Húsvét

Foszlóshúsvétikalács

Foszlós húsvéti kalács

Hozzávalók
60 g
olvasztott vaj
250 ml
meleg tej
70 g
cukor
25 g
friss élesztő
500 g
liszt
1 csipet
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
A kenéshez
1 db
tojássárgája
1 tk
tej
A tésztához

Elkészítés

A foszlós húsvéti kalács elkészítéséhez ameleg tejbe keverünk 1 tk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd félrerakjuk kb. 5 percre, hogy felfusson.

Az átszitált lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a maradék cukrot, majd beleöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összekeverni. Mikor már összeállt a tészta, hozzácsorgatjuk a vajat, és bedagasztjuk a tésztát.

Egy nagy edénybe rakjuk, pici olajjal lekenjük a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, kissé átgyúrjuk, kétfelé osztjuk, és kb. 50-60 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük. Az egyik rudat középre helyezzük, a másikat merőlegesen rá.

Először az alsó rúd két végét hajtjuk át egymással szemben, majd a másikat ugyanígy. Ezt addig ismételjük, amíg szép kalácsfonatot kapunk. A végeket összenyomjuk, kicsit a kalács alá hajtjuk. Letakarjuk, és meleg, szélmentes helyen 30 percig kelesztjük.

Mikor megkelt, lekenjük a tojássárgájával elkevert tejjel, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, egy alufólia-darabot rakjunk rá, hogy ne égjen meg. Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeleteljük.

Foszlós húsvéti kalács rácson
Foszlós húsvéti kalács (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Kelesztési idő: kb. 70 perc
  • Sütési idő: 35-40 perc

Persze, hogy a foszlós húsvéti kalács mellett van még olyan kalács, amire azt mondjuk, muszáj elkészítened az ünnepek környékén!

Klasszikus vaníliás kalács

Kakaós fonott kalács

Cukormentes fonott kalács

www.streetkitchen.hu

Puha, foszlós belső, pirult külső, és szép, repedésmentes fonatok. Ezek jellemzik a tökéletes fonott kalácsot, ami nemcsak húsvétra, de az év bármely szakában isteni lesz, feltéve, ha elkészíted!

Hozzávalók

1 darab nagy kalácshoz
60 g
olvasztott vaj
250 ml
meleg tej
70 g
cukor
25 g
friss élesztő
500 g
liszt
1 csipet
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
A kenéshez
1 db
tojássárgája
1 tk
tej
A tésztához

A foszlós húsvéti kalács elkészítéséhez ameleg tejbe keverünk 1 tk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd félrerakjuk kb. 5 percre, hogy felfusson.

Az átszitált lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a maradék cukrot, majd beleöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összekeverni. Mikor már összeállt a tészta, hozzácsorgatjuk a vajat, és bedagasztjuk a tésztát.

Egy nagy edénybe rakjuk, pici olajjal lekenjük a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, kissé átgyúrjuk, kétfelé osztjuk, és kb. 50-60 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük. Az egyik rudat középre helyezzük, a másikat merőlegesen rá.

Először az alsó rúd két végét hajtjuk át egymással szemben, majd a másikat ugyanígy. Ezt addig ismételjük, amíg szép kalácsfonatot kapunk. A végeket összenyomjuk, kicsit a kalács alá hajtjuk. Letakarjuk, és meleg, szélmentes helyen 30 percig kelesztjük.

Mikor megkelt, lekenjük a tojássárgájával elkevert tejjel, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, egy alufólia-darabot rakjunk rá, hogy ne égjen meg. Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeleteljük.

Foszlós húsvéti kalács rácson
Foszlós húsvéti kalács (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Kelesztési idő: kb. 70 perc
  • Sütési idő: 35-40 perc

Persze, hogy a foszlós húsvéti kalács mellett van még olyan kalács, amire azt mondjuk, muszáj elkészítened az ünnepek környékén!

Klasszikus vaníliás kalács

Kakaós fonott kalács

Cukormentes fonott kalács

Ha tetszett a Foszlós húsvéti kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept