Egy fazékba öntjük az olajat, majd megpirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Amikor megpuhultak, jöhet az alaplé és a száraz lencse. Hozzáadjuk a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk, majd 20 percig főni hagyjuk.
Ez idő alatt előkészítjük a zöldségeket. 1 cm-es kockákra vágjuk a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a karalábét, majd a 20 perc leteltével hozzáadjuk a leveshez, és addig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul.
Mikor a zöldségek puhák, a lisztet és a tejfölt kikeverjük, majd hőkiegyenlítés után a leveshez adjuk és felforraljuk.
A kész levest levesszük a tűzről, ízesítjük tárkonyecettel, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és a mustárt, alaposan elkeverjük, és már tálalhatjuk is.
Savanyúlencseleves
Egy hűvös őszi nap tökéletes eleme. Tele van zöldséggel, laktató, forró és kicsit savanykás. Egyszerű, de nagyon finom leves bármelyik hétvégi asztalra.
Vega
Egy hűvös, borongós napra nincs is jobb, mint egy nagy adag forró, gőzölgő leves, ami egyszerre melenget és jóllakat. Ez a savanyú lencseleves pontosan ilyen: tartalmas, zöldségekkel telepakolt, krémes és kellemesen pikáns – igazi klasszikus, amitől az egész házban otthonillat lesz.
Hozzávalók
Elkészítés
Egy fazékba öntjük az olajat, majd megpirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Amikor megpuhultak, jöhet az alaplé és a száraz lencse. Hozzáadjuk a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk, majd 20 percig főni hagyjuk.
Ez idő alatt előkészítjük a zöldségeket. 1 cm-es kockákra vágjuk a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a karalábét, majd a 20 perc leteltével hozzáadjuk a leveshez, és addig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul.
Mikor a zöldségek puhák, a lisztet és a tejfölt kikeverjük, majd hőkiegyenlítés után a leveshez adjuk és felforraljuk.
A kész levest levesszük a tűzről, ízesítjük tárkonyecettel, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és a mustárt, alaposan elkeverjük, és már tálalhatjuk is.

A savanykás, fűszeres, krémes lencseleves tipikusan az az étel, amitől az ember megáll egy pillanatra és csak annyit mond: „na, ez most tényleg jól esett.” Egy szelet friss kenyérrel vagy pirított magos bagettel tökéletes fogás lesz egy hideg délutánra. Ha egyszer megfőzöd, garantáltan bekerül a kedvenc leveseid közé – mert van benne minden, amitől a házias konyha igazán szerethető.
Hasznos tudnivalók és tippek
Gyorsabb verzió: ha sietsz, használhatsz előfőzött lencsét is – így 20 perccel rövidebb a főzési idő.
Krémesítés: ha sűrűbbre szeretnéd, turmixolj ki pár merőkanálnyit a levesből és keverd vissza.
Savanyítás: a tárkonyecetet a főzés végén add hozzá, hogy megmaradjon a friss, savas íze.
Fenntarthatósági tipp: maradék zöldségeket is beletehetsz – karfiol, brokkoli vagy paszternák is jól áll neki.
Extra íz: egy kevés füstölt paprika vagy füstölt só mélyebb, téli aromát ad neki.
Hasonlóan cuccos levesekért, mint ez a savanyú lencseleves itt nézz körbe:
Ha tetszett a savanyú lencseleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



-Z0QNJh.webp)