Fantasztikus desszertek

Meggyes-mákostorta

Meggyes-mákos torta

Hozzávalók
A tésztához
200 g
liszt
70 g
darált mák
150 g
cukor
1 csipet
3 db
tojás
3 ek
olaj
1 tk
szódabikarbóna
300 ml
tej
A meggykrémhez
150 g
fagyasztott meggy
1 nagy csipet
fahéj
100 g
cukor
1 tk
vaníliaaroma
200 ml
víz
1.5 tk
keményítő
1.5 tk
zselatin
A meggyes mascarponekrémhez
300 g
mascarpone
5 ek
a meggykrémből
A mákos krémhez
80 g
mascarpone
meggykrém
25 g
darált mák
1.5 ek
porcukor
40 g
puha vaj
8 szem
amaréna meggy

Elkészítés

A meggyes-mákos torta elkészítéséhez először a tészta hozzávalóit egy habverő segítségével csomómentesre keverjük. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük (ha nagyon pirulna a teteje, a vége felé takarjuk le egy darab alufóliával). A formában hagyjuk kihűlni, majd kiszedjük, a tetejét vízszintesre vágjuk, és elfelezzük a tésztát.

A meggykrémhez a meggyet, a fahéjat, a cukrot, a vaníliát és a vizet felforraljuk, 3 percig főzzük, majd leturmixoljuk. A keményítőt elkeverjük egy kis vízzel, a meggyes alaphoz öntjük, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Még melegen egy szűrőn átpasszírozzuk. Ebből a meggykrémből 5 evőkanálnyit félreteszünk a meggyes mascarponekrémhez.

A zselatint elkeverjük 2 evőkanál vízzel, majd 4-6 másodpercre a mikróba dobjuk, hogy felolvadjon. Belekeverjük a megmaradt meggykrémbe, és jól lehűtjük.

A meggyes mascarponekrémhez a jól behűtött mascarponét 3-4 percig habosítjuk, majd belekeverjük a félretett 5 evőkanálnyi meggykrémet. Habzsákba töltjük, és felhasználásig a hűtőben tároljuk.

A piskóta egyik lapjára nyomjuk a meggyes mascarponekrém felét úgy, hogy a közepén hagyunk egy kevés helyet a meggyzselének. Ezután belekenjük a meggyzselé felét is. A megmaradt meggyzselét a mákos krémhez fogjuk felhasználni, amihez a hideg mascarponét kihabosítjuk, majd mehet bele a maradék meggyzselé és a többi hozzávaló.

Rátesszük a másik lapot is, és a maradék meggykrémmel körbekenjük a tortát. Habzsákba töltjük a mákos krémet, és rányomkodjuk a tetejére. Amaréna meggyel díszítjük, és legalább 5 órát hagyjuk állni a hűtőben.

meggyes-mákos torta
Meggyes-mákos torta

Még több meggyes és mákos süti:

Mákos párna
Meggyes-mákos palacsinta
Meggyes energiagolyó
Meggyes-mákos nudli angolkrémmel

www.streetkitchen.hu

Bár a tortázás Nóri része az SK-nál, néha-néha én is csinálok egy viszonylag egyszerű receptet. A meggy és a mák szinte elválaszthatatlan páros, úgyhogy nem nagyon tudtok mellélőni vele.

Hozzávalók

1 18 cm átmérőjű tortaformához
A tésztához
200 g
liszt
70 g
darált mák
150 g
cukor
1 csipet
3 db
tojás
3 ek
olaj
1 tk
szódabikarbóna
300 ml
tej
A meggykrémhez
150 g
fagyasztott meggy
1 nagy csipet
fahéj
100 g
cukor
1 tk
vaníliaaroma
200 ml
víz
1.5 tk
keményítő
1.5 tk
zselatin
A meggyes mascarponekrémhez
300 g
mascarpone
5 ek
a meggykrémből
A mákos krémhez
80 g
mascarpone
meggykrém
25 g
darált mák
1.5 ek
porcukor
40 g
puha vaj
8 szem
amaréna meggy

A meggyes-mákos torta elkészítéséhez először a tészta hozzávalóit egy habverő segítségével csomómentesre keverjük. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük (ha nagyon pirulna a teteje, a vége felé takarjuk le egy darab alufóliával). A formában hagyjuk kihűlni, majd kiszedjük, a tetejét vízszintesre vágjuk, és elfelezzük a tésztát.

A meggykrémhez a meggyet, a fahéjat, a cukrot, a vaníliát és a vizet felforraljuk, 3 percig főzzük, majd leturmixoljuk. A keményítőt elkeverjük egy kis vízzel, a meggyes alaphoz öntjük, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Még melegen egy szűrőn átpasszírozzuk. Ebből a meggykrémből 5 evőkanálnyit félreteszünk a meggyes mascarponekrémhez.

A zselatint elkeverjük 2 evőkanál vízzel, majd 4-6 másodpercre a mikróba dobjuk, hogy felolvadjon. Belekeverjük a megmaradt meggykrémbe, és jól lehűtjük.

A meggyes mascarponekrémhez a jól behűtött mascarponét 3-4 percig habosítjuk, majd belekeverjük a félretett 5 evőkanálnyi meggykrémet. Habzsákba töltjük, és felhasználásig a hűtőben tároljuk.

A piskóta egyik lapjára nyomjuk a meggyes mascarponekrém felét úgy, hogy a közepén hagyunk egy kevés helyet a meggyzselének. Ezután belekenjük a meggyzselé felét is. A megmaradt meggyzselét a mákos krémhez fogjuk felhasználni, amihez a hideg mascarponét kihabosítjuk, majd mehet bele a maradék meggyzselé és a többi hozzávaló.

Rátesszük a másik lapot is, és a maradék meggykrémmel körbekenjük a tortát. Habzsákba töltjük a mákos krémet, és rányomkodjuk a tetejére. Amaréna meggyel díszítjük, és legalább 5 órát hagyjuk állni a hűtőben.

meggyes-mákos torta
Meggyes-mákos torta

Még több meggyes és mákos süti:

Mákos párna
Meggyes-mákos palacsinta
Meggyes energiagolyó
Meggyes-mákos nudli angolkrémmel

Ha tetszett a Meggyes-mákos torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept