Street Kitchen

Mandulástejberizsgombócmaradéktejberizsből

Mandulás tejberizsgombóc maradék tejberizsből
mandulas-tejberizsgomboc-maradek-tejberizsbol

Hozzávalók
A tejberizshez
220 g
rizs
100 ml
víz
500 ml
tej
1 rúd
vanília
4 ek
kristálycukor
1 db
citrom reszelt héja
30 g
vaj
A pirításhoz
2 ek
zsemlemorzsa
3 ek
durvára vágott mandula
(vagy hasábmandula)
2 ek
porcukor
400 ml
habtejszín
30 g
vaj

Elkészítés

A mandulás tejberizsgombóc elkészítnésének első lépéseként a rizst átmossuk, egy lábosba tesszük, felöntjük a vízzel, és közepes hőmérsékleten elkezdjük főzni. Ha magába szívta a vizet, mehet bele a tej és a tejszín, valamint belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait (magával a héjjal együtt), a cukrot és a citromhéjat is. Folyamatosan kevergetve puhára főzzük a rizst, majd elzárjuk alatta a lángot. Kivesszük a vaníliahüvelyt, belekeverjük a vajat, és 5-10 percre lefedjük, hagyjuk kihűlni. (Ha van maradék tejberizsünk, könnyebb dolgunk van, mert ezt a folyamatot kihagyhatjuk.)

A tejberizsből nagyobb diószemnyi gombócokat készítünk.

Egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát és a mandulát, majd belekeverjük a porcukrot, és a vajat is felolvasztjuk benne. Ebbe a morzsába forgatjuk a gombócokat, és magában vagy cukros tejföllel tálaljuk.

mandulas-tejberizsgomboc
Mandulás tejberizsgombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40-45 perc
  • Hűtési idő: kb. 1 óra

Imádjuk a tejberizst, hiszen egy egyszerű és olcsó kaja, ami nagyon laktató és brutálisan finom. Ha a sima kakós változatnál kicsit fullosabb módon szeretnétek elkészíteni, akkor ezekkel a receptekkel mindenképp érdemes megpróbálkoznotok:

Karamellás tejberizs

Vegán sült tejberizs

Epres tejberizs

OMG: nyári barackos tejberizs torta

www.streetkitchen.hu

A Fenntartható receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Tejberizs, ami gombóc alakú, és szuperül illik mellé a porcukros tejföl, akárcsak a túrógombóc mellé. Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók

18 db gombóchoz
A tejberizshez
220 g
rizs
100 ml
víz
500 ml
tej
1 rúd
vanília
4 ek
kristálycukor
1 db
citrom reszelt héja
30 g
vaj
A pirításhoz
2 ek
zsemlemorzsa
3 ek
durvára vágott mandula
(vagy hasábmandula)
2 ek
porcukor
400 ml
habtejszín
30 g
vaj

A mandulás tejberizsgombóc elkészítnésének első lépéseként a rizst átmossuk, egy lábosba tesszük, felöntjük a vízzel, és közepes hőmérsékleten elkezdjük főzni. Ha magába szívta a vizet, mehet bele a tej és a tejszín, valamint belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait (magával a héjjal együtt), a cukrot és a citromhéjat is. Folyamatosan kevergetve puhára főzzük a rizst, majd elzárjuk alatta a lángot. Kivesszük a vaníliahüvelyt, belekeverjük a vajat, és 5-10 percre lefedjük, hagyjuk kihűlni. (Ha van maradék tejberizsünk, könnyebb dolgunk van, mert ezt a folyamatot kihagyhatjuk.)

A tejberizsből nagyobb diószemnyi gombócokat készítünk.

Egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát és a mandulát, majd belekeverjük a porcukrot, és a vajat is felolvasztjuk benne. Ebbe a morzsába forgatjuk a gombócokat, és magában vagy cukros tejföllel tálaljuk.

mandulas-tejberizsgomboc
Mandulás tejberizsgombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40-45 perc
  • Hűtési idő: kb. 1 óra

Imádjuk a tejberizst, hiszen egy egyszerű és olcsó kaja, ami nagyon laktató és brutálisan finom. Ha a sima kakós változatnál kicsit fullosabb módon szeretnétek elkészíteni, akkor ezekkel a receptekkel mindenképp érdemes megpróbálkoznotok:

Karamellás tejberizs

Vegán sült tejberizs

Epres tejberizs

OMG: nyári barackos tejberizs torta

Ha tetszett a Mandulás tejberizsgombóc maradék tejberizsből receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept