A soffritto alaphoz a hagymát, a répát és a zellert finomra aprítjuk, majd egy magasabb falú serpenyőben, olívaolajon pirítani kezdjük. Sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, majd mikor pár perc múlva összeestek a zöldségek, hozzáadjuk a passatát és a vizet. Kóstoljuk, ha szükséges, újra megsózzuk, majd alacsony lángon hagyjuk gyöngyözve főni, amíg elkészítjük a gombócokat.
A zsemlét tejbe áztatjuk, majd pár perc után alaposan kinyomkodjuk a folyadékot, amire nem lesz már szükségünk.
A kinyomkodott zsemlét szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a darált húst, sózzuk, borsozzuk, belenyomunk egy fokhagymát, beletesszük a finomra vágott petrezselymet és a reszelt sajtot. Alaposan összedolgozzuk, és 3 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle.
A gombócok minden oldalát egy forró serpenyőben, olajon megpirítjuk, majd belehelyezzük a mártásba. Mikor minden gombócot beleültettünk a paradicsomszószba, a tetejére dobunk 2 ág friss bazsalikomot, majd lefedve főzzük további 15 percig.
Mikor már csak 5 perc maradt a gombócoknak a szószban, sós, lobogó vízben elkezdjük kifőzni a tésztát.
Mielőtt al dente keménységű lenne a tészta, a mártásból kivesszük a bazsalikomot, hiszen már nem lesz rá szükségünk, illetve a gombócokat egy tányérra helyezzük. Megkóstoljuk a mártást. Amennyiben túl savasnak ítéljük, cukorral javítunk rajta.
Ezt követően szűrőkanál segítségével a tésztát a vízből a szószba merjük, alaposan elkeverjük, és al dentére főzzük benne.
Tálaláskor a tésztából egy adagot a tányérba teszünk, a tetejére rakjuk a gombócokat, majd a tészta mellől kanalazott mártással és reszelt parmezánnal koronázzuk.
Olaszparadicsomoshúsgombóctagliatellével
Filmekben már sokszor látott, igazi olasz klasszikus. Aki kóstolta, tudja, nem hiába híres. Megéri dolgozni vele, bárkit levesz a lábáról.
Az olasz paradicsomos húsgombóc tagliatellével az egyik legismertebb és legkedveltebb klasszikus, amit filmekben gyakran látni, de élőben megkóstolva egészen más élményt nyújt. Illatos húsgombócok, selymes paradicsomszósz és tökéletesre főtt tagliatelle – ez az étel nemcsak a gyomrot, de a szívet is megmelengeti. Megéri kicsit több időt szánni rá, mert garantáltan bárkit levesz a lábáról.
Hozzávalók
A mártáshoz
A tálaláshoz
A gombóchoz
Elkészítés
A soffritto alaphoz a hagymát, a répát és a zellert finomra aprítjuk, majd egy magasabb falú serpenyőben, olívaolajon pirítani kezdjük. Sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, majd mikor pár perc múlva összeestek a zöldségek, hozzáadjuk a passatát és a vizet. Kóstoljuk, ha szükséges, újra megsózzuk, majd alacsony lángon hagyjuk gyöngyözve főni, amíg elkészítjük a gombócokat.
A zsemlét tejbe áztatjuk, majd pár perc után alaposan kinyomkodjuk a folyadékot, amire nem lesz már szükségünk.
A kinyomkodott zsemlét szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a darált húst, sózzuk, borsozzuk, belenyomunk egy fokhagymát, beletesszük a finomra vágott petrezselymet és a reszelt sajtot. Alaposan összedolgozzuk, és 3 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle.
A gombócok minden oldalát egy forró serpenyőben, olajon megpirítjuk, majd belehelyezzük a mártásba. Mikor minden gombócot beleültettünk a paradicsomszószba, a tetejére dobunk 2 ág friss bazsalikomot, majd lefedve főzzük további 15 percig.
Mikor már csak 5 perc maradt a gombócoknak a szószban, sós, lobogó vízben elkezdjük kifőzni a tésztát.
Mielőtt al dente keménységű lenne a tészta, a mártásból kivesszük a bazsalikomot, hiszen már nem lesz rá szükségünk, illetve a gombócokat egy tányérra helyezzük. Megkóstoljuk a mártást. Amennyiben túl savasnak ítéljük, cukorral javítunk rajta.
Ezt követően szűrőkanál segítségével a tésztát a vízből a szószba merjük, alaposan elkeverjük, és al dentére főzzük benne.
Tálaláskor a tésztából egy adagot a tányérba teszünk, a tetejére rakjuk a gombócokat, majd a tészta mellől kanalazott mártással és reszelt parmezánnal koronázzuk.

Ez a fogás tökéletes egy hangulatos, otthoni olasz estére – egy pohár vörösborral, gyertyafénnyel és jó társasággal igazi élménnyé válik. Ha egyszer elkészíted, biztosan felkerül a kedvenceid listájára. Buon appetito!
Ha még több remek paradicsomos ételre fáj a fogad, akkor ne hagyd ki ezeket a recepteket se:
Ha tetszett az Olasz paradicsomos húsgombóc tagliatellével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!