Magyaros ételek

Kacsazúzapörkölt

Kacsazúzapörkölt
Kacsazúzapörkölt

Hozzávalók
600 g
kacsa far-hát
2 ek
kacsazsír
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 db
babérlevél
1 tk
őrölt kömény
bors
1 tk
majoránna
1 tk
fűszerpaprika
A tálaláshoz
tarhonya

Elkészítés
  1. A zúzát megtisztítjuk és magas hőmérsékleten, egy közepes lábasban, a zsíron jól megpirítjuk, majd kivesszük és félrerakjuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a fennmaradó zsíron, közepes lángon aranybarnára pirítjuk, majd hozzárakjuk a zúzott fokhagymát.

  2. A paprikát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk, és ezt is az alaphoz tesszük, jól lepirítjuk, majd visszarakjuk hozzá a zúzát. Felöntjük annyi vízzel, ami pont ellepi, és belerakjuk a babérlevelet is. (Én öngyújtóval egy picit meg szoktam égetni a babérlevelet). Hozzáadjuk a köményt, sózzuk, borsozzuk, majoránnával fűszerezzük, majd a fűszerpaprikát a felúszó zsírra szórjuk, és hagyjuk kioldódni.

  3. Addig főzzük, ameddig a zúza meg nem puhul, ez nálam 3 órát vett igénybe, folyamatosan pótolva az elfővő levét.

  4. Amikor kész a pörköltünk, nekünk tetsző körettel vagy akár kenyérrel tálaljuk. Én a tarhonya mellett döntöttem.


www.streetkitchen.hu

A pörkölt jó! A zúza jó! Ebből könnyen rájöhetünk, hogy bizony a kacsazúza pörkölt is jó!

A kacsazúzapörkölt igazi ínyenceknek való fogás, amit nem lehet elsietni – de megéri a türelmet! A zúza hosszan főzve válik igazán omlóssá, a klasszikus pörköltalap pedig remekül kiemeli az enyhén vadabb ízvilágát. Ha eddig csak csirkéből ismerted ezt a belsőséget, most itt az idő, hogy a kacsás verzióval is megismerkedj – egy karakteres, mélyebb ízű, izgalmas alternatíva!

Hozzávalók

4 főre
600 g
kacsa far-hát
2 ek
kacsazsír
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 db
babérlevél
1 tk
őrölt kömény
bors
1 tk
majoránna
1 tk
fűszerpaprika
A tálaláshoz
tarhonya

Elkészítés

  1. A zúzát megtisztítjuk és magas hőmérsékleten, egy közepes lábasban, a zsíron jól megpirítjuk, majd kivesszük és félrerakjuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a fennmaradó zsíron, közepes lángon aranybarnára pirítjuk, majd hozzárakjuk a zúzott fokhagymát.

  2. A paprikát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk, és ezt is az alaphoz tesszük, jól lepirítjuk, majd visszarakjuk hozzá a zúzát. Felöntjük annyi vízzel, ami pont ellepi, és belerakjuk a babérlevelet is. (Én öngyújtóval egy picit meg szoktam égetni a babérlevelet). Hozzáadjuk a köményt, sózzuk, borsozzuk, majoránnával fűszerezzük, majd a fűszerpaprikát a felúszó zsírra szórjuk, és hagyjuk kioldódni.

  3. Addig főzzük, ameddig a zúza meg nem puhul, ez nálam 3 órát vett igénybe, folyamatosan pótolva az elfővő levét.

  4. Amikor kész a pörköltünk, nekünk tetsző körettel vagy akár kenyérrel tálaljuk. Én a tarhonya mellett döntöttem.


Kacsazúzapörkölt
Kacsazúzapörkölt (Fotó: Street Kitchen)

Hasznos tudnivalók

  • Edényhasználat: Vastag aljú lábasban vagy öntöttvas edényben főzve a legjobb.

  • Tipp: Ha sietsz, a zúzát előfőzheted kuktában, és így jelentősen csökkenthető a főzési idő.

  • Tárolás: Hűtőben 3 napig simán eláll, újramelegítve csak még finomabb.

  • Variáció: Kevés vörös borral vagy egy kis csípős paprikával tovább fokozhatod az ízeket.

  • Köretötlet: A tarhonya mellett galuska vagy héjában főtt krumpli is jó választás.

Ezek a brutális pörköltek is érdekelhetnek a kacsazúzapörkölt után:

Birkapörkölt

Pacalpörkölt

Csülök-köröm pörkölt

Ha tetszett a Kacsazúzapörkölt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept