A joghurtos lencsefőzelék főzése, és a sertésszűz sütése igényel némi előkészületet. A sertéshúst lehártyázzuk, majd bepácoljuk egy éjszakára a borókabogyóval, a babérlevéllel, a mustármaggal, 4 gerezd roppantott fokhagymával, borssal és az olívaolajjal (az olajat nem fogjuk mindet felhasználni). A lencsét egy éjszakára bő hideg vízbe áztatjuk.
A főzelékhez az aprított hagymát és fokhagymát egy lábasban, közepesen erős lángon 5-10 perc alatt megpirítjuk 4 ek olívaolajon (abból, amiben a sertés pácolódott), majd fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, fűszerköménnyel, füstölt pirospaprikával, és jöhet bele a lencse, majd felöntjük annyi alaplével, hogy ellepje, és alacsony lángon rotyogtatva puhára főzzük 20-30 perc alatt.
A bepácolt szüzet 3-5 perc alatt kérgesítjük egy füstölgően forró serpenyőben, közben megsózzuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben 10-20 perc alatt készre sütjük (az idő a hús vastagságától is függ).
Ha megpuhult a lencse, a főzelékalap felét turmixgépbe szedjük át (a babérlevelet hagyjuk a lábasban), majd leturmixoljuk a joghurttal, ezzel sűrítjük a főzeléket. Visszaöntjük a lábasba, majd megszórjuk az aprított kakukkfűvel, az eritrittel és belekeverjük az ecetet is, valamint ha szükséges, sózzuk.
A húst, miután kivettük a sütőből, 5-10 percig pihentetjük, csak ezután vágjuk fel. Tálalás előtt a forró főzelékbe keverjük az apróra vágott petrezselymet, tányérba szedjük, rátesszük a felszeletelt húst, néhány levél petrezselyemmel díszítjük, végül meglocsoljuk a hús kisült szaftjával.
- Elkészítési idő: kb. 60 perc (+ előtte egy éjszaka pácolás és áztatás)
