Street Kitchen

Tejfölöslencsefőzeléksültkolozsvárival

Tejfölös lencsefőzelék sült kolozsvárival

Hozzávalók
4 - 6 ek
zsír vagy olaj
300 g
kolozsvári vagy másmilyen húsos szalonna
1 fej
hagyma
(150 g)
4 - 5 gerezd
fokhagyma
1 tk
őrölt kömény
0.5 ek
cukor
kb. 800 ml víz
(vagy alaplé)
1 kg
konzerv lencse
1 ek
mustár
150 g
tejföl
3 db
babérlevél
só, bors
A tálaláshoz
petrezselyem
tejföl

Elkészítés

A lencsefőzelék végtelenül egyszerű kaja, de ez a tejfölös verzió még a klasszikusnál is könnyebb, hiszen nem kell lencsét áztatni hozzá.

A szalonna bőrét levágjuk, majd egy lábasban körbepirítjuk az olajon. A szalonnát kivesszük, és ugyanebben a lábasban lepirítjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát, rádobjuk a köményt és a cukrot, ráöntjük a vizet és a leszűrt lencse felét, majd felforraljuk, és 5-10 percig lassú tűzön bugyogtatjuk. Hőkiegyenlítéssel belekeverjük a mustárt és a tejfölt, majd kivesszük a szalonna bőrét, és az egészet egy turmixgépben pürésítjük. Visszaöntjük a lábasba, majd a maradék lencsét is hozzátesszük a szalonna bőrével és a babérlevéllel együtt. 5-10 percig lassú tűzön rotyogtatjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Az előzőleg körbepirított szalonnát centi vastag szeletekre vágjuk 200 fokra előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük. A lencsefőzeléket igény szerint petrezselyemmel és tejföllel, illetve a sült szalonnával tálaljuk.

tejfölös lencsefőzelék
Tejfölös lencsefőzelék sült kolozsvárival

Ezek a lencsés ételek is érdekelhetnek a Street Kitchen oldaláról:

Kapros lencsegulyás

Vegán lencsefasírt

Almás-lencsés quinoasaláta

www.streetkitchen.hu

Konzervekből nagyon jó kis főzelékeket lehet csinálni, rendkívül egyszerű, és még egészségesebb is, hiszen lisztmentesen, saját magával sűrítjük.

Hozzávalók

4 - 6 főre
4 - 6 ek
zsír vagy olaj
300 g
kolozsvári vagy másmilyen húsos szalonna
1 fej
hagyma
(150 g)
4 - 5 gerezd
fokhagyma
1 tk
őrölt kömény
0.5 ek
cukor
kb. 800 ml víz
(vagy alaplé)
1 kg
konzerv lencse
1 ek
mustár
150 g
tejföl
3 db
babérlevél
só, bors
A tálaláshoz
petrezselyem
tejföl

A lencsefőzelék végtelenül egyszerű kaja, de ez a tejfölös verzió még a klasszikusnál is könnyebb, hiszen nem kell lencsét áztatni hozzá.

A szalonna bőrét levágjuk, majd egy lábasban körbepirítjuk az olajon. A szalonnát kivesszük, és ugyanebben a lábasban lepirítjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát, rádobjuk a köményt és a cukrot, ráöntjük a vizet és a leszűrt lencse felét, majd felforraljuk, és 5-10 percig lassú tűzön bugyogtatjuk. Hőkiegyenlítéssel belekeverjük a mustárt és a tejfölt, majd kivesszük a szalonna bőrét, és az egészet egy turmixgépben pürésítjük. Visszaöntjük a lábasba, majd a maradék lencsét is hozzátesszük a szalonna bőrével és a babérlevéllel együtt. 5-10 percig lassú tűzön rotyogtatjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Az előzőleg körbepirított szalonnát centi vastag szeletekre vágjuk 200 fokra előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük. A lencsefőzeléket igény szerint petrezselyemmel és tejföllel, illetve a sült szalonnával tálaljuk.

tejfölös lencsefőzelék
Tejfölös lencsefőzelék sült kolozsvárival

Ezek a lencsés ételek is érdekelhetnek a Street Kitchen oldaláról:

Kapros lencsegulyás

Vegán lencsefasírt

Almás-lencsés quinoasaláta

Ha tetszett a Tejfölös lencsefőzelék sült kolozsvárival receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept