másikat merőlegesen rá.
Először az alsó rúd két végét hajtjuk át egymással szemben, majd a másikat ugyanígy. Ezt addig ismételjük, amíg szép kalácsfonatot kapunk. A végeket összenyomjuk, kicsit a kalács alá hajtjuk.
Letakarjuk, és meleg, szélmentes helyen 30 percig kelesztjük.
Mikor megkelt, lekenjük a tojássárgájával elkevert tejjel, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, egy alufólia-darabot rakjunk rá, hogy ne égjen meg. Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeleteljük.
Foszlóshúsvétikalács
Puha, foszlós belső, pirult külső, és szép, repedésmentes fonatok. Ezek jellemzik a tökéletes fonott kalácsot, ami nemcsak húsvétra, de az év bármely szakában isteni lesz, feltéve, ha elkészíted!
A foszlós húsvéti kalács az egyik legszebb hagyománya az ünnepeknek: illatos, puha, aranybarna héjú sütemény, amelynek már a dagasztása is különleges hangulatot teremt. Ez a recept megmutatja, hogyan készül az igazán könnyű, szalagos szerkezetű kalács, amely méltó kísérője a sonkának, a főtt tojásnak vagy akár a frissen főzött kakaónak is.
Hozzávalók
A tésztához
A kenéshez
Elkészítés
A foszlós húsvéti kalács elkészítéséhez meleg tejbe keverünk 1 tk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd félrerakjuk kb. 5 percre, hogy felfusson.
Az átszitált lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a maradék cukrot, majd beleöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összekeverni.
Mikor már összeállt a tészta, hozzácsorgatjuk a vajat, és bedagasztjuk a tésztát.
Egy nagy edénybe rakjuk, pici olajjal lekenjük a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, kissé átgyúrjuk, kétfelé osztjuk, és kb. 50-60 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük. Az egyik rudat középre helyezzük, a másikat merőlegesen rá.
Először az alsó rúd két végét hajtjuk át egymással szemben, majd a másikat ugyanígy. Ezt addig ismételjük, amíg szép kalácsfonatot kapunk. A végeket összenyomjuk, kicsit a kalács alá hajtjuk.
Letakarjuk, és meleg, szélmentes helyen 30 percig kelesztjük.
Mikor megkelt, lekenjük a tojássárgájával elkevert tejjel, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, egy alufólia-darabot rakjunk rá, hogy ne égjen meg. Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeleteljük.

Elkészítési idő: 30 perc
Kelesztési idő: kb. 70 perc
Sütési idő: 35-40 perc
Amikor a kalács kihűlt, és az első szelet szépen, hosszú szálakban foszlik szét az ujjaid között, tudni fogod, hogy sikerült eltalálni azt a varázslatos állagot, amit mindenki csak „az igazi húsvéti kalács” néven emleget. Puha, illatos, ünnepi és biztosan elfogy az utolsó morzsáig.
Persze, hogy a foszlós húsvéti kalács mellett van még olyan kalács, amire azt mondjuk, muszáj elkészítened az ünnepek környékén!
Ha tetszett a foszlós húsvéti kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



