A gurulós fánk elkészítésének első lépéseként a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot, és hagyjuk 4-5 percet pihenni. A kétféle lisztet, a szódavizet és a tojássárgájákat egy tálba rakjuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, és elkezdjük bedagasztani a tésztát. Mikor kezd összeállni, hozzácsorgatjuk a vajat, majd simára dagasztjuk a tésztát kb. 10 perc alatt. Letakarjuk egy konyharuhával és 15-20 percet kelesztjük langyos helyen.
Lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk és kis méretű (3-4 cm-es) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. További 15 percet kelesztjük a deszkán letakarva, majd kb. 160 fokra melegített bő, forró olajban kisütjük őket. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük és még melegen meghempergetjük a fahéjjal összekevert porcukorban.

- Elkészítési idő: 35-40 perc
- kelesztési idő: 30-35 perc
- Sütési idő: 3-4 perc (adagonként)
A farsang végére az ember már hajlamos úgy gondolni, hogy mostantól egy évig fánkra sem néz. Pedig vannak ám olyan verziói is ennek a bombajó édességnek, amiket jó eséllyel nem kóstoltatok még. Ezeknek a brutálisan extrás fánkreceptek akkor sem tudnátok ellenállni, ha épp degeszreettétek magatokat.
Epres cheesecake eclair fánkba zárva




