Vegetáriánus ételek

Gombapaprikáskapros-túrósnokedlivel

Gombapaprikás kapros-túrós nokedlivel

Hozzávalók
A paprikáshoz
1 kg
friss csiperkegomba
(kisebb fejű)
4 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
1 db
paradicsom
0.5 db
só, bors
1 tk
fűszerpaprika
2 tk
füstölt fűszerpaprika
1 mk
őrölt kömény
700 ml
víz
2 ek
tejföl
1 tk
keményítő
A nokedlihez
2 db
tojás
250 g
krémes túró
1 csokor
friss kapor
só, bors
1 tk
fokhagymapor
200 ml
víz
12 ek
finomliszt
3 ek
étolaj

Elkészítés

A gombát megtisztítjuk, a nagyobbakat félbevágjuk és egy serpenyőben 2 evőkanál olajon előpirítjuk magas hőmérsékleten, majd kiszedjük. Ugyanabba a serpenyőbe öntjük a maradék olajat, majd elkezdjük lepirítani az apróra vágott hagymát. Ha üvegesre párolódott, hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, közben sózzuk, borsozzuk.

Ha kicsit megpirult, megszórjuk a kétféle fűszerpaprikával, köménnyel, elkeverjük, majd felöntjük 200 ml vízzel. Addig főzzük, amíg elpárolog a víz, és ezt megismételjük még kétszer. Ha besűrűsödött az alap, leturmixoljuk, visszarakjuk a gombát, felöntjük még 100 ml vízzel és 2-3 percig főzzük. A tejfölhöz hozzákeverünk a szaftból a hőkiegyenlítés miatt, így adjuk a paprikáshoz. Ha nem találjuk elég sűrűnek, adhatunk hozzá keményítőt egy kis vízzel elkeverve, majd ha besűrűsödött, elzárjuk.

A nokedlihez összekeverjük a felvert tojást a túróval, az apróra vágott kaporral, sóval, borssal, a fokhagymaporral, a vízzel, majd mehet bele a liszt is. Nem kell, hogy teljesen csomómentes legyen. Ezután enyhén gyöngyöző vízbe szaggatjuk egy nokedliszaggatóval és addig főzzük, amíg feljön a víz tetejére, majd leszűrjük. Egy serpenyőben két részletben enyhén aranybarnára pirítjuk az olajon, és ezzel tálaljuk a gombaragut.

  • Elkészítési idő: 60 perc
gombapaprikas-kapros-turos-nokedlivel-3
Gombapaprikás kapros-túrós nokedlivel (Fotó: Street Kitchen)

Ezek a gombás receptek is érdekelhetnek:

Wokos gombás cukkini

Gombás-citromos zöldborsóleves

Gombás vega töltött padlizsán

www.streetkitchen.hu

Bár nem szeretem a gomba állagát, de imádok paprikást készíteni belőle. Ez a nokedli pedig annyira passzolt hozzá, hogy tényleg mindenkinek nagyon ízlett, aki éppen kóstolta a szerkesztőségben.

pictogram

Vega

Hozzávalók

4 főre
A paprikáshoz
1 kg
friss csiperkegomba
(kisebb fejű)
4 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
1 db
paradicsom
0.5 db
só, bors
1 tk
fűszerpaprika
2 tk
füstölt fűszerpaprika
1 mk
őrölt kömény
700 ml
víz
2 ek
tejföl
1 tk
keményítő
A nokedlihez
2 db
tojás
250 g
krémes túró
1 csokor
friss kapor
só, bors
1 tk
fokhagymapor
200 ml
víz
12 ek
finomliszt
3 ek
étolaj

A gombát megtisztítjuk, a nagyobbakat félbevágjuk és egy serpenyőben 2 evőkanál olajon előpirítjuk magas hőmérsékleten, majd kiszedjük. Ugyanabba a serpenyőbe öntjük a maradék olajat, majd elkezdjük lepirítani az apróra vágott hagymát. Ha üvegesre párolódott, hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, közben sózzuk, borsozzuk.

Ha kicsit megpirult, megszórjuk a kétféle fűszerpaprikával, köménnyel, elkeverjük, majd felöntjük 200 ml vízzel. Addig főzzük, amíg elpárolog a víz, és ezt megismételjük még kétszer. Ha besűrűsödött az alap, leturmixoljuk, visszarakjuk a gombát, felöntjük még 100 ml vízzel és 2-3 percig főzzük. A tejfölhöz hozzákeverünk a szaftból a hőkiegyenlítés miatt, így adjuk a paprikáshoz. Ha nem találjuk elég sűrűnek, adhatunk hozzá keményítőt egy kis vízzel elkeverve, majd ha besűrűsödött, elzárjuk.

A nokedlihez összekeverjük a felvert tojást a túróval, az apróra vágott kaporral, sóval, borssal, a fokhagymaporral, a vízzel, majd mehet bele a liszt is. Nem kell, hogy teljesen csomómentes legyen. Ezután enyhén gyöngyöző vízbe szaggatjuk egy nokedliszaggatóval és addig főzzük, amíg feljön a víz tetejére, majd leszűrjük. Egy serpenyőben két részletben enyhén aranybarnára pirítjuk az olajon, és ezzel tálaljuk a gombaragut.

  • Elkészítési idő: 60 perc
gombapaprikas-kapros-turos-nokedlivel-3
Gombapaprikás kapros-túrós nokedlivel (Fotó: Street Kitchen)

Ezek a gombás receptek is érdekelhetnek:

Wokos gombás cukkini

Gombás-citromos zöldborsóleves

Gombás vega töltött padlizsán

Ha tetszett a Gombapaprikás kapros-túrós nokedlivel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept