Köretek

Montenegróitepsiskrumpli

Montenegrói tepsis krumpli
Montenegrói tepsis krumpli

Hozzávalók
1 kg
tisztított burgonya
350 g
piros kaliforniai paprika
3 db
paradicsom
(90 g/db)
3 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
4 ek
olívaolaj
bors
1 ek
fűszerpaprika
0.5 csokor
petrezselyem

Elkészítés
  1. A burgonyákat cikkekre vágjuk és sós, lobogó vízben 5 perc alatt előfőzzük.

  2. Az előfőzött burgonyákat leszűrjük és sütőpapírral bélelt tepsibe dobjuk. Hozzáadjuk a nagyobb cikkekre vágott paprikát, paradicsomot és vöröshagymát. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és fűszerpaprika is kerül rá, majd alaposan összeforgatjuk, és 190 fokos sütőben 35 percig légkeverésen sütjük, utána további 10 percig grillen.

  3. Mikor megsült, megszórjuk finomra aprított petrezselyemmel.


www.streetkitchen.hu

Egyszerű, mégis mediterrán hangulatot idéző fogás: a montenegrói tepsis krumpli aranyló burgonyával, édes paprikával, lédús paradicsommal és karamellizált hagymával hozza el a Balkán ízeit a konyhádba. Illatos, színes és kiadós – pont az a fajta étel, amiből mindenki repetázni fog.

pictogram

Vega

pictogram

Vegán

A montenegrói tepsis krumpli egy igazi balkáni comfort food, ami tele van ízekkel és rusztikus hangulattal. Az előfőzött krumpli kívül ropogósra sül, belül krémes marad, a paprika és paradicsom pedig édesen karamellizálódik a sütőben. Minimális munkával hoz mediterrán életérzést a tányérra, amit még egy nyaralós emlék sem tud lekörözni.

Hozzávalók

4 főre
1 kg
tisztított burgonya
350 g
piros kaliforniai paprika
3 db
paradicsom
(90 g/db)
3 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
4 ek
olívaolaj
bors
1 ek
fűszerpaprika
0.5 csokor
petrezselyem

Elkészítés

  1. A burgonyákat cikkekre vágjuk és sós, lobogó vízben 5 perc alatt előfőzzük.

  2. Az előfőzött burgonyákat leszűrjük és sütőpapírral bélelt tepsibe dobjuk. Hozzáadjuk a nagyobb cikkekre vágott paprikát, paradicsomot és vöröshagymát. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és fűszerpaprika is kerül rá, majd alaposan összeforgatjuk, és 190 fokos sütőben 35 percig légkeverésen sütjük, utána további 10 percig grillen.

  3. Mikor megsült, megszórjuk finomra aprított petrezselyemmel.


montenegroi-tepsis-krumpli-7
Montenegrói tepsis krumpli (Fotó: Street Kitchen)

Tippek, trükkök, fun factek:

  • Ha van étel, ami egyszerre hozza el a mediterrán nyár hangulatát és a balkáni konyha otthonosságát, az biztosan ez a montenegrói tepsis krumpli. Lényegében egy „mindent a tepsibe és hadd süljön” típusú fogás, de a végeredmény annyira illatos, színes és kiadós, hogy az ember hajlamos elfelejteni, milyen egyszerű elkészíteni.

  • A burgonyát érdemes nem túl vékonyra szeletelni, hogy sütés közben kívül szépen megpiruljon, belül viszont krémesen puha maradjon. Ha van időd, előfőzheted 5-6 percig sós vízben, így a sütés során biztosan egyenletesen puhul, és nem kell azon aggódnod, hogy a hagyma meg a paprika már félig összeesett, miközben a krumpli még nyers.

  • A kaliforniai paprika itt kulcsfigura: édes, húsos és színt visz az egész ételbe. Ha szereted az intenzívebb ízeket, kipróbálhatod részben kápia paprikával is, amitől még édeskésebb lesz az összhatás. A paradicsom pedig nemcsak lédússá, hanem mediterrán hangulatúvá is teszi a fogást – trükk, hogy ha túl leveses, előtte érdemes a magját kiszedni, így nem áztatja el a krumplit.

  • A hagymát ne spórold ki! A lassan karamellizálódó, enyhén édeskés hagyma adja meg az alapízét az egész ételnek, amit az olívaolaj és a fűszerpaprika csak tovább gazdagít. Ha szereted a füstösebb vonalat, próbáld ki füstölt fűszerpaprikával – kicsit „nyári grillezés” hangulatot ad.

  • Tálalásnál a friss petrezselyem nemcsak színt, hanem frissességet is hoz – de ha igazán balkáni vonalon maradnál, szórhatsz rá egy kevés feta sajtot is, ami sósan krémes ellenpontot ad a sült zöldségeknek.

  • Fun fact: Montenegróban a krumplinak kiemelt szerepe van a konyhában – például a Durmitor-hegység környékén termesztett „žarski krompir” olyan híres, hogy helyi fesztivált is rendeznek köré. A balkáni tepsis ételek közül ez a változat pont azért különleges, mert egyszerre egyszerű “parasztkaja” és mégis mediterrán színekben pompázó ünnepi fogás.


A montenegrói tepsis krumpli mellett bőven van még burgonyás receptünk, itt is van még három:

Virslis rakott krumpli

Menzás krumplifőzelék

Krumplis lapótya

Ha tetszett a montenegrói tepsis krumpli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése