Fantasztikus desszertek

Lajos-félecsörögefánk

Lajos-féle csörögefánk

Hozzávalók
A fánktésztához
350 g
liszt
1 csipet
1 tk
sütőpor
2 db
tojássárgája
1 db
citrom
150 g
tejföl
40 g
porcukor
1 csomag
vaníliás cukor
(12 g-os kiszerelés)
50 g
lágy vaj
20 ml
fűszeres barna rum
bő olaj a sütéshez
A nyújtáshoz. átgyúráshoz
liszt
A tálaláshoz
kb. 40 g porcukor
200 g
sárgabaracklekvár

Elkészítés

A Lajos-féle csörögefánk elkészítéséhez a lisztet egy tálba mérjük, majd hozzákeverjük a sót és a sütőport. Feltörjük a tojásokat, a sárgáját egy kis tálkába tesszük. A citrom héját lereszeljük, és a felének a levét kifacsarjuk.

A tejfölt, a sárgáját, a porcukrot, a citrom levét és héját, a vaníliás cukrot, a lágy vajat, valamint a rumot egy keverőtálba tesszük, és alaposan elkeverjük. A liszt kb. egyharmadát a keverékhez szórjuk, összekeverjük, ezután dagasztókarral a többi liszttel is összedolgozzuk. Ezután enyhén lisztezett felületen kézzel is simára gyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagoljuk, és 30 percet pihentetjük.

A tésztát kettéosztjuk, és lisztezett felületen kb. 3 mm vékony lappá nyújtjuk, majd egy derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle, a közepén vágást ejtünk, ezen átbújtatjuk az egyik végét, és így már meg is formáztuk a megszokott csörögefánk alakot.

170 fokra előmelegített olajban (plusz-mínusz 5 fok) aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.

Tipp

A tészta erősen lehűti az olajat, így egyszerre csak 3-4 darabot süssünk. Érdemes rámérni az olaj hőmérsékletére is, és néha feljebb tolni a lángot, majd visszavenni.

csörögefánk
Csörögefánk

Elkészítési idő: kb. 80 perc

Még több fánk farsangra:

Cukormentes csörögefánk
Itt van a tökéletes farsangi fánk!
Bécsi fánk

www.streetkitchen.hu

A fánk a farsangi szezon kihagyhatatlan eleme, szóval ha tehetitek, semmiképpen ne hagyjátok ki.

Hozzávalók

8 főre
A fánktésztához
350 g
liszt
1 csipet
1 tk
sütőpor
2 db
tojássárgája
1 db
citrom
150 g
tejföl
40 g
porcukor
1 csomag
vaníliás cukor
(12 g-os kiszerelés)
50 g
lágy vaj
20 ml
fűszeres barna rum
bő olaj a sütéshez
A nyújtáshoz. átgyúráshoz
liszt
A tálaláshoz
kb. 40 g porcukor
200 g
sárgabaracklekvár

A Lajos-féle csörögefánk elkészítéséhez a lisztet egy tálba mérjük, majd hozzákeverjük a sót és a sütőport. Feltörjük a tojásokat, a sárgáját egy kis tálkába tesszük. A citrom héját lereszeljük, és a felének a levét kifacsarjuk.

A tejfölt, a sárgáját, a porcukrot, a citrom levét és héját, a vaníliás cukrot, a lágy vajat, valamint a rumot egy keverőtálba tesszük, és alaposan elkeverjük. A liszt kb. egyharmadát a keverékhez szórjuk, összekeverjük, ezután dagasztókarral a többi liszttel is összedolgozzuk. Ezután enyhén lisztezett felületen kézzel is simára gyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagoljuk, és 30 percet pihentetjük.

A tésztát kettéosztjuk, és lisztezett felületen kb. 3 mm vékony lappá nyújtjuk, majd egy derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle, a közepén vágást ejtünk, ezen átbújtatjuk az egyik végét, és így már meg is formáztuk a megszokott csörögefánk alakot.

170 fokra előmelegített olajban (plusz-mínusz 5 fok) aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.

Tipp

A tészta erősen lehűti az olajat, így egyszerre csak 3-4 darabot süssünk. Érdemes rámérni az olaj hőmérsékletére is, és néha feljebb tolni a lángot, majd visszavenni.

csörögefánk
Csörögefánk

Elkészítési idő: kb. 80 perc

Még több fánk farsangra:

Cukormentes csörögefánk
Itt van a tökéletes farsangi fánk!
Bécsi fánk

Ha tetszett a Lajos-féle csörögefánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept