Tészták

Olaszparadicsomoshúsgombóctagliatellével

Olasz paradicsomos húsgombóc tagliatellével
Olasz paradicsomos húsgombóc tagliatellével

Hozzávalók
1 csokor
petrezselyem
50 g
reszelt parmezán
5 ek
olívaolaj
A mártáshoz
1 fej
vöröshagyma
(130 g)
1 szál
sárgarépa
(130 g)
1 szál
szárzeller
(50 g)
3 ek
olívaolaj
bors
500 ml
passata
1 gerezd
fokhagyma
250 ml
víz
2 ág
friss bazsalikom
1 csipet
kristálycukor
(opcionális)
A tálaláshoz
30 g
reszelt parmezán
bors
1 gerezd
fokhagyma
250 g
tagliatelle
A gombóchoz
1 db
vizes zsemle
150 ml
tej
1 db
tojás
500 g
darált sertéshús

Elkészítés
  1. A soffritto alaphoz a hagymát, a répát és a zellert finomra aprítjuk, majd egy magasabb falú serpenyőben, olívaolajon pirítani kezdjük. Sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, majd mikor pár perc múlva összeestek a zöldségek, hozzáadjuk a passatát és a vizet. Kóstoljuk, ha szükséges, újra megsózzuk, majd alacsony lángon hagyjuk gyöngyözve főni, amíg elkészítjük a gombócokat.

  2. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd pár perc után alaposan kinyomkodjuk a folyadékot, amire nem lesz már szükségünk.

  3. A kinyomkodott zsemlét szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a darált húst, sózzuk, borsozzuk, belenyomunk egy fokhagymát, beletesszük a finomra vágott petrezselymet és a reszelt sajtot. Alaposan összedolgozzuk, és 3 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle.

  4. A gombócok minden oldalát egy forró serpenyőben, olajon megpirítjuk, majd belehelyezzük a mártásba. Mikor minden gombócot beleültettünk a paradicsomszószba, a tetejére dobunk 2 ág friss bazsalikomot, majd lefedve főzzük további 15 percig.

  5. Mikor már csak 5 perc maradt a gombócoknak a szószban, sós, lobogó vízben elkezdjük kifőzni a tésztát.

  6. Mielőtt al dente keménységű lenne a tészta, a mártásból kivesszük a bazsalikomot, hiszen már nem lesz rá szükségünk, illetve a gombócokat egy tányérra helyezzük. Megkóstoljuk a mártást. Amennyiben túl savasnak ítéljük, cukorral javítunk rajta.

  7. Ezt követően szűrőkanál segítségével a tésztát a vízből a szószba merjük, alaposan elkeverjük, és al dentére főzzük benne.

  8. Tálaláskor a tésztából egy adagot a tányérba teszünk, a tetejére rakjuk a gombócokat, majd a tészta mellől kanalazott mártással és reszelt parmezánnal koronázzuk.

www.streetkitchen.hu

Filmekben már sokszor látott, igazi olasz klasszikus. Aki kóstolta, tudja, nem hiába híres. Megéri dolgozni vele, bárkit levesz a lábáról.

Az olasz paradicsomos húsgombóc tagliatellével az egyik legismertebb és legkedveltebb klasszikus, amit filmekben gyakran látni, de élőben megkóstolva egészen más élményt nyújt. Illatos húsgombócok, selymes paradicsomszósz és tökéletesre főtt tagliatelle – ez az étel nemcsak a gyomrot, de a szívet is megmelengeti. Megéri kicsit több időt szánni rá, mert garantáltan bárkit levesz a lábáról.

Hozzávalók

2 főre
1 csokor
petrezselyem
50 g
reszelt parmezán
5 ek
olívaolaj
A mártáshoz
1 fej
vöröshagyma
(130 g)
1 szál
sárgarépa
(130 g)
1 szál
szárzeller
(50 g)
3 ek
olívaolaj
bors
500 ml
passata
1 gerezd
fokhagyma
250 ml
víz
2 ág
friss bazsalikom
1 csipet
kristálycukor
(opcionális)
A tálaláshoz
30 g
reszelt parmezán
bors
1 gerezd
fokhagyma
250 g
tagliatelle
A gombóchoz
1 db
vizes zsemle
150 ml
tej
1 db
tojás
500 g
darált sertéshús

Elkészítés

  1. A soffritto alaphoz a hagymát, a répát és a zellert finomra aprítjuk, majd egy magasabb falú serpenyőben, olívaolajon pirítani kezdjük. Sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, majd mikor pár perc múlva összeestek a zöldségek, hozzáadjuk a passatát és a vizet. Kóstoljuk, ha szükséges, újra megsózzuk, majd alacsony lángon hagyjuk gyöngyözve főni, amíg elkészítjük a gombócokat.

  2. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd pár perc után alaposan kinyomkodjuk a folyadékot, amire nem lesz már szükségünk.

  3. A kinyomkodott zsemlét szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a darált húst, sózzuk, borsozzuk, belenyomunk egy fokhagymát, beletesszük a finomra vágott petrezselymet és a reszelt sajtot. Alaposan összedolgozzuk, és 3 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle.

  4. A gombócok minden oldalát egy forró serpenyőben, olajon megpirítjuk, majd belehelyezzük a mártásba. Mikor minden gombócot beleültettünk a paradicsomszószba, a tetejére dobunk 2 ág friss bazsalikomot, majd lefedve főzzük további 15 percig.

  5. Mikor már csak 5 perc maradt a gombócoknak a szószban, sós, lobogó vízben elkezdjük kifőzni a tésztát.

  6. Mielőtt al dente keménységű lenne a tészta, a mártásból kivesszük a bazsalikomot, hiszen már nem lesz rá szükségünk, illetve a gombócokat egy tányérra helyezzük. Megkóstoljuk a mártást. Amennyiben túl savasnak ítéljük, cukorral javítunk rajta.

  7. Ezt követően szűrőkanál segítségével a tésztát a vízből a szószba merjük, alaposan elkeverjük, és al dentére főzzük benne.

  8. Tálaláskor a tésztából egy adagot a tányérba teszünk, a tetejére rakjuk a gombócokat, majd a tészta mellől kanalazott mártással és reszelt parmezánnal koronázzuk.

paradicsomos-husgomboc-tagliatelle
Olasz paradicsomos húsgombóc tagliatellével (Fotó: Street Kitchen)

Ez a fogás tökéletes egy hangulatos, otthoni olasz estére – egy pohár vörösborral, gyertyafénnyel és jó társasággal igazi élménnyé válik. Ha egyszer elkészíted, biztosan felkerül a kedvenceid listájára. Buon appetito!

Ha még több remek paradicsomos ételre fáj a fogad, akkor ne hagyd ki ezeket a recepteket se:

Egyserpenyős csirkés-paradicsomos ragu

Paradicsomos tart

Kolbászos-paradicsomos gnocchi

Ha tetszett az Olasz paradicsomos húsgombóc tagliatellével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept