Húsételek

Sertésszűzgratinburgonyávaléssajtmártással

Sertésszűz gratin burgonyával és sajtmártással

Hozzávalók
600 ml
tejszín
50 g
vaj
50 g
vaj
A gratin burgonyához
800 g
krumpli pucolva
1 mk
szerecsendió
2 gerezd
fokhagyma
2 tk
keményítő
2 db
tojássárgája
2 tk
vaj
A sajtmártáshoz
2 ek
liszt
500 ml
tej
300 g
vörös cheddar
75 ml
sör
1 mk
szerecsendió
A szűzhöz
800 g
sertésszűz
só, bors
25 ml
étolaj
A tálaláshoz
2 szál
snidling
1 csipet
füstölt paprika

Elkészítés

A sertésszűz gratin burgonyával és sajtmártással első lépéseként a krumplit egy konyhai gyaluval vékony szeletekre vágjuk, majd megsózzuk. Hagyjuk 10 percet állni, majd leöntjük róla a levet és kinyomkodjuk. Egy tál aljába teszünk egy réteg krumplit, kissé megsózzuk, reszelünk rá szerecsendiót, majd jöhet egy újabb réteg krumpli, só és szerecsendió. Ezt addig ismételjük, amíg a krumpli el nem fogy. A tejszínben elkeverjük a reszelt fokhagymát, a keményítőt és a tojások sárgáját, és leöntjük vele a tepsibe rétegzett krumplit. Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 40-50 percre, és készre sütjük. Amikor megsült, a tetejét megkenjük a vajjal.

A sajtszószhoz felolvasztjuk a vajat egy gyorsforralóban vagy egy lábasban, hozzáadjuk a lisztet, fél percig kevergetjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet, és beletesszük a reszelt cheddart is. Amikor a sajt elolvadt, ízesítjük a sörrel, megsózzuk és belereszeljük a szerecsendiót is.

A szüzet sózzuk, borsozzuk és nagyon forró serpenyőben, oldalanként kb. 1,5 perc alatt szép pirosra sütjük minden oldalát az olajon, majd betesszük a 180 fokos sütőbe a gratin mellé, készültségi szinttől függően 4-6 percre. Én inkább a 4 perc mellett teszem le a voksom. ;) 

Amikor megsült a hús, kivesszük a sütőből és vajat dobunk mellé, amivel a tűzhelyen még átlocsoljuk, miután megolvadt. Ez az idő ne legyen több egy percnél, de az sem baj, ha kevesebb. Tálalásnál megszórjuk frissen aprított snidlinggel és füstölt pirospaprikával.   

sertesszuz-gratin-burgonyaval-es-sajtmartassal
Sertésszűz gratin burgonyával és sajtmártással (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc

Még több recept sertésszűzből:

Borsos sertésszűz meggymártással és brokkolis krumplipürével

Aszalt sárgabarackkal töltött sertésszűz

Kolbásszal töltött sertésszűz

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Igazi ünnepi fogás, nem csak az ünnepekre. Amellett, hogy mutatós, minden egyes eleme úgy passzol egymáshoz, mint egy prímán elkészített protkó a gazdája fogínyéhez (jobb hasonlat nem jutott eszembe :D).

Hozzávalók

4 főre
600 ml
tejszín
50 g
vaj
50 g
vaj
A gratin burgonyához
800 g
krumpli pucolva
1 mk
szerecsendió
2 gerezd
fokhagyma
2 tk
keményítő
2 db
tojássárgája
2 tk
vaj
A sajtmártáshoz
2 ek
liszt
500 ml
tej
300 g
vörös cheddar
75 ml
sör
1 mk
szerecsendió
A szűzhöz
800 g
sertésszűz
só, bors
25 ml
étolaj
A tálaláshoz
2 szál
snidling
1 csipet
füstölt paprika

A sertésszűz gratin burgonyával és sajtmártással első lépéseként a krumplit egy konyhai gyaluval vékony szeletekre vágjuk, majd megsózzuk. Hagyjuk 10 percet állni, majd leöntjük róla a levet és kinyomkodjuk. Egy tál aljába teszünk egy réteg krumplit, kissé megsózzuk, reszelünk rá szerecsendiót, majd jöhet egy újabb réteg krumpli, só és szerecsendió. Ezt addig ismételjük, amíg a krumpli el nem fogy. A tejszínben elkeverjük a reszelt fokhagymát, a keményítőt és a tojások sárgáját, és leöntjük vele a tepsibe rétegzett krumplit. Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 40-50 percre, és készre sütjük. Amikor megsült, a tetejét megkenjük a vajjal.

A sajtszószhoz felolvasztjuk a vajat egy gyorsforralóban vagy egy lábasban, hozzáadjuk a lisztet, fél percig kevergetjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet, és beletesszük a reszelt cheddart is. Amikor a sajt elolvadt, ízesítjük a sörrel, megsózzuk és belereszeljük a szerecsendiót is.

A szüzet sózzuk, borsozzuk és nagyon forró serpenyőben, oldalanként kb. 1,5 perc alatt szép pirosra sütjük minden oldalát az olajon, majd betesszük a 180 fokos sütőbe a gratin mellé, készültségi szinttől függően 4-6 percre. Én inkább a 4 perc mellett teszem le a voksom. ;) 

Amikor megsült a hús, kivesszük a sütőből és vajat dobunk mellé, amivel a tűzhelyen még átlocsoljuk, miután megolvadt. Ez az idő ne legyen több egy percnél, de az sem baj, ha kevesebb. Tálalásnál megszórjuk frissen aprított snidlinggel és füstölt pirospaprikával.   

sertesszuz-gratin-burgonyaval-es-sajtmartassal
Sertésszűz gratin burgonyával és sajtmártással (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc

Még több recept sertésszűzből:

Borsos sertésszűz meggymártással és brokkolis krumplipürével

Aszalt sárgabarackkal töltött sertésszűz

Kolbásszal töltött sertésszűz

Ha tetszett a Sertésszűz gratin burgonyával és sajtmártással receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept