A lencsefasírt krumplisalátával elkészítéséhez a lila hagymát vékony szeletekre vágjuk, lesózzuk, hozzáadjuk az ecetet, majd félretesszük. A burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük, a tojást forrástól számítva 10 perc alatt keményre főzzük, majd mindkettőt leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
A fasírthoz a konzerv lencsét konyhai aprítóba tesszük, és a fokhagymával együtt darabosra zúzzuk, de nem pépesítjük le teljesen. Egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a lisztet, 50 g zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük köménnyel, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a mustárt, az apróra vágott petrezselymet, majd az egészet alaposan összekeverjük.
Enyhén olajos kézzel 60-70 g-os kis gombócokat formázunk a masszából, kissé kilapítjuk őket, majd beleforgatjuk a maradék zsemlemorzsába, végül 160 fokra előmelegített, bő olajban kb. 5 perc alatt készre sütjük.
A salátához egy tálban összekeverjük a tejfölt, a majonézt, a mustárt és a porcukrot. A krumplit és a tojást karikákra vágjuk, a lila hagymát kinyomkodjuk, és a tejfölös szószhoz keverjük őket. Tányérra szedjük a salátát, és a lencsefasírttal tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc
Még több lencsés kaja:
Joghurtos lencsefőzelék fokhagymás sertésszűzzel
Lentejas, a spanyolok brutális lencsefőzeléke
Újévi lencsefőzelék