Lencsés ételek

Savanyúlencseleves

Savanyú lencseleves
Savanyú lencseleves

Hozzávalók
3 ek
olaj
2 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
3 l
alaplé
300 g
lencse
3 db
babérlevél
bors
2 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
2 szál
fehérrépa
(90 g/szál)
0.5 db
zeller
1 db
karalábé
(200 g/db)
1 ek
finomliszt
150 g
tejföl
3 ek
tárkonyecet
1 csokor
petrezselyem
1 tk
mustár

Elkészítés
  1. Egy fazékba öntjük az olajat, majd megpirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Amikor megpuhultak, jöhet az alaplé és a száraz lencse. Hozzáadjuk a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk, majd 20 percig főni hagyjuk.

  2. Ez idő alatt előkészítjük a zöldségeket. 1 cm-es kockákra vágjuk a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a karalábét, majd a 20 perc leteltével hozzáadjuk a leveshez, és addig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul.

  3. Mikor a zöldségek puhák, a lisztet és a tejfölt kikeverjük, majd hőkiegyenlítés után a leveshez adjuk és felforraljuk.

  4. A kész levest levesszük a tűzről, ízesítjük tárkonyecettel, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és a mustárt, alaposan elkeverjük, és már tálalhatjuk is.


www.streetkitchen.hu

Egy hűvös őszi nap tökéletes eleme. Tele van zöldséggel, laktató, forró és kicsit savanykás. Egyszerű, de nagyon finom leves bármelyik hétvégi asztalra.

pictogram

Vega

Egy hűvös, borongós napra nincs is jobb, mint egy nagy adag forró, gőzölgő leves, ami egyszerre melenget és jóllakat. Ez a savanyú lencseleves pontosan ilyen: tartalmas, zöldségekkel telepakolt, krémes és kellemesen pikáns – igazi klasszikus, amitől az egész házban otthonillat lesz.

Hozzávalók

6 főre
3 ek
olaj
2 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
3 l
alaplé
300 g
lencse
3 db
babérlevél
bors
2 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
2 szál
fehérrépa
(90 g/szál)
0.5 db
zeller
1 db
karalábé
(200 g/db)
1 ek
finomliszt
150 g
tejföl
3 ek
tárkonyecet
1 csokor
petrezselyem
1 tk
mustár

Elkészítés

  1. Egy fazékba öntjük az olajat, majd megpirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Amikor megpuhultak, jöhet az alaplé és a száraz lencse. Hozzáadjuk a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk, majd 20 percig főni hagyjuk.

  2. Ez idő alatt előkészítjük a zöldségeket. 1 cm-es kockákra vágjuk a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a karalábét, majd a 20 perc leteltével hozzáadjuk a leveshez, és addig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul.

  3. Mikor a zöldségek puhák, a lisztet és a tejfölt kikeverjük, majd hőkiegyenlítés után a leveshez adjuk és felforraljuk.

  4. A kész levest levesszük a tűzről, ízesítjük tárkonyecettel, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és a mustárt, alaposan elkeverjük, és már tálalhatjuk is.


savanyu-lencseleves-1
Savanyú lencseleves (Fotó: Street Kitchen)

A savanykás, fűszeres, krémes lencseleves tipikusan az az étel, amitől az ember megáll egy pillanatra és csak annyit mond: „na, ez most tényleg jól esett.” Egy szelet friss kenyérrel vagy pirított magos bagettel tökéletes fogás lesz egy hideg délutánra. Ha egyszer megfőzöd, garantáltan bekerül a kedvenc leveseid közé – mert van benne minden, amitől a házias konyha igazán szerethető.

Hasznos tudnivalók és tippek

  • Gyorsabb verzió: ha sietsz, használhatsz előfőzött lencsét is – így 20 perccel rövidebb a főzési idő.

  • Krémesítés: ha sűrűbbre szeretnéd, turmixolj ki pár merőkanálnyit a levesből és keverd vissza.

  • Savanyítás: a tárkonyecetet a főzés végén add hozzá, hogy megmaradjon a friss, savas íze.

  • Fenntarthatósági tipp: maradék zöldségeket is beletehetsz – karfiol, brokkoli vagy paszternák is jól áll neki.

  • Extra íz: egy kevés füstölt paprika vagy füstölt só mélyebb, téli aromát ad neki.

Hasonlóan cuccos levesekért, mint ez a savanyú lencseleves itt nézz körbe:

Tárkonyos pulykahúsgombóc-leves

Magyaros csirkeraguleves

Egyszerű frankfurti leves

Ha tetszett a savanyú lencseleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése