A nagyiféle krumplis lángos elkészítése nem bonyolult, de egy kis időt igényel. Mutatjuk, hogyan kezdj hozzá!
A burgonyát megpucoljuk, és egészben, enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt a krumpli, négybe vágjuk és hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon belőle. Ez nagyon fontos mozzanat, hiszen nem szeretnénk, ha plusz nedvesség kerülne a tésztánkba víz formájában.
Míg a burgonya kigőzölődik, egy keverőtál aljába kimérjük a sót. Azért az aljába, mert ha az élesztő közvetlenül érintkezik a sóval, nem fog úgy megkelni a tésztánk. A tejet kb. 30-35 fokra melegítjük egy tálban a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük.
A tészta összeállítása, sütés
A lisztet és a krumplinyomón áttört burgonyát is a tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és kézzel vagy dagasztógéppel szép egynemű tésztává dagasztjuk. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 40-50 percig kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta, enyhén átgyúrjuk és 140 grammos darabokra osztjuk, majd kissé olajos kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk ismét kelni 10-15 percig. Bő olajat hevítünk 180 fokra, majd a tésztagombócokat a közepétől kifelé haladva, folyamatosan húzva és forgatva kör alakúra formázzuk. Nem baj, ha a közepe szinte teljesen elvékonyodik és a széle kicsit vastagabb. Majd mindkét oldalát nem egészen 1 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Feltétként fokhagymás olajat készíthetünk hozzá, amihez a fokhagymát egy kisebb tálba reszeljük és megsózzuk, hagyjuk 5 percig állni, majd ráöntjük a forró vizet, az olajat, és kihűtjük. Ezzel kenjük meg a megsült lángosok tetejét, majd tejfölt teszünk rá, megszórjuk reszelt sajttal, és kész a fullos lángos.

- Elkészítési idő: 45 perc
- Kelesztési idő: 60 perc