A legjobb kalács receptek

Húsvétikalács

Húsvéti kalács

Hozzávalók
A tésztához
80 g
mazsola
40 ml
meleg víz
250 ml
meleg tej
70 g
cukor
25 g
friss élesztő
500 g
liszt
1 csipet
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
60 g
olvasztott vaj
A tetejére
kevés olaj
1 db
tojás
nagy szemű cukor
(elhagyható)

Elkészítés

Lépésről lépésre mutatjuk meg, milyen a tökéletes húsvéti kalács recept. Ha mindent jól csináltok, akkor a végeredmény puha és foszlós lesz!

A mazsolákat kb. 10 percre beáztatjuk a meleg vízbe (de nyugodtan használhatunk pl. narancslevet vagy rumot is). A langyos tejben elkeverjük a cukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 5 perc alatt felfuttatjuk. 

Az átszitált lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a lecsepegtetett, rusztikusra vágott mazsolát, a maradék cukrot, majd beleöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összekeverni. Mikor már összeállt a tészta, hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat, és bedagasztjuk a tésztát.

húsvéti kalács recept

Egy nagy edénybe rakjuk, pici olajjal lekenjük a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a húsvéti kalács tésztája, kissé átgyúrjuk, 3-felé osztjuk, és 45-50 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük. Hármas fonással összefonjuk a kalácsot úgy, hogy mindig a szélére eső rudakat rakjuk be középre. Kör alakúra tekerjük a fonást, a végeket kissé összefonjuk, majd átrakjuk egy sütőpapíros tepsire. A kalácsot letakarjuk, és meleg, szélmentes helyen 30 percig kelesztjük. 

Mikor megkelt, lekenjük tojással, megszórjuk nagy szemű cukorral (ha sósan esszük a sonka mellé, akkor ez a lépés elhagyható), és enyhén gőzös, 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeleteljük.

húsvéti kalács

Ezek a húsvéti receptek is érdekelhetnek:

Húsvéti mézeskalács

Húsvéti finomságokkal töltött sült zsemle

Lajos-féle húsvéti porchetta

www.streetkitchen.hu

Nincs húsvét fonott kalács nélkül, úgyhogy ha az igazi, puha, foszlós, fonott kalács receptjére vadásztatok már egy ideje, akkor ne keresgéljetek tovább, mert itt van a tökéletes verzió. ;)

Hozzávalók

1 kalácshoz
A tésztához
80 g
mazsola
40 ml
meleg víz
250 ml
meleg tej
70 g
cukor
25 g
friss élesztő
500 g
liszt
1 csipet
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
60 g
olvasztott vaj
A tetejére
kevés olaj
1 db
tojás
nagy szemű cukor
(elhagyható)

Lépésről lépésre mutatjuk meg, milyen a tökéletes húsvéti kalács recept. Ha mindent jól csináltok, akkor a végeredmény puha és foszlós lesz!

A mazsolákat kb. 10 percre beáztatjuk a meleg vízbe (de nyugodtan használhatunk pl. narancslevet vagy rumot is). A langyos tejben elkeverjük a cukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 5 perc alatt felfuttatjuk. 

Az átszitált lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a lecsepegtetett, rusztikusra vágott mazsolát, a maradék cukrot, majd beleöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összekeverni. Mikor már összeállt a tészta, hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat, és bedagasztjuk a tésztát.

húsvéti kalács recept

Egy nagy edénybe rakjuk, pici olajjal lekenjük a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a húsvéti kalács tésztája, kissé átgyúrjuk, 3-felé osztjuk, és 45-50 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük. Hármas fonással összefonjuk a kalácsot úgy, hogy mindig a szélére eső rudakat rakjuk be középre. Kör alakúra tekerjük a fonást, a végeket kissé összefonjuk, majd átrakjuk egy sütőpapíros tepsire. A kalácsot letakarjuk, és meleg, szélmentes helyen 30 percig kelesztjük. 

Mikor megkelt, lekenjük tojással, megszórjuk nagy szemű cukorral (ha sósan esszük a sonka mellé, akkor ez a lépés elhagyható), és enyhén gőzös, 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeleteljük.

húsvéti kalács

Ezek a húsvéti receptek is érdekelhetnek:

Húsvéti mézeskalács

Húsvéti finomságokkal töltött sült zsemle

Lajos-féle húsvéti porchetta

Ha tetszett a Húsvéti kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept