A karácsonyi zöldségkrémleves elkészítéséhez először a sütőtököt megtisztítjuk, 5-6 cm-es darabokra vágjuk, és egy tepsire rakjuk. A kelbimbót vékonyan felszeleteljük, összeforgatjuk 1 evőkanál olajjal, sóval, borssal, és a tök mellé tesszük. A krumplit 2-3 cm-es kockákra vágjuk, ezt is összeforgatjuk szintén egy evőkanál olajjal, sóval, borssal, és ezt is a tepsire rakjuk.
A fokhagymákat elfelezzük, alufóliába csomagoljuk, és ez is mehet a tepsire. Érdemes kicsit elkülönítve, mert a kelbimbóchipset hamarabb ki kell szedni. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, és 30-35 percig sütjük a krumplit, a fokhagymát és a sütőtököt, viszont a kelbimbót 8 perc után kivesszük.
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, belerakjuk az apróra vágott hagymát, illetve a zsályát, és lepirítjuk. Belerakjuk a héjából kinyomkodott, megsült fokhagymát, a sütőtököt, a krumplit, a vörös áfonyát, narancs levét és a héját, felöntjük alaplével, és 10 percig főzzük. Ezután leturmixoljuk, és a sült kelbimbóval tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc

Még több ünnepi krémleves:
Fűszeres birsalmakrémleves mandulachipsszel