A gombás rakott krumpli elkészítéséhez a burgonyát meghámozzuk, majd nagyon vékonyra, kb. 2 mm-esre szeleteljük.
Egy nagyobb serpenyőt felforrósítunk, és ebben szárazon aranybarnára pirítjuk a szeletelt gombát.
A tejszínt és a tejfölt összekeverjük, mehet hozzá a kakukkfű, a zúzott fokhagyma és sózzuk, borsozzuk.
Kivajazunk egy hőálló tálat, megszórjuk kevés zsemlemorzsával.
Elkezdjük rétegezni: egy sor burgonya, rá a pirított gomba, meglocsoljuk kevés tejszínes-tejfölös keverékkel. Addig folytatjuk, amíg minden hozzávaló elfogy, a tetejére burgonya kerüljön.
A maradék tejszínes tejfölt ráöntjük, bőven megszórjuk reszelt füstölt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben, lefedve 80 percig sütjük, amíg a burgonya megpuhul, majd 10 percre visszarakjuk fedetlenül, hogy a sajt is megpiruljon rajta.
Gombásrakottkrumpli
A rakott krumpli alapból egy nagyon finom étel, de ha egy vega gombás változatra is kíváncsi lennél, akkor itt a remek lehetőség!

Vega
A rakott burgonya az egyik legklasszikusabb magyar komfortkaja, és ha gombával turbózzuk fel, akkor még izgalmasabb lesz. A szaftos, pirított gomba szépen ellensúlyozza a krumpli lágyságát, a tojás és a tejföl pedig összefogja az egészet, hogy igazán krémes legyen az állaga.
Ez az étel pont olyan, amit jólesik betolni egy hosszú nap után, mert egyszerre laktató és a meló nagy részét a sütő elvégzi helyetted.
Hozzávalók
Elkészítés
A gombás rakott krumpli elkészítéséhez a burgonyát meghámozzuk, majd nagyon vékonyra, kb. 2 mm-esre szeleteljük.
Egy nagyobb serpenyőt felforrósítunk, és ebben szárazon aranybarnára pirítjuk a szeletelt gombát.
A tejszínt és a tejfölt összekeverjük, mehet hozzá a kakukkfű, a zúzott fokhagyma és sózzuk, borsozzuk.
Kivajazunk egy hőálló tálat, megszórjuk kevés zsemlemorzsával.
Elkezdjük rétegezni: egy sor burgonya, rá a pirított gomba, meglocsoljuk kevés tejszínes-tejfölös keverékkel. Addig folytatjuk, amíg minden hozzávaló elfogy, a tetejére burgonya kerüljön.
A maradék tejszínes tejfölt ráöntjük, bőven megszórjuk reszelt füstölt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben, lefedve 80 percig sütjük, amíg a burgonya megpuhul, majd 10 percre visszarakjuk fedetlenül, hogy a sajt is megpiruljon rajta.

A gomba aromája önmagában is elég ahhoz, hogy feldobja a klasszikus receptet, így húsmentes főfogásként is simán megállja a helyét egy hűvösebb őszi napon, de köretként is működik, például sült hús mellé.
A gombás rakott krumpli mellett bőven van még rakott burgonyás receptünk, itt is van még három!
Ha tetszett a gombás rakott krumpli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!