A csülköt alaposan megtisztítjuk, leöblítjük, majd egy nagy lábasba tesszük.
Hozzáadjuk a félbevágott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a sót és a borsot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Lefedve, közepes lángon kb. 1,5–2 órán át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul, de még egyben marad.
Közben elkészítjük a mázat: egy kis lábasban összekeverjük a mézet, a kétféle mustárt, a szójaszószt, az olajat és a barna cukrot, majd lassú tűzön 2–3 percig melegítjük, amíg egynemű, sűrű, fényes máz lesz belőle.
A megfőtt csülköt lecsöpögtetjük és sütőtálba helyezzük. Alaposan megkenjük a mázzal, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, közben 2–3 alkalommal újra meglocsoljuk a sülő mázzal, hogy szép, aranybarna, ragacsos bevonatot kapjon.
Tálaláskor a csülköt vastag szeletekre vágjuk, és a maradék mázas szafttal meglocsolva kínáljuk, ízlés szerinti köret társaságában.
Mázascsülök
Ha van étel, amiért az emberek önként vállalják, hogy kétszer is kimenjenek „megnézni” a sütőt, akkor ez a mázas csülök az. Mire a máz rákaramellizálódik, már mindenki tudja: ez bizony a vasárnapi asztal főszereplője.
Ez a mázas csülök minden szempontból izgalmas: kívül fényes, ragacsos máz borítja, belül a hús omlós és szaftos. A főzés során a hús szépen megpuhul, a sütés pedig karamellizálja a mézes-mustáros mázat. Akkor is simán menni fog, ha még csak most barátkozol a csülökkel! :) Ezeket szerezd be hozzá:
Hozzávalók
Elkészítés
A csülköt alaposan megtisztítjuk, leöblítjük, majd egy nagy lábasba tesszük.
Hozzáadjuk a félbevágott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a sót és a borsot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Lefedve, közepes lángon kb. 1,5–2 órán át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul, de még egyben marad.
Közben elkészítjük a mázat: egy kis lábasban összekeverjük a mézet, a kétféle mustárt, a szójaszószt, az olajat és a barna cukrot, majd lassú tűzön 2–3 percig melegítjük, amíg egynemű, sűrű, fényes máz lesz belőle.
A megfőtt csülköt lecsöpögtetjük és sütőtálba helyezzük. Alaposan megkenjük a mázzal, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, közben 2–3 alkalommal újra meglocsoljuk a sülő mázzal, hogy szép, aranybarna, ragacsos bevonatot kapjon.
Tálaláskor a csülköt vastag szeletekre vágjuk, és a maradék mázas szafttal meglocsolva kínáljuk, ízlés szerinti köret társaságában.

Egy ilyen mázas csülök nemcsak látványos, de garantáltan közönségkedvenc is. Egy adag sült krumpli, párolt káposzta vagy friss kenyér mellé, és máris kész az asztalt elcsendesítő fogás. Hétvégi lakomához, ünnepi menühöz vagy csak úgy – bármikor megállja a helyét. :)
Ha szereted a karakteres, szaftos húsokat, akkor ezek a receptek is be fognak találni!
Ha tetszett a mázas csülök receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



