Rakott krumplik

Gombásrakottkrumpli

Gombás rakott krumpli
Gombás rakott krumpli tányéron

Hozzávalók
800 g
burgonya
400 g
csiperkegomba
200 ml
főzőtejszín
150 ml
tejföl
1 tk
kakukkfű
2 gerezd
fokhagyma
bors
3 ek
vaj
1 ek
zsemlemorzsa
100 g
reszelt füstölt sajt

Elkészítés
  1. A gombás rakott krumpli elkészítéséhez a burgonyát meghámozzuk, majd nagyon vékonyra, kb. 2 mm-esre szeleteljük.

  2. Egy nagyobb serpenyőt felforrósítunk, és ebben szárazon aranybarnára pirítjuk a szeletelt gombát.

  3. A tejszínt és a tejfölt összekeverjük, mehet hozzá a kakukkfű, a zúzott fokhagyma és sózzuk, borsozzuk.

  4. Kivajazunk egy hőálló tálat, megszórjuk kevés zsemlemorzsával.

  5. Elkezdjük rétegezni: egy sor burgonya, rá a pirított gomba, meglocsoljuk kevés tejszínes-tejfölös keverékkel. Addig folytatjuk, amíg minden hozzávaló elfogy, a tetejére burgonya kerüljön.

  6. A maradék tejszínes tejfölt ráöntjük, bőven megszórjuk reszelt füstölt sajttal.

  7. 180 fokra előmelegített sütőben, lefedve 80 percig sütjük, amíg a burgonya megpuhul, majd 10 percre visszarakjuk fedetlenül, hogy a sajt is megpiruljon rajta.


www.streetkitchen.hu

A rakott krumpli alapból egy nagyon finom étel, de ha egy vega gombás változatra is kíváncsi lennél, akkor itt a remek lehetőség!

pictogram

Vega

A rakott burgonya az egyik legklasszikusabb magyar komfortkaja, és ha gombával turbózzuk fel, akkor még izgalmasabb lesz. A szaftos, pirított gomba szépen ellensúlyozza a krumpli lágyságát, a tojás és a tejföl pedig összefogja az egészet, hogy igazán krémes legyen az állaga.

Ez az étel pont olyan, amit jólesik betolni egy hosszú nap után, mert egyszerre laktató és a meló nagy részét a sütő elvégzi helyetted.

Hozzávalók

1 20x30 cm-es tepsihez
800 g
burgonya
400 g
csiperkegomba
200 ml
főzőtejszín
150 ml
tejföl
1 tk
kakukkfű
2 gerezd
fokhagyma
bors
3 ek
vaj
1 ek
zsemlemorzsa
100 g
reszelt füstölt sajt

Elkészítés

  1. A gombás rakott krumpli elkészítéséhez a burgonyát meghámozzuk, majd nagyon vékonyra, kb. 2 mm-esre szeleteljük.

  2. Egy nagyobb serpenyőt felforrósítunk, és ebben szárazon aranybarnára pirítjuk a szeletelt gombát.

  3. A tejszínt és a tejfölt összekeverjük, mehet hozzá a kakukkfű, a zúzott fokhagyma és sózzuk, borsozzuk.

  4. Kivajazunk egy hőálló tálat, megszórjuk kevés zsemlemorzsával.

  5. Elkezdjük rétegezni: egy sor burgonya, rá a pirított gomba, meglocsoljuk kevés tejszínes-tejfölös keverékkel. Addig folytatjuk, amíg minden hozzávaló elfogy, a tetejére burgonya kerüljön.

  6. A maradék tejszínes tejfölt ráöntjük, bőven megszórjuk reszelt füstölt sajttal.

  7. 180 fokra előmelegített sütőben, lefedve 80 percig sütjük, amíg a burgonya megpuhul, majd 10 percre visszarakjuk fedetlenül, hogy a sajt is megpiruljon rajta.


gombas-rakott-krumpli-4
Gombás rakott krumpli (Fotó: Street Kitchen)

A gomba aromája önmagában is elég ahhoz, hogy feldobja a klasszikus receptet, így húsmentes főfogásként is simán megállja a helyét egy hűvösebb őszi napon, de köretként is működik, például sült hús mellé.

A gombás rakott krumpli mellett bőven van még rakott burgonyás receptünk, itt is van még három!

Virslis rakott krumpli

Zé-féle rakott krumpli

Vega rakott krumpli füstölt tofuval

Ha tetszett a gombás rakott krumpli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése