Az újévi lencsefőzelék recept alapjául szolgáló lencsét egy nappal a felhasználás előtt kb. háromszoros mennyiségű hideg vízbe áztatjuk.
Finomra vágjuk a hagymát, áttörjük a fokhagymát, majd a főzőedényben megkaramellizáljuk a cukrot, hozzáöntjük az olajat, és beleszórjuk a hagymákat. Addig pirítjuk, amíg az egésznek szép bronzos színe lesz. Sózzuk, kevés füstölt levet öntünk alá, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet, majd a füstölt lé egyharmadát, amivel így 10 percet főzzük.
Ezután beletesszük a beáztatott, leszűrt lencsét és a maradék füstölt alaplevet. Fajtától függően kb. 8-15 perc alatt megpuhul a lencse, amit közben folyamatosan ellenőrzünk, nehogy szétfőjön!
Az újévi lencsefőzelék befejezése:
Amikor megpuhult, hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, majd lisztes habarással sűrítjük. Alacsonyabb hőmérsékleten, keverés közben kiforraljuk. Tetszőleges feltéttel tálaljuk, és várhatjuk is az egész évi szerencsénket. :)

Az egyszerű lencsefőzelék csak a kezdet, ezek a lencsés receptek is érdekelhetnek a Street Kitchen oldaláról:
Fűszeres lencsés szendvicskrém