A házi bazsalikompesztóhoz egy mozsárban vagy aprítóban lezúzzuk a hozzávalókat, és csak a végén sózzuk meg. A tésztát bő, sós vízben al dentére főzzük, leszűrjük, közben félrerakjuk a főzővizet.
A mártáshoz a vaj felét megbarnítjuk egy kicsit a serpenyőben, rádobjuk a vékonyan felszeletelt csirkemellet és fehéredésig pirítjuk. Ekkor rádobjuk az apróra vágott salottahagymát, negyed cikkekbe vágott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk citromlével, ráreszeljük a citromhéjat és 3-4 percig pirítjuk.
Felöntjük a főzővízzel, beforraljuk, majd hozzáadjuk a maradék vajat. A pesztót is beleforgatjuk, mehet bele a tészta, egyet forralunk rajta és meg is vagyunk.
Elkészítési idő: 40 perc

Bazsalikomos kaják minden mennyiségben:
Ricottás-bazsalikomos tagliatelle