A mandulás tejberizsgombóc elkészítnésének első lépéseként a rizst átmossuk, egy lábosba tesszük, felöntjük a vízzel, és közepes hőmérsékleten elkezdjük főzni. Ha magába szívta a vizet, mehet bele a tej és a tejszín, valamint belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait (magával a héjjal együtt), a cukrot és a citromhéjat is. Folyamatosan kevergetve puhára főzzük a rizst, majd elzárjuk alatta a lángot. Kivesszük a vaníliahüvelyt, belekeverjük a vajat, és 5-10 percre lefedjük, hagyjuk kihűlni. (Ha van maradék tejberizsünk, könnyebb dolgunk van, mert ezt a folyamatot kihagyhatjuk.)
A tejberizsből nagyobb diószemnyi gombócokat készítünk.
Egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát és a mandulát, majd belekeverjük a porcukrot, és a vajat is felolvasztjuk benne. Ebbe a morzsába forgatjuk a gombócokat, és magában vagy cukros tejföllel tálaljuk.

- Elkészítési idő: 40-45 perc
- Hűtési idő: kb. 1 óra