Olajat hevítünk egy lábasban, beledobjuk a finomra aprított vöröshagymát és a felaprított fokhagymát, 5-6 perc alatt lepirítjuk, majd mehet bele a 0,5-1 cm-es kockákra vágott répa, szárzeller és gomba. A padlizsánt megpucoljuk, majd ezt is 0,5-1 cm-es kockákra vágjuk és hozzáadjuk a zöldségekhez, alaposan lepirítjuk, végül belekeverjük a bébispenótot és a passatát is.
A tésztát lobogó sós vízben 7-8 perc alatt al dentére, azaz fogkeményre főzzük, és mielőtt leszűrnénk, félreteszünk 200 ml-t a főzővizéből. Ezt a ragu alapjához öntjük, fűszerezzük az oregánóval és a bazsalikommal, sózzuk, borsozzuk és kb. 10 perc alatt közepes lángon összefőzzük.
A megfőtt tésztát összekeverjük a zöldséges raguval, majd friss bazsalikomlevelekkel és reszelt parmezánnal tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 1 óra