Brutális kaják

Őzpörkölt

Őzpörkölt

Hozzávalók
2 ek
sertészsír
2 kg
őzcomb
5 fej
vöröshagyma
(160 g/fej)
5 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 tk
őrölt fűszerkömény
2 ek
őrölt fűszerpaprika
2 ek
darált csípős paprika
2 ek
paprikakrém
1 ek
borókabogyó
250 ml
száraz vörösbor
A tálaláshoz
1 db
hegyes-erős paprika

Elkészítés

Az őzpörkölt első lépéseként zsírt melegítünk egy lábasban. Erős hőfokon lepirítjuk a 2-3 cm-es kockákra vágott őzhúst, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a szeletekre vágott fokhagymát. 2 perc pirítás után beletesszük a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot, illetve a vörösbor kivételével a többi hozzávalót is. Felöntjük annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyira ellepi a húst. Én 1 litert öntöttem hozzá, de ez a mennyiség attól függ, hogy mennyi levet ereszt a hús. 

Időnként megkeverve és szükség esetén a vizet pótolva, közepes hőfokon addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ez az idő függ a hústól, én 3 órán keresztül főztem a pörköltet. Amikor a hús már puha, felöntjük a vörösborral, és további 5 percig főzzük. Ügyeljünk rá, hogy a vége felé már ne adjunk hozzá annyi folyadékot, mint az elején, hiszen egy sűrű szaft elérése a cél. Tetszőleges körettel és hegyes-erős paprikával tálaljuk.

ozporkolt-2
Őzpörkölt (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 3 óra 20 perc

Még több fullos pörkölt vadhúsból:

Vaddisznópörkölt bográcsban

Vörösboros szarvaspörkölt krumplifánkkal

Nyúlpörkölt

www.streetkitchen.hu

Pörköltet szinte bármiből lehet készíteni, de van, amiből kimondottan ajánlott. Ilyen például az őz, ami nemcsak a mezőn ugrándozva tud felemelő látványt nyújtani, hanem kocka formát öltve, a tányérban, pörköltszaftban úszkálva is.

Hozzávalók

6 főre
2 ek
sertészsír
2 kg
őzcomb
5 fej
vöröshagyma
(160 g/fej)
5 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 tk
őrölt fűszerkömény
2 ek
őrölt fűszerpaprika
2 ek
darált csípős paprika
2 ek
paprikakrém
1 ek
borókabogyó
250 ml
száraz vörösbor
A tálaláshoz
1 db
hegyes-erős paprika

Az őzpörkölt első lépéseként zsírt melegítünk egy lábasban. Erős hőfokon lepirítjuk a 2-3 cm-es kockákra vágott őzhúst, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a szeletekre vágott fokhagymát. 2 perc pirítás után beletesszük a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot, illetve a vörösbor kivételével a többi hozzávalót is. Felöntjük annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyira ellepi a húst. Én 1 litert öntöttem hozzá, de ez a mennyiség attól függ, hogy mennyi levet ereszt a hús. 

Időnként megkeverve és szükség esetén a vizet pótolva, közepes hőfokon addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ez az idő függ a hústól, én 3 órán keresztül főztem a pörköltet. Amikor a hús már puha, felöntjük a vörösborral, és további 5 percig főzzük. Ügyeljünk rá, hogy a vége felé már ne adjunk hozzá annyi folyadékot, mint az elején, hiszen egy sűrű szaft elérése a cél. Tetszőleges körettel és hegyes-erős paprikával tálaljuk.

ozporkolt-2
Őzpörkölt (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 3 óra 20 perc

Még több fullos pörkölt vadhúsból:

Vaddisznópörkölt bográcsban

Vörösboros szarvaspörkölt krumplifánkkal

Nyúlpörkölt

Ha tetszett az Őzpörkölt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept