A töltött paprika és paradicsom elkészítésének első lépéseként a paprikák kalapját levágjuk és kicsumázzuk, a paradicsomok tetejét pedig levágjuk és egy karalábévájóval kivájjuk a közepét. A kivájt paradicsomhúst, valamint a paprikák tetejéről levágott húst apróra vágjuk és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a darált húst, a finomra aprított hagymát és a rizst, és sózzuk, borsozzuk. Belereszeljük a szerecsendiót és a citrom héját, majd hozzákeverjük az aprított zöldfűszereket és a zúzott fokhagymát.
A zöldségeket megsózzuk és megtöltjük a töltelékkel, majd egy kiolajozott tepsibe pakoljuk és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A sajtmártáshoz a reszelt cheddart egy gyorsforralóba szórjuk a keményítővel együtt. Felöntjük tejszínnel és közepes lángon elkezdjük felmelegíteni. Mikor már kezd forrni a tejszín, elkeverjük egy habverővel, borsozzuk és belekeverjük a spenótleveleket.
A gremolatához a zöldfűszereket és a spenótleveleket durvára vágjuk, és hozzákeverjük a citrom lereszelt héját és a zúzott fokhagymát. Tálalásnál a tányérba szedjük a sajtmártást, beleültetjük a megsült zöldségeket, megcsorgatjuk a tepsiben maradt olajjal és megszórjuk a tetejüket gremolatával.

- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 30 perc