Green kitchen

Shiitakegombáspirítotttészta

Shiitake gombás pirított tészta
Shiitake gombás pirított tészta

Hozzávalók
250 g
spagetti
5 ek
olívaolaj
1 szál
sárgarépa
(170 g/szál)
1 szál
újhagyma
200 g
shiitake gomba
2 db
tojás
2 ek
világos szójaszósz
1 ek
osztrigaszósz
0.5 ek
fekete rizsecet

Elkészítés
  1. A shiitake gombás pirított tészta elkészítését a tésztafőzéssel kezdjük. Ehhez egy fazékban sós vizet forralunk, és a csomagoláson leírtak szerint készre főzzük a tésztát.

  2. Leszűrjük, meglocsoljuk 1-2 ek olívaolajjal, nehogy összeragadjon.

  3. A sárgarépát vékony szeletekre vágjuk, majd a szeleteket felcsíkozzuk.

  4. Az újhagymát elfelezzük és vékonyan felszeleteljük. A gombát pedig vékony cikkekre vágjuk.

  5. Egy tálban a tojásokat simára keverjük, enyhén sózzuk, majd egy erős lángon hevített wokba vagy tapadásmentes serpenyőbe 1 ek olívaolajat öntünk. Beletesszük a felvert tojást, hogy omlettet készítsünk belőle. Amikor kezd szilárdulni a tojás, kisebb darabokra törjük, majd kivesszük a wokból és félretesszük.

  6. A forró wokban 2 ek olívaolajat melegítünk, és beledobjuk a gombát. Amikor jól megpirult, hozzáadjuk az újhagymát, és 1-2 perc után a sárgarépát is. Közepes fokozaton összepirítjuk őket, majd beletesszük a tésztát, a világos szójaszószt, az osztrigaszószt, a rizsecetet és 1 tk sót, majd lazán összekeverjük a wok tartalmát.

  7. Ha kaptok sötét szójaszószt, azzal erősebben be lehet színezni a tésztát.

Tipp: nyugodtan próbálkozzunk a gomba helyett mással is, ha kedvünk tartja, remekül megállja a helyét a recept például csirkemellel vagy garnélával is.


www.streetkitchen.hu

Ez a shiitake gombás pirított tészta bizonyítja, hogy egy gyors recept nem csak unalmas lehet! Ha a gomba túl közel merészkedik a tojásos omletthez, ne aggódj – itt mindenki békében megpirul. És ha véletlenül egy-két falat a serpenyőből a szádban landol főzés közben… nos, ezt a recept hivatalosan is engedi.

pictogram

Vega

A shiitake gomba igazi nagyágyú az ázsiai konyhában, de ma már nálunk is egyre többször felbukkan a piacokon és az éttermekben is. Nemcsak különleges, enyhén füstös, húsos íze miatt szeretjük, hanem azért is, mert rengeteg receptbe hoz egy kis extra csavart.

A legjobb, hogy frissen és szárítva is kapható. A szárított verziót elég csak beáztatni, és máris intenzív aromát ad az ételeknek. A shiitake ráadásul nemcsak ízben erős, hanem tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, így a kajád nemcsak finomabb, hanem egy fokkal egészségesebb is lesz tőle.

Hozzávalók

2 főre
250 g
spagetti
5 ek
olívaolaj
1 szál
sárgarépa
(170 g/szál)
1 szál
újhagyma
200 g
shiitake gomba
2 db
tojás
2 ek
világos szójaszósz
1 ek
osztrigaszósz
0.5 ek
fekete rizsecet

Elkészítés

  1. A shiitake gombás pirított tészta elkészítését a tésztafőzéssel kezdjük. Ehhez egy fazékban sós vizet forralunk, és a csomagoláson leírtak szerint készre főzzük a tésztát.

  2. Leszűrjük, meglocsoljuk 1-2 ek olívaolajjal, nehogy összeragadjon.

  3. A sárgarépát vékony szeletekre vágjuk, majd a szeleteket felcsíkozzuk.

  4. Az újhagymát elfelezzük és vékonyan felszeleteljük. A gombát pedig vékony cikkekre vágjuk.

  5. Egy tálban a tojásokat simára keverjük, enyhén sózzuk, majd egy erős lángon hevített wokba vagy tapadásmentes serpenyőbe 1 ek olívaolajat öntünk. Beletesszük a felvert tojást, hogy omlettet készítsünk belőle. Amikor kezd szilárdulni a tojás, kisebb darabokra törjük, majd kivesszük a wokból és félretesszük.

  6. A forró wokban 2 ek olívaolajat melegítünk, és beledobjuk a gombát. Amikor jól megpirult, hozzáadjuk az újhagymát, és 1-2 perc után a sárgarépát is. Közepes fokozaton összepirítjuk őket, majd beletesszük a tésztát, a világos szójaszószt, az osztrigaszószt, a rizsecetet és 1 tk sót, majd lazán összekeverjük a wok tartalmát.

  7. Ha kaptok sötét szójaszószt, azzal erősebben be lehet színezni a tésztát.

Tipp: nyugodtan próbálkozzunk a gomba helyett mással is, ha kedvünk tartja, remekül megállja a helyét a recept például csirkemellel vagy garnélával is.


Shiitake gombás pirított tészta tányérban
Shiitake gombás pirított tészta (Fotó: Street Kitchen)

Ha szeretnél kísérletezni a shiitake gombával, dobd be egy tésztába, wokos kajába vagy készíts belőle egy selymes gombakrémlevest. Simán helyettesítheted vele a húst is, mert állagra és ízében is van annyira ütős, hogy senkinek nem fog hiányozni a hús a tányérról. Ez a gomba egyszerre izgalmas, laktató és baromi sokoldalú.

Még több gombás receptért nem kell messzire menned! Itt is van még három!

Pikáns gombás-marhahúsos enchilada

Zöldbabos gombapaprikás

Rántott töltött gombafejek

Ha tetszett a shiitake gombás pirított tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése