Street Kitchen

Joghurtoslencsefőzelékfokhagymássertésszűzzel

Joghurtos lencsefőzelék fokhagymás sertésszűzzel

Hozzávalók
A húshoz
700 g
sertésszűz
1 ek
borókabogyó
2 db
babérlevél
1 tk
mustármag
4 gerezd
fokhagyma
őrölt bors
8 ek
olívaolaj
A lencsefőzelékhez
150 g
hagyma
4 gerezd
fokhagyma
só, bors
2 db
babérlevél
1 tk
fűszerkömény
1 tk
füstölt pirospaprika
500 g
lencse
700 - 800 ml
csirkealaplé
150 g
zsírszegény natúr joghurt
1 csokor
kakukkfű
1 tk
eritrit
1 ek
tárkonyecet
1 csokor
petrezselyem

Elkészítés

A joghurtos lencsefőzelék főzése, és a sertésszűz sütése igényel némi előkészületet. A sertéshúst lehártyázzuk, majd bepácoljuk egy éjszakára a borókabogyóval, a babérlevéllel, a mustármaggal, 4 gerezd roppantott fokhagymával, borssal és az olívaolajjal (az olajat nem fogjuk mindet felhasználni). A lencsét egy éjszakára bő hideg vízbe áztatjuk.

A főzelékhez az aprított hagymát és fokhagymát egy lábasban, közepesen erős lángon 5-10 perc alatt megpirítjuk 4 ek olívaolajon (abból, amiben a sertés pácolódott), majd fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, fűszerköménnyel, füstölt pirospaprikával, és jöhet bele a lencse, majd felöntjük annyi alaplével, hogy ellepje, és alacsony lángon rotyogtatva puhára főzzük 20-30 perc alatt.

A bepácolt szüzet 3-5 perc alatt kérgesítjük egy füstölgően forró serpenyőben, közben megsózzuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben 10-20 perc alatt készre sütjük (az idő a hús vastagságától is függ). 

Ha megpuhult a lencse, a főzelékalap felét turmixgépbe szedjük át (a babérlevelet hagyjuk a lábasban), majd leturmixoljuk a joghurttal, ezzel sűrítjük a főzeléket. Visszaöntjük a lábasba, majd megszórjuk az aprított kakukkfűvel, az eritrittel és belekeverjük az ecetet is, valamint ha szükséges, sózzuk. 

A húst, miután kivettük a sütőből, 5-10 percig pihentetjük, csak ezután vágjuk fel. Tálalás előtt a forró főzelékbe keverjük az apróra vágott petrezselymet, tányérba szedjük, rátesszük a felszeletelt húst, néhány levél petrezselyemmel díszítjük, végül meglocsoljuk a hús kisült szaftjával.

  • Elkészítési idő: kb. 60 perc (+ előtte egy éjszaka pácolás és áztatás)
joghurtos-lencsefozelek-szeletelt-sertesszuz
Joghurtos lencsefőzelék fokhagymás sertésszűzzel

Ezek a lencsés kaják is érdekelhetnek:

Füstölt szalonnás lencseleves

Lentejas, a spanyolok brutális lencsefőzeléke

Rakott lencse

www.streetkitchen.hu

Fitt lencsefőzelék? Létezik ilyen? Szerintem simán megoldható, tehát ha az újévi fogadalmad, hogy mától életmódváltás lesz, akkor ne is keress tovább! Minden adott egy szilveszteri menühöz, lencse és sertés, na meg a fogadalmad el ne hagyd, az a fűszere az egésznek!

Hozzávalók

4 főre
A húshoz
700 g
sertésszűz
1 ek
borókabogyó
2 db
babérlevél
1 tk
mustármag
4 gerezd
fokhagyma
őrölt bors
8 ek
olívaolaj
A lencsefőzelékhez
150 g
hagyma
4 gerezd
fokhagyma
só, bors
2 db
babérlevél
1 tk
fűszerkömény
1 tk
füstölt pirospaprika
500 g
lencse
700 - 800 ml
csirkealaplé
150 g
zsírszegény natúr joghurt
1 csokor
kakukkfű
1 tk
eritrit
1 ek
tárkonyecet
1 csokor
petrezselyem

A joghurtos lencsefőzelék főzése, és a sertésszűz sütése igényel némi előkészületet. A sertéshúst lehártyázzuk, majd bepácoljuk egy éjszakára a borókabogyóval, a babérlevéllel, a mustármaggal, 4 gerezd roppantott fokhagymával, borssal és az olívaolajjal (az olajat nem fogjuk mindet felhasználni). A lencsét egy éjszakára bő hideg vízbe áztatjuk.

A főzelékhez az aprított hagymát és fokhagymát egy lábasban, közepesen erős lángon 5-10 perc alatt megpirítjuk 4 ek olívaolajon (abból, amiben a sertés pácolódott), majd fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, fűszerköménnyel, füstölt pirospaprikával, és jöhet bele a lencse, majd felöntjük annyi alaplével, hogy ellepje, és alacsony lángon rotyogtatva puhára főzzük 20-30 perc alatt.

A bepácolt szüzet 3-5 perc alatt kérgesítjük egy füstölgően forró serpenyőben, közben megsózzuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben 10-20 perc alatt készre sütjük (az idő a hús vastagságától is függ). 

Ha megpuhult a lencse, a főzelékalap felét turmixgépbe szedjük át (a babérlevelet hagyjuk a lábasban), majd leturmixoljuk a joghurttal, ezzel sűrítjük a főzeléket. Visszaöntjük a lábasba, majd megszórjuk az aprított kakukkfűvel, az eritrittel és belekeverjük az ecetet is, valamint ha szükséges, sózzuk. 

A húst, miután kivettük a sütőből, 5-10 percig pihentetjük, csak ezután vágjuk fel. Tálalás előtt a forró főzelékbe keverjük az apróra vágott petrezselymet, tányérba szedjük, rátesszük a felszeletelt húst, néhány levél petrezselyemmel díszítjük, végül meglocsoljuk a hús kisült szaftjával.

  • Elkészítési idő: kb. 60 perc (+ előtte egy éjszaka pácolás és áztatás)
joghurtos-lencsefozelek-szeletelt-sertesszuz
Joghurtos lencsefőzelék fokhagymás sertésszűzzel

Ezek a lencsés kaják is érdekelhetnek:

Füstölt szalonnás lencseleves

Lentejas, a spanyolok brutális lencsefőzeléke

Rakott lencse

Ha tetszett a Joghurtos lencsefőzelék fokhagymás sertésszűzzel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept