Street food

Káposztás-lekvároslángos

Káposztás-lekváros lángos

Hozzávalók
A lángoshoz
450 g
tisztított krumpli
25 g
450 ml
tej
1 tk
kristálycukor
25 g
friss élesztő
1 kg
finomliszt
étolaj a sütéshez
A feltéthez
700 g
káposzta
1 ek
kristálycukor
fél tk őrölt fűszerkömény
200 g
baracklekvár

Elkészítés

A krumplit kisebb darabokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, és hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség gőz formájában távozzon belőle. Ez nagyon fontos mozzanat, hiszen nem szeretnénk, ha plusz nedvesség kerülne a tésztánkba.

Míg a krumpli kigőzölög, egy keverőtálba kimérjük a sót, mert ha az élesztő közvetlenül érintkezik a sóval, nem fog úgy megkelni a tésztánk. A tejet 26-28 fokra melegítjük a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. 

A lisztet és a krumplinyomón áttört burgonyát is a tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és kézzel vagy dagasztógéppel egynemű tésztává dagasztjuk. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 40-50 percig kelesztjük. 

A káposztát vékonyra felszeleteljük. Egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a káposztát. Sózzuk, megszórjuk a köménnyel, majd fedő alatt, időnként megrázogatva elkezdjük párolni. A sótól a káposzta kevés levet enged, így hagyjuk egy darabig a saját levében párolódni. Amikor elpárolgott alóla a nedvesség, pótoljuk és puhára pároljuk a káposztát.

Amikor megkelt a tészta, enyhén átgyúrjuk, 15 egyforma részre osztjuk, és kissé olajos kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Én 125 grammos gombócokat formáztam belőle, így jött ki a 15 db lángos. Konyharuhával letakarjuk a tésztát, és hagyjuk ismét kelni 10-15 percig. 

Bő olajat hevítünk 170 fokra, majd a tésztákat a közepétől kifelé haladva, folyamatosan húzva és forgatva kör alakúra formázzuk. Nem baj, ha a közepe szinte teljesen elvékonyodik, és a széle kicsit vastagabb. Ezután oldalanként 1-2 perc alatt szép aranybarnára sütjük a lángosokat. 

Amikor megsültek, konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a felesleges olajat, és tetszés szerint káposztával és lekvárral tálaljuk. A bátrabbak nyugodtan próbálják ki a kétféle feltéttel egyszerre. :)

káposztás-lekváros lángos
Káposztás-lekváros lángos (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1,5 óra
  • kelesztési idő: 40-50 perc

Még több finom lángos recept:

Édesburgonyás-zöldfűszeres lángos, tejföllel és camembert-rel

Baconnel és sajttal töltött lángos

Spenótos minilángos kapros juhtúróval

www.streetkitchen.hu

Bizarrul hangozhat a lekvár és a káposzta párosa, de higgyétek el, nagyon jól működik a kettő együtt. Nem állítom, hogy strandkajaként megállja a helyét, de a családi ebédeken és a nyári kerti partikon azért bevethető.

Hozzávalók

15 db lángoshoz
A lángoshoz
450 g
tisztított krumpli
25 g
450 ml
tej
1 tk
kristálycukor
25 g
friss élesztő
1 kg
finomliszt
étolaj a sütéshez
A feltéthez
700 g
káposzta
1 ek
kristálycukor
fél tk őrölt fűszerkömény
200 g
baracklekvár

A krumplit kisebb darabokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, és hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség gőz formájában távozzon belőle. Ez nagyon fontos mozzanat, hiszen nem szeretnénk, ha plusz nedvesség kerülne a tésztánkba.

Míg a krumpli kigőzölög, egy keverőtálba kimérjük a sót, mert ha az élesztő közvetlenül érintkezik a sóval, nem fog úgy megkelni a tésztánk. A tejet 26-28 fokra melegítjük a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. 

A lisztet és a krumplinyomón áttört burgonyát is a tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és kézzel vagy dagasztógéppel egynemű tésztává dagasztjuk. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 40-50 percig kelesztjük. 

A káposztát vékonyra felszeleteljük. Egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a káposztát. Sózzuk, megszórjuk a köménnyel, majd fedő alatt, időnként megrázogatva elkezdjük párolni. A sótól a káposzta kevés levet enged, így hagyjuk egy darabig a saját levében párolódni. Amikor elpárolgott alóla a nedvesség, pótoljuk és puhára pároljuk a káposztát.

Amikor megkelt a tészta, enyhén átgyúrjuk, 15 egyforma részre osztjuk, és kissé olajos kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Én 125 grammos gombócokat formáztam belőle, így jött ki a 15 db lángos. Konyharuhával letakarjuk a tésztát, és hagyjuk ismét kelni 10-15 percig. 

Bő olajat hevítünk 170 fokra, majd a tésztákat a közepétől kifelé haladva, folyamatosan húzva és forgatva kör alakúra formázzuk. Nem baj, ha a közepe szinte teljesen elvékonyodik, és a széle kicsit vastagabb. Ezután oldalanként 1-2 perc alatt szép aranybarnára sütjük a lángosokat. 

Amikor megsültek, konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a felesleges olajat, és tetszés szerint káposztával és lekvárral tálaljuk. A bátrabbak nyugodtan próbálják ki a kétféle feltéttel egyszerre. :)

káposztás-lekváros lángos
Káposztás-lekváros lángos (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1,5 óra
  • kelesztési idő: 40-50 perc

Még több finom lángos recept:

Édesburgonyás-zöldfűszeres lángos, tejföllel és camembert-rel

Baconnel és sajttal töltött lángos

Spenótos minilángos kapros juhtúróval

Ha tetszett a Káposztás-lekváros lángos receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept