A zúzát megtisztítjuk és magas hőmérsékleten, egy közepes lábasban, a zsíron jól megpirítjuk, majd kivesszük és félrerakjuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a fennmaradó zsíron, közepes lángon aranybarnára pirítjuk, majd hozzárakjuk a zúzott fokhagymát.
A paprikát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk, és ezt is az alaphoz tesszük, jól lepirítjuk, majd visszarakjuk hozzá a zúzát. Felöntjük annyi vízzel, ami pont ellepi, és belerakjuk a babérlevelet is. (Én öngyújtóval egy picit meg szoktam égetni a babérlevelet). Hozzáadjuk a köményt, sózzuk, borsozzuk, majoránnával fűszerezzük, majd a fűszerpaprikát a felúszó zsírra szórjuk, és hagyjuk kioldódni.
Addig főzzük, ameddig a zúza meg nem puhul, ez nálam 3 órát vett igénybe, folyamatosan pótolva az elfővő levét.
Amikor kész a pörköltünk, nekünk tetsző körettel vagy akár kenyérrel tálaljuk. Én a tarhonya mellett döntöttem.
Kacsazúzapörkölt
A pörkölt jó! A zúza jó! Ebből könnyen rájöhetünk, hogy bizony a kacsazúza pörkölt is jó!
A kacsazúzapörkölt igazi ínyenceknek való fogás, amit nem lehet elsietni – de megéri a türelmet! A zúza hosszan főzve válik igazán omlóssá, a klasszikus pörköltalap pedig remekül kiemeli az enyhén vadabb ízvilágát. Ha eddig csak csirkéből ismerted ezt a belsőséget, most itt az idő, hogy a kacsás verzióval is megismerkedj – egy karakteres, mélyebb ízű, izgalmas alternatíva!
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
A zúzát megtisztítjuk és magas hőmérsékleten, egy közepes lábasban, a zsíron jól megpirítjuk, majd kivesszük és félrerakjuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a fennmaradó zsíron, közepes lángon aranybarnára pirítjuk, majd hozzárakjuk a zúzott fokhagymát.
A paprikát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk, és ezt is az alaphoz tesszük, jól lepirítjuk, majd visszarakjuk hozzá a zúzát. Felöntjük annyi vízzel, ami pont ellepi, és belerakjuk a babérlevelet is. (Én öngyújtóval egy picit meg szoktam égetni a babérlevelet). Hozzáadjuk a köményt, sózzuk, borsozzuk, majoránnával fűszerezzük, majd a fűszerpaprikát a felúszó zsírra szórjuk, és hagyjuk kioldódni.
Addig főzzük, ameddig a zúza meg nem puhul, ez nálam 3 órát vett igénybe, folyamatosan pótolva az elfővő levét.
Amikor kész a pörköltünk, nekünk tetsző körettel vagy akár kenyérrel tálaljuk. Én a tarhonya mellett döntöttem.

Hasznos tudnivalók
Edényhasználat: Vastag aljú lábasban vagy öntöttvas edényben főzve a legjobb.
Tipp: Ha sietsz, a zúzát előfőzheted kuktában, és így jelentősen csökkenthető a főzési idő.
Tárolás: Hűtőben 3 napig simán eláll, újramelegítve csak még finomabb.
Variáció: Kevés vörös borral vagy egy kis csípős paprikával tovább fokozhatod az ízeket.
Köretötlet: A tarhonya mellett galuska vagy héjában főtt krumpli is jó választás.
Ezek a brutális pörköltek is érdekelhetnek a kacsazúzapörkölt után:
Ha tetszett a Kacsazúzapörkölt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!