Street Kitchen

Póréhagymásburgonyakrémleves

Póréhagymás burgonyakrémleves

Hozzávalók
2 szál
póréhagyma
(100 g/szál)
4 gerezd
fokhagyma
500 g
tisztított burgonya
2 db
babérlevél
1 tk
őrölt kömény
0.5 tk
őrölt szerecsendió
só, bors
1.2 l
alaplé vagy víz
200 ml
főzőtejszín
1 ek
10%-os ecet
A tálaláshoz
1 szelet
kenyér
4 ek
olívaolaj
só, bors
10 szál
snidling
100 g
vaj

Elkészítés

A póréhagymás burgonyakrémleves első lépéseként egy fazékban, közepesen magas hőfokon vajat olvasztunk és megpirítjuk rajta a vékony karikákra vágott póréhagyma háromnegyedét (a többit félretesszük a tálaláshoz), valamint a szeletelt fokhagymát 2-3 perc alatt. Hozzáadjuk az 1 cm-es kockákra vágott burgonyát, ízesítjük a babérlevéllel, a köménnyel, a szerecsendióval, sózzuk, borsozzuk és felöntjük az alaplével. Teljesen puhára főzzük a burgonyát kb. 15 perc alatt. Hozzáadjuk a tejszínt és az ecetet, kivesszük belőle a babérleveleket, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk és még 2 percig főzzük a levest, ami ezzel el is készült. 

A kenyeret 1 cm-es kockákra vágjuk, egy tepsire pakoljuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe 6-8 percre. A kész levest tányérokba szedjük és megszórjuk a félretett póréhagyma-karikákkal, finomra vágott snidlinggel és a pirított kenyérkockákkal. 

Póréhagymás burgonyakrémleves krutonnal tálalva
Póréhagymás burgonyakrémleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Sütési idő: 8 perc

A krémleves mindig egy remek ötlet, ha valami finom és könnyű ételre vágyik az ember. Próbáld ki ezeket a recepteket ism, ha bejött a póréhagymás burgonyakrémleves:

Zöldspárga krémleves

Indiai vöröslencse-krémleves

Sültpaprika-krémleves

www.streetkitchen.hu

Ha krémleves, akkor burgonya, legalábbis nálam. Krémes, savanykás és laktató. Attól pedig, hogy egy kis póréhagymával feltuningoltuk, még tavasziasabb lett a végeredmény.

Hozzávalók

4 főre
2 szál
póréhagyma
(100 g/szál)
4 gerezd
fokhagyma
500 g
tisztított burgonya
2 db
babérlevél
1 tk
őrölt kömény
0.5 tk
őrölt szerecsendió
só, bors
1.2 l
alaplé vagy víz
200 ml
főzőtejszín
1 ek
10%-os ecet
A tálaláshoz
1 szelet
kenyér
4 ek
olívaolaj
só, bors
10 szál
snidling
100 g
vaj

A póréhagymás burgonyakrémleves első lépéseként egy fazékban, közepesen magas hőfokon vajat olvasztunk és megpirítjuk rajta a vékony karikákra vágott póréhagyma háromnegyedét (a többit félretesszük a tálaláshoz), valamint a szeletelt fokhagymát 2-3 perc alatt. Hozzáadjuk az 1 cm-es kockákra vágott burgonyát, ízesítjük a babérlevéllel, a köménnyel, a szerecsendióval, sózzuk, borsozzuk és felöntjük az alaplével. Teljesen puhára főzzük a burgonyát kb. 15 perc alatt. Hozzáadjuk a tejszínt és az ecetet, kivesszük belőle a babérleveleket, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk és még 2 percig főzzük a levest, ami ezzel el is készült. 

A kenyeret 1 cm-es kockákra vágjuk, egy tepsire pakoljuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe 6-8 percre. A kész levest tányérokba szedjük és megszórjuk a félretett póréhagyma-karikákkal, finomra vágott snidlinggel és a pirított kenyérkockákkal. 

Póréhagymás burgonyakrémleves krutonnal tálalva
Póréhagymás burgonyakrémleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Sütési idő: 8 perc

A krémleves mindig egy remek ötlet, ha valami finom és könnyű ételre vágyik az ember. Próbáld ki ezeket a recepteket ism, ha bejött a póréhagymás burgonyakrémleves:

Zöldspárga krémleves

Indiai vöröslencse-krémleves

Sültpaprika-krémleves

Ha tetszett a Póréhagymás burgonyakrémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept