Egy 5 literes fazékban olívaolajat hevítünk, majd közepesen erős lángon, kevergetve lepirítjuk benne a durvára vágott hagymát, az 1 cm vastag karikákra vágott répát és zeller. Beledobjuk a késsel megtört, egész fokhagymákat.
Míg a hagyma összeesik, a káposzták torzsáját kivágjuk, majd 4 cm hosszú, 1 cm széles csíkokra aprítjuk, a zöldségekhez adjuk, majd tovább pirítjuk a fazék tartalmát. Mikor a káposzta kissé összeesett, beletesszük a passatát, a kakukkfűleveleket, majd a 2,5 cm-es kockákra vágott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével, úgy, hogy az egy ujjnyival lepje el a zöldségeket.
Ezután gyöngyözve főzzük, míg minden zöldség megpuhul. Leöntjük a konzerv levét, majd a babot a fazékba borítjuk. További 5-10 percig főzzük, majd a fél szeletekre vágott kenyeret a levesbe nyomkodjuk, igyekszünk a zöldségek alá helyezni. Újabb 5-10 percig főzzük alacsony lángon, majd levesszük a tűzről és 20 percig pihentetjük, így a kenyér magába tudja szívni a nedvességet.
Melegen tálaljuk. Érdemes megjegyezni, hogy újramelegítve, ahogy a neve is sugallja (ribollita = újrafőzött), még finomabb.
Ribollita,atoszkánzöldségleves
Egy különleges toszkán egytálétel, amiről sosem hallottál. Ha így nézzük, leves, ha úgy, akkor inkább főzelék. Ami viszont biztos, hogy egészséges, finom, igazi maradékmentő, és egy fazékban el tudod készíteni.

Vega
Laktózmentes
A ribollita nem más, mint Toszkána tökéletes válasza a maradékmentésre: egyszerű, kiadós, és mindenki úgy csinálja, ahogy otthon tanulta. Levesnek mondják, de olyan sűrű, hogy inkább főzeléknek is beillik – kenyérrel, babbal, zöldséggel és egy nagy adag szeretettel főzve. Egy igazi egyfazékos csoda, amitől nemcsak a hasad, hanem a lelked is jól lakik.
Hozzávalók
Elkészítés
Egy 5 literes fazékban olívaolajat hevítünk, majd közepesen erős lángon, kevergetve lepirítjuk benne a durvára vágott hagymát, az 1 cm vastag karikákra vágott répát és zeller. Beledobjuk a késsel megtört, egész fokhagymákat.
Míg a hagyma összeesik, a káposzták torzsáját kivágjuk, majd 4 cm hosszú, 1 cm széles csíkokra aprítjuk, a zöldségekhez adjuk, majd tovább pirítjuk a fazék tartalmát. Mikor a káposzta kissé összeesett, beletesszük a passatát, a kakukkfűleveleket, majd a 2,5 cm-es kockákra vágott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével, úgy, hogy az egy ujjnyival lepje el a zöldségeket.
Ezután gyöngyözve főzzük, míg minden zöldség megpuhul. Leöntjük a konzerv levét, majd a babot a fazékba borítjuk. További 5-10 percig főzzük, majd a fél szeletekre vágott kenyeret a levesbe nyomkodjuk, igyekszünk a zöldségek alá helyezni. Újabb 5-10 percig főzzük alacsony lángon, majd levesszük a tűzről és 20 percig pihentetjük, így a kenyér magába tudja szívni a nedvességet.
Melegen tálaljuk. Érdemes megjegyezni, hogy újramelegítve, ahogy a neve is sugallja (ribollita = újrafőzött), még finomabb.

A ribollita nemcsak egy recept, hanem egy életérzés is: a lassú főzés, a maradékmentés öröme és az újramelegített ízek mélysége mind benne van ebben az ételben. Ha egy kiadós, tápláló és mégis egyszerű vacsorát keresel, amit másnap is szívesen eszel, akkor ne keress tovább! Ha bejött ez az olaszos hangulat, mutatunk pár hasonló, tartalmas és lélekmelegítő egytálételt:
Ha tetszett a Ribollita, a toszkán zöldségleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!