Street food

Nagyifélekrumplislángos

Nagyiféle krumplis lángos

Hozzávalók
200 g
burgonya
(tisztítva)
2 tk
500 g
finomliszt
1 mk
kristálycukor
25 g
friss élesztő
300 ml
tej
bő olaj a sütéshez
A feltéthez
4 gerezd
fokhagyma
2 csipet
2 ek
forró víz
6 ek
étolaj
800 g
tejföl
200 g
edami sajt

Elkészítés

A nagyiféle krumplis lángos elkészítése nem bonyolult, de egy kis időt igényel. Mutatjuk, hogyan kezdj hozzá!

A burgonyát megpucoljuk, és egészben, enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt a krumpli, négybe vágjuk és hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon belőle. Ez nagyon fontos mozzanat, hiszen nem szeretnénk, ha plusz nedvesség kerülne a tésztánkba víz formájában. 

Míg a burgonya kigőzölődik, egy keverőtál aljába kimérjük a sót. Azért az aljába, mert ha az élesztő közvetlenül érintkezik a sóval, nem fog úgy megkelni a tésztánk. A tejet kb. 30-35 fokra melegítjük egy tálban a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. 

A tészta összeállítása, sütés

A lisztet és a krumplinyomón áttört burgonyát is a tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és kézzel vagy dagasztógéppel szép egynemű tésztává dagasztjuk. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 40-50 percig kelesztjük. 

Amikor megkelt a tészta, enyhén átgyúrjuk és 140 grammos darabokra osztjuk, majd kissé olajos kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk ismét kelni 10-15 percig. Bő olajat hevítünk 180 fokra, majd a tésztagombócokat a közepétől kifelé haladva, folyamatosan húzva és forgatva kör alakúra formázzuk. Nem baj, ha a közepe szinte teljesen elvékonyodik és a széle kicsit vastagabb. Majd mindkét oldalát nem egészen 1 perc alatt szép aranybarnára sütjük. 

Feltétként fokhagymás olajat készíthetünk hozzá, amihez a fokhagymát egy kisebb tálba reszeljük és megsózzuk, hagyjuk 5 percig állni, majd ráöntjük a forró vizet, az olajat, és kihűtjük. Ezzel kenjük meg a megsült lángosok tetejét, majd tejfölt teszünk rá, megszórjuk reszelt sajttal, és kész a fullos lángos. 

Nagyiféle krumplis lángos
Nagyiféle krumplis lángos (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc 
  • Kelesztési idő: 60 perc

Bár ez a krumplis lángos igazi aduász, azért próbáljatok ki minél többfélét, amíg tart a nyár! Utána a hideg évszakokban pedig már csak a kedvenceteket kell tömeggyártásban készíteni otthon, hogy emlékezzetek a szép, meleg nyári strandolós napokra. Íme még több király lángos:

Joghurtos lángos

Bolognai raguval töltött lángos

Baconnel és sajttal töltött lángos

www.streetkitchen.hu

Mindegyik lángost imádom, akár sósan, akár édesen, de egy biztos: a kedvencem a burgonyás lángos. Meggyőződésem, hogy attól lesz igazán puha a tésztája, ha van benne krumpli. És ebben van.

Hozzávalók

7 db lángoshoz
200 g
burgonya
(tisztítva)
2 tk
500 g
finomliszt
1 mk
kristálycukor
25 g
friss élesztő
300 ml
tej
bő olaj a sütéshez
A feltéthez
4 gerezd
fokhagyma
2 csipet
2 ek
forró víz
6 ek
étolaj
800 g
tejföl
200 g
edami sajt

A nagyiféle krumplis lángos elkészítése nem bonyolult, de egy kis időt igényel. Mutatjuk, hogyan kezdj hozzá!

A burgonyát megpucoljuk, és egészben, enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt a krumpli, négybe vágjuk és hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon belőle. Ez nagyon fontos mozzanat, hiszen nem szeretnénk, ha plusz nedvesség kerülne a tésztánkba víz formájában. 

Míg a burgonya kigőzölődik, egy keverőtál aljába kimérjük a sót. Azért az aljába, mert ha az élesztő közvetlenül érintkezik a sóval, nem fog úgy megkelni a tésztánk. A tejet kb. 30-35 fokra melegítjük egy tálban a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. 

A tészta összeállítása, sütés

A lisztet és a krumplinyomón áttört burgonyát is a tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és kézzel vagy dagasztógéppel szép egynemű tésztává dagasztjuk. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 40-50 percig kelesztjük. 

Amikor megkelt a tészta, enyhén átgyúrjuk és 140 grammos darabokra osztjuk, majd kissé olajos kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk ismét kelni 10-15 percig. Bő olajat hevítünk 180 fokra, majd a tésztagombócokat a közepétől kifelé haladva, folyamatosan húzva és forgatva kör alakúra formázzuk. Nem baj, ha a közepe szinte teljesen elvékonyodik és a széle kicsit vastagabb. Majd mindkét oldalát nem egészen 1 perc alatt szép aranybarnára sütjük. 

Feltétként fokhagymás olajat készíthetünk hozzá, amihez a fokhagymát egy kisebb tálba reszeljük és megsózzuk, hagyjuk 5 percig állni, majd ráöntjük a forró vizet, az olajat, és kihűtjük. Ezzel kenjük meg a megsült lángosok tetejét, majd tejfölt teszünk rá, megszórjuk reszelt sajttal, és kész a fullos lángos. 

Nagyiféle krumplis lángos
Nagyiféle krumplis lángos (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc 
  • Kelesztési idő: 60 perc

Bár ez a krumplis lángos igazi aduász, azért próbáljatok ki minél többfélét, amíg tart a nyár! Utána a hideg évszakokban pedig már csak a kedvenceteket kell tömeggyártásban készíteni otthon, hogy emlékezzetek a szép, meleg nyári strandolós napokra. Íme még több király lángos:

Joghurtos lángos

Bolognai raguval töltött lángos

Baconnel és sajttal töltött lángos

Ha tetszett a Nagyiféle krumplis lángos receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept