Fantasztikus desszertek

Gyömbéresmézeskalácstorta

Gyömbéres mézeskalács torta

Hozzávalók
A tésztához
250 g
méz
1 db
narancs reszelt héja
2 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt szegfűszeg
2 tk
őrölt gyömbér
1 tk
őrölt szerecsendió
1 kg
liszt
2 tk
szódabikarbóna
1 csipet
300 g
világosbarna cukor
3 db
tojás
A krémhez
100 g
puha vaj
110 g
porcukor
1 mk
őrölt fahéj
2 mk
őrölt gyömbér
500 g
mascarpone
300 g
vaj

Elkészítés
gyomberes-mezeskalacs-torta
Egy kis lábosban kevergetve összeolvasztjuk a vajat, a mézet, a fűszereket és a narancshéjat. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a sóval. A cukrot és a tojásokat robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk és váltakozva a habhoz keverjük a lisztet és a mézes keveréket. A tésztát fóliába tekerjük és éjszakára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, 2-3 részre osztjuk, és lisztezett deszkán 5-6 mm vastagságúra nyújtjuk.
gyomberes-mezeskalacs-torta
18 cm-es átmérőjű tálat vagy tortaforma alját a tésztára rakunk és éles késsel körbevágjuk őket. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk annyira, hogy végül legyen 9-10 db korongunk. A végső, megmaradt részekből kis fenyőket vagy más alakzatokat szúrunk ki. A tojást a vízzel kissé felverjük és megkenjük vele a mézeskalácsokat. 180 fokra előmelegített sütőben a kicsi díszeket 8 percig sütjük, a nagyobb lapokat kb. 15 percig éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kell, könnyen megégnek!).
gyomberes-mezeskalacs-torta
A krémhez a puha vajat habosra keverjük a fűszerekkel és a porcukorral, majd belekeverjük a mascarponét is. Megkenjük a lapokat a krémmel, egymásra rakjuk őket, megkenjük a tetejét és az oldalát a maradék krémmel, rárakosgatjuk a kis, porcukorba mártott, mézeskalácsdíszeket és megszórjuk kevés kókuszreszelékkel vagy porcukorral. Legalább egy napra hűtőbe rakjuk, hogy kellően összeérjenek az ízek és megpuhuljanak a lapok.

Ezek is érdekelhetnek:

Klasszikus mézeskalácsMézeskalácsos sajttorta

www.streetkitchen.hu

Sokféle mézeskalácstortával futhattatok már össze a magazinjainkban vagy itt az online oldalon, de ilyennel még nem. Kicsit a hatlapos sütik-re hasonlít ez a torta, csak még elegánsabb és téliesebb kivitelben. Az alapja puha mézeskalácstészta, a krémje pedig egy lágyabb, gyömbéres cucc. 1-2 napig ha hagyjátok pihenni, akkor szuperül megpuhul majd a torta.

Hozzávalók

1 18 cm átmérőjű tortához
A tésztához
250 g
méz
1 db
narancs reszelt héja
2 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt szegfűszeg
2 tk
őrölt gyömbér
1 tk
őrölt szerecsendió
1 kg
liszt
2 tk
szódabikarbóna
1 csipet
300 g
világosbarna cukor
3 db
tojás
A krémhez
100 g
puha vaj
110 g
porcukor
1 mk
őrölt fahéj
2 mk
őrölt gyömbér
500 g
mascarpone
300 g
vaj
gyomberes-mezeskalacs-torta
Egy kis lábosban kevergetve összeolvasztjuk a vajat, a mézet, a fűszereket és a narancshéjat. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a sóval. A cukrot és a tojásokat robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk és váltakozva a habhoz keverjük a lisztet és a mézes keveréket. A tésztát fóliába tekerjük és éjszakára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, 2-3 részre osztjuk, és lisztezett deszkán 5-6 mm vastagságúra nyújtjuk.
gyomberes-mezeskalacs-torta
18 cm-es átmérőjű tálat vagy tortaforma alját a tésztára rakunk és éles késsel körbevágjuk őket. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk annyira, hogy végül legyen 9-10 db korongunk. A végső, megmaradt részekből kis fenyőket vagy más alakzatokat szúrunk ki. A tojást a vízzel kissé felverjük és megkenjük vele a mézeskalácsokat. 180 fokra előmelegített sütőben a kicsi díszeket 8 percig sütjük, a nagyobb lapokat kb. 15 percig éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kell, könnyen megégnek!).
gyomberes-mezeskalacs-torta
A krémhez a puha vajat habosra keverjük a fűszerekkel és a porcukorral, majd belekeverjük a mascarponét is. Megkenjük a lapokat a krémmel, egymásra rakjuk őket, megkenjük a tetejét és az oldalát a maradék krémmel, rárakosgatjuk a kis, porcukorba mártott, mézeskalácsdíszeket és megszórjuk kevés kókuszreszelékkel vagy porcukorral. Legalább egy napra hűtőbe rakjuk, hogy kellően összeérjenek az ízek és megpuhuljanak a lapok.

Ezek is érdekelhetnek:

Klasszikus mézeskalácsMézeskalácsos sajttorta

Ha tetszett a Gyömbéres mézeskalács torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept