Brutális kaják

SertésszeletBudapestmódra

Sertésszelet Budapest módra

Hozzávalók
A raguhoz
160 g
kenyérszalonna
1 fej
vöröshagyma
(190 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
5 db
paradicsom
(90 g/db)
4 db
tv-paprika
(80 g/db)
1 ek
sűrített paradicsom
1 mk
őrölt fűszerkömény
2 tk
fűszerpaprika
2 tk
majoránna
só, bors
300 g
csiperkegomba
150 g
fagyasztott zöldborsó
1 csokor
friss petrezselyem
A májhoz
0.5 ek
sertészsír
500 g
csirkemáj
só, bors
100 ml
víz
A sertésszűzhöz
800 g
sertésszűz
só, bors
0.5 ek
sertészsír
A tálaláshoz
4 adag
burgonyapüré
0.5 csokor
petrezselyem

Elkészítés

A sertésszelet Budapest módra recept első lépéseként a szalonnát kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk és közepes hőfokon elkezdjük kisütni a zsírját. Kb. 8 perc pirítás után hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a szeletekre vágott fokhagymát, majd kb. 3 perc pirítás után mehet bele 2 db paradicsom is cikkekre vágva. 

Hozzáadjuk a 2-3 cm-es háromszögekre vágott paprikát, majd 2 perc pirítás után a sűrített paradicsomot is. 1 perc pirítás után megszórjuk a köménnyel, a fűszerpaprikával, a majoránnával, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, majd közepes hőfokon 8-10 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldborsót, beledobjuk a maradék paradicsomot is cikkekre vágva, 3 perc alatt összeforraljuk és lekapcsoljuk a tűzhelyet. Végül belekeverjük a finomra vágott petrezselymet. 

A májhoz zsírt forrósítunk egy serpenyőben és közepesen erős hőfokon kb. 3 percig pirítjuk. Próbáljuk meg, hogy jó kis pörzsanyag keletkezzen a serpenyőben is, amit aztán a vízzel majd feloldunk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a vízzel, majd amikor az már szinte teljesen elpárolgott, lekapcsoljuk a tűzhelyet. Akkor dolgoztunk jól, ha maradt a serpenyőben egy kisz szaft. Ezt a raguhoz keverjük. 

A szüzet megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, és közepesen erős hőfokon (nem piszkálgatva a húst!) oldalanként 2-3 perc alatt szép kérget sütünk rá a zsíron, majd betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe, készültségi szinttől függően 8-12 percre. Ha tökéletesen sikerült a pirítás, és szinte egy ropogós kéreg alakult ki a húson, akkor 7 perc is elegendő neki. ;) A szüzet, miután kivettük a sütőből, hagyjuk legalább 5 percet pihenni, majd kb. 3 cm-es szeletekre vágjuk, rákanalazzuk a ragut és krumplipürével tálaljuk. A végén megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel.

sertesszelet-budapest-modra
Sertésszelet Budapest módra (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

Még több májas kaja:

Baconbe tekert csirkemáj air fryerben

Szőlős csirkemáj

Megúszós lecsós csirkemáj

www.streetkitchen.hu

Egy igazi régi vendéglős étel, ami soha nem megy ki a divatból. Ezen, mondjuk, ne is csodálkozzunk. Már önmagában a májas ragu megállná a helyét egy szuper ételként, de az csak a „feltét” a szaftos húson.

Hozzávalók

4 főre
A raguhoz
160 g
kenyérszalonna
1 fej
vöröshagyma
(190 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
5 db
paradicsom
(90 g/db)
4 db
tv-paprika
(80 g/db)
1 ek
sűrített paradicsom
1 mk
őrölt fűszerkömény
2 tk
fűszerpaprika
2 tk
majoránna
só, bors
300 g
csiperkegomba
150 g
fagyasztott zöldborsó
1 csokor
friss petrezselyem
A májhoz
0.5 ek
sertészsír
500 g
csirkemáj
só, bors
100 ml
víz
A sertésszűzhöz
800 g
sertésszűz
só, bors
0.5 ek
sertészsír
A tálaláshoz
4 adag
burgonyapüré
0.5 csokor
petrezselyem

A sertésszelet Budapest módra recept első lépéseként a szalonnát kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk és közepes hőfokon elkezdjük kisütni a zsírját. Kb. 8 perc pirítás után hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a szeletekre vágott fokhagymát, majd kb. 3 perc pirítás után mehet bele 2 db paradicsom is cikkekre vágva. 

Hozzáadjuk a 2-3 cm-es háromszögekre vágott paprikát, majd 2 perc pirítás után a sűrített paradicsomot is. 1 perc pirítás után megszórjuk a köménnyel, a fűszerpaprikával, a majoránnával, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, majd közepes hőfokon 8-10 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldborsót, beledobjuk a maradék paradicsomot is cikkekre vágva, 3 perc alatt összeforraljuk és lekapcsoljuk a tűzhelyet. Végül belekeverjük a finomra vágott petrezselymet. 

A májhoz zsírt forrósítunk egy serpenyőben és közepesen erős hőfokon kb. 3 percig pirítjuk. Próbáljuk meg, hogy jó kis pörzsanyag keletkezzen a serpenyőben is, amit aztán a vízzel majd feloldunk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a vízzel, majd amikor az már szinte teljesen elpárolgott, lekapcsoljuk a tűzhelyet. Akkor dolgoztunk jól, ha maradt a serpenyőben egy kisz szaft. Ezt a raguhoz keverjük. 

A szüzet megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, és közepesen erős hőfokon (nem piszkálgatva a húst!) oldalanként 2-3 perc alatt szép kérget sütünk rá a zsíron, majd betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe, készültségi szinttől függően 8-12 percre. Ha tökéletesen sikerült a pirítás, és szinte egy ropogós kéreg alakult ki a húson, akkor 7 perc is elegendő neki. ;) A szüzet, miután kivettük a sütőből, hagyjuk legalább 5 percet pihenni, majd kb. 3 cm-es szeletekre vágjuk, rákanalazzuk a ragut és krumplipürével tálaljuk. A végén megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel.

sertesszelet-budapest-modra
Sertésszelet Budapest módra (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

Még több májas kaja:

Baconbe tekert csirkemáj air fryerben

Szőlős csirkemáj

Megúszós lecsós csirkemáj

Ha tetszett a sertésszelet budapest módra receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése