A koszorúfánk első lépéseként a dagasztótálba tesszük a lisztet, a vaníliás cukrot, a vanília- és a rumaromát, a tejet, a kristálycukrot, az élesztőt, a vajat, a narancs és citrom héját, az egész tojásokat és a tojások sárgáját is. Kézzel vagy dagasztógép segítségével 8-10 percig dagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk és langyos helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A koszorúfánk megformázása:
Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és kb. 50 g-os kis tésztadarabokat vágunk le belőle, amikből kb. 30 cm-es kis hurkákat sodrunk. Ezeknek a végeit keresztezzük úgy, hogy fölül egy kört kapjunk, a maradék tészta pedig lelógjon a kör aljából. Ezeket a lelógó tésztadarabokat szorosan a kör köré hurkoljuk úgy, hogy egy mutatós kis koszorút kapjunk. A tészták végeit összenyomkodjuk. Egy konyharuhával letakarjuk és 15-20 percet hagyjuk kelni.
Bő olajat melegítünk egy széles lábasban vagy serpenyőben, és a kb. 160 fokos olajban, oldalanként kb. 1 perc alatt megsütjük a fánkokat. Fontos, hogy a fánkok fölső, kerek oldalát tegyük be először az olajba, és a sütés első 15 másodpercében egy fedővel fedjük le, hogy a keletkezett gőzben szépen megemelkedjenek a fánkok. Miután megsült az egyik oldal, megfordítjuk és a másik oldalát is szép aranybarnára sütjük. A kész koszorúfánkot porcukorral megszórva, lekvárral együtt tálaljuk.

- Elkészítési idő: 50 perc
- Kelesztési idő: 80 perc