Bográcsozós kaják

Fulloschilisbabbográcsban

Fullos chilis bab bográcsban
Fullos chilis bab bográcsban

Hozzávalók
A tálaláshoz
200 g
száraz feketebab
3 ek
sertészsír
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
600 g
marhacomb
2 ek
paprikakrém
2 ek
sűrített paradicsom
2 tk
őrölt római kömény
2 ek
fűszerpaprika
kb. 1,5 l víz
őrölt bors
1 tk
őrölt fahéj
1 tk
kakukkfű
1 tk
római kömény
15 g
étcsoki
4 ek
tejföl
4 gerezd
lime
2 szál
koriander levelei
4 db
tortilla

Elkészítés

A chilis bab bográcsban való elkészítése előtt a feketebabot előző este beáztatjuk hideg vízbe, majd a főzés előtt leszűrjük, hogy könnyebben puhuljon.

Ha eléggé felforrósodott a bogrács, mehet bele a zsír. (Természetesen el lehet készíteni lábasban is, de az előbbi verzió sokkal jobb.) Rátesszük a finomra vágott hagymát és türelmesen addig pirítjuk, amíg aranybarna lesz, közben sózzuk is. A húst kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk, és ez is mehet a hagyma után pörkölődni.

Amikor már szép színe van a húsnak, rákanalazzuk a paprikakrémet és a sűrített paradicsomot, és ezzel is lepirítjuk az egészet. Adjatok neki rendesen, ha egy-két helyen kicsit lekap, az még jót is tesz neki! :D Jöhet a fűszerpaprika, ezzel épphogy csak átpörgetjük, aztán felöntjük egy kevés vízzel. Amikor felforrt, ízesítjük a többi fűszerrel: borssal, fahéjjal, kakukkfűvel és római köménnyel. Ha szükséges, sózzuk is, de vigyázzunk, mert ahogy párolog el a víz, úgy koncentrálódnak az ízek, így könnyen túl sós lehet a végeredmény. 

Ahogy egy pörköltnél is tennénk, mindig felöntjük kevés vízzel, aztán zsírjára pirítjuk, ezt addig ismételjük, amíg a marhahús kb. 90%-ig megfő. Ekkor mehet hozzá a bab is. Igyekezzünk úgy adagolni  a vizet, hogy mire megpuhul a bab, kellemesen sűrű szaft maradjon rajta. Érdemes apránként adagolni hozzá a vizet, nem egyszerre nagyobb mennyiséggel felönteni.

Ha a bab is majdnem teljesen megfőtt, hozzáadjuk a csokit, még egy picit rotyogtatjuk, és kész is vagyunk. Tányérba szedünk a chilis babból, kanalazunk rá a tejfölből, pár levél korianderrel és egy gerezd lime-mal díszítjük, és tortillával együtt tálaljuk.

fullos-chilis-bab-bogracsban
Fullos chilis bab bográcsban (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítés: 4 óra
  • Áztatás: 1 éjszaka

Még több recept, amit bográcsban készíthetsz:

Slambuc bográcsban

Vaddisznópörkölt bográcsban

Kínai sertéspörkölt bográcsban

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz
A SK Outdoor támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ez a chilis bab világbajnok – nem szeretem agyondicsérni a főztöm, de ez tényleg ott van a szeren. Nagyon jól működik benne a kockázott marhahús a darált helyett, a bográcsos elkészítés pedig tényleg zsenivé teszi.

Hozzávalók

4 főre
A tálaláshoz
200 g
száraz feketebab
3 ek
sertészsír
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
600 g
marhacomb
2 ek
paprikakrém
2 ek
sűrített paradicsom
2 tk
őrölt római kömény
2 ek
fűszerpaprika
kb. 1,5 l víz
őrölt bors
1 tk
őrölt fahéj
1 tk
kakukkfű
1 tk
római kömény
15 g
étcsoki
4 ek
tejföl
4 gerezd
lime
2 szál
koriander levelei
4 db
tortilla

A chilis bab bográcsban való elkészítése előtt a feketebabot előző este beáztatjuk hideg vízbe, majd a főzés előtt leszűrjük, hogy könnyebben puhuljon.

Ha eléggé felforrósodott a bogrács, mehet bele a zsír. (Természetesen el lehet készíteni lábasban is, de az előbbi verzió sokkal jobb.) Rátesszük a finomra vágott hagymát és türelmesen addig pirítjuk, amíg aranybarna lesz, közben sózzuk is. A húst kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk, és ez is mehet a hagyma után pörkölődni.

Amikor már szép színe van a húsnak, rákanalazzuk a paprikakrémet és a sűrített paradicsomot, és ezzel is lepirítjuk az egészet. Adjatok neki rendesen, ha egy-két helyen kicsit lekap, az még jót is tesz neki! :D Jöhet a fűszerpaprika, ezzel épphogy csak átpörgetjük, aztán felöntjük egy kevés vízzel. Amikor felforrt, ízesítjük a többi fűszerrel: borssal, fahéjjal, kakukkfűvel és római köménnyel. Ha szükséges, sózzuk is, de vigyázzunk, mert ahogy párolog el a víz, úgy koncentrálódnak az ízek, így könnyen túl sós lehet a végeredmény. 

Ahogy egy pörköltnél is tennénk, mindig felöntjük kevés vízzel, aztán zsírjára pirítjuk, ezt addig ismételjük, amíg a marhahús kb. 90%-ig megfő. Ekkor mehet hozzá a bab is. Igyekezzünk úgy adagolni  a vizet, hogy mire megpuhul a bab, kellemesen sűrű szaft maradjon rajta. Érdemes apránként adagolni hozzá a vizet, nem egyszerre nagyobb mennyiséggel felönteni.

Ha a bab is majdnem teljesen megfőtt, hozzáadjuk a csokit, még egy picit rotyogtatjuk, és kész is vagyunk. Tányérba szedünk a chilis babból, kanalazunk rá a tejfölből, pár levél korianderrel és egy gerezd lime-mal díszítjük, és tortillával együtt tálaljuk.

fullos-chilis-bab-bogracsban
Fullos chilis bab bográcsban (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítés: 4 óra
  • Áztatás: 1 éjszaka

Még több recept, amit bográcsban készíthetsz:

Slambuc bográcsban

Vaddisznópörkölt bográcsban

Kínai sertéspörkölt bográcsban

Ha tetszett a Fullos chilis bab bográcsban receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept