A mindenmentes spárgakrémleves elkészítéséhez a felaprított vöröshagymát lepirítjuk egy kevés olajon, hozzádobjuk a reszelt fokhagymákat, és 1-2 percig pirítjuk. Ezután mehet bele a megtisztított, felkockázott burgonya. A spárgáknak letörjük a végét, megtisztítjuk, felszeleteljük, és ez is mehet az alapra. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, és lefedve addig főzzük, amíg a burgonya is megpuhul.
Közben elkészítjük a bazsalikomolajat, amihez a bazsalikomleveleket 30 másodpercig forrázzuk, majd jeges vízbe dobjuk. Kifacsarjuk a levét, majd egy nagy teljesítményű turmixgépbe tesszük, és olívaolajjal, valamint egy csipet sóval és borssal leturmixoljuk. Átszűrjük egy szűrőn, és a tálalásig félrerakjuk.
Mikor megfőtt a burgonya és a spárga, hozzádobjuk a feldarabolt bazsalikomot, belefacsarjuk a citrom levét, majd egy turmixgépbe kanalazzuk, és krémesre turmixoljuk. A levest a bazsalikomolajjal meglocsolva tálaljuk.

- Elkészítés: 30 perc