Brutális kaják

Mázascsülök

Mázas csülök
mazas-csulok

Hozzávalók
1.5 kg
bőrös csülök
1 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
2 db
babérlevél
bors
3 ek
méz
1 tk
szemes mustár
1 ek
magos mustár
1 ek
szójaszósz
1 ek
olaj
1 ek
barna cukor

Elkészítés
  1. A csülköt alaposan megtisztítjuk, leöblítjük, majd egy nagy lábasba tesszük.

  2. Hozzáadjuk a félbevágott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a sót és a borsot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Lefedve, közepes lángon kb. 1,5–2 órán át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul, de még egyben marad.

  3. Közben elkészítjük a mázat: egy kis lábasban összekeverjük a mézet, a kétféle mustárt, a szójaszószt, az olajat és a barna cukrot, majd lassú tűzön 2–3 percig melegítjük, amíg egynemű, sűrű, fényes máz lesz belőle.

  4. A megfőtt csülköt lecsöpögtetjük és sütőtálba helyezzük. Alaposan megkenjük a mázzal, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, közben 2–3 alkalommal újra meglocsoljuk a sülő mázzal, hogy szép, aranybarna, ragacsos bevonatot kapjon.

  5. Tálaláskor a csülköt vastag szeletekre vágjuk, és a maradék mázas szafttal meglocsolva kínáljuk, ízlés szerinti köret társaságában.

www.streetkitchen.hu

Ha van étel, amiért az emberek önként vállalják, hogy kétszer is kimenjenek „megnézni” a sütőt, akkor ez a mázas csülök az. Mire a máz rákaramellizálódik, már mindenki tudja: ez bizony a vasárnapi asztal főszereplője.

Ez a mázas csülök minden szempontból izgalmas: kívül fényes, ragacsos máz borítja, belül a hús omlós és szaftos. A főzés során a hús szépen megpuhul, a sütés pedig karamellizálja a mézes-mustáros mázat. Akkor is simán menni fog, ha még csak most barátkozol a csülökkel! :) Ezeket szerezd be hozzá:

Hozzávalók

1 darab csülökhöz
1.5 kg
bőrös csülök
1 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
2 db
babérlevél
bors
3 ek
méz
1 tk
szemes mustár
1 ek
magos mustár
1 ek
szójaszósz
1 ek
olaj
1 ek
barna cukor

Elkészítés

  1. A csülköt alaposan megtisztítjuk, leöblítjük, majd egy nagy lábasba tesszük.

  2. Hozzáadjuk a félbevágott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a sót és a borsot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Lefedve, közepes lángon kb. 1,5–2 órán át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul, de még egyben marad.

  3. Közben elkészítjük a mázat: egy kis lábasban összekeverjük a mézet, a kétféle mustárt, a szójaszószt, az olajat és a barna cukrot, majd lassú tűzön 2–3 percig melegítjük, amíg egynemű, sűrű, fényes máz lesz belőle.

  4. A megfőtt csülköt lecsöpögtetjük és sütőtálba helyezzük. Alaposan megkenjük a mázzal, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, közben 2–3 alkalommal újra meglocsoljuk a sülő mázzal, hogy szép, aranybarna, ragacsos bevonatot kapjon.

  5. Tálaláskor a csülköt vastag szeletekre vágjuk, és a maradék mázas szafttal meglocsolva kínáljuk, ízlés szerinti köret társaságában.

mazas-csulok 5
Mázas csülök (Fotó: Street Kitchen)

Egy ilyen mázas csülök nemcsak látványos, de garantáltan közönségkedvenc is. Egy adag sült krumpli, párolt káposzta vagy friss kenyér mellé, és máris kész az asztalt elcsendesítő fogás. Hétvégi lakomához, ünnepi menühöz vagy csak úgy – bármikor megállja a helyét. :)

Ha szereted a karakteres, szaftos húsokat, akkor ezek a receptek is be fognak találni!

Szaftos csülök pékné módra

Omlós sertéscsülök

Sörös-mézes oldalas

Ha tetszett a mázas csülök receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése