Fantasztikus desszertek

Somlóikuglóftorta

Somlói kuglóftorta

Hozzávalók
A tésztához
30 ml
rum
1 marék
mazsola
320 g
liszt
1 tk
őrölt fahéj
110 g
darált dió
2 tk
sütőpor
290 g
cukor
250 g
puha vaj
6 db
tojás
1 csipet
1 db
citrom reszelt héja
olaj és liszt a formához
A vaníliás krémhez
3 db
tojássárgája
80 g
porcukor
30 g
liszt
300 ml
tej
1 csomag
vaníliás cukor
180 g
szoba-hőmérsékletű vaj
50 g
darált dió
A csokiöntethez
3 ek
holland kakaópor
100 g
cukor
300 ml
tej
200 ml
víz
1 ek
keményítő
A tálaláshoz
tejszínhab
100 g
vaj

Elkészítés

A rumot mikróban kicsit felmelegítjük, és beáztatjuk a mazsolákat kb. 10 percre. Közben a lisztet összekeverjük egy tálban a fahéjjal, a darált dióval és a sütőporral. A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd mehetnek hozzá a tojások, a só és a citromhéj.

A tojásos részhez hozzáadjuk a rumos mazsolát és a szárazanyagokat, majd összekeverjük a tésztát. Olajjal vékonyan átkent, enyhén kilisztezett kuglófformába simítjuk a masszát, majd 175 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük, és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojássárgájákat elkeverjük a porcukorral és a liszttel, közben, hogy simábban keverhető legyen, kevés tejet is hozzáöntünk, majd ha már csomómentes, felöntjük a maradék tejjel, beleszórjuk a vaníliás cukrot, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve puding állagúra sűrítjük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat kikeverjük a darált dióval, majd folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a kihűlt pudingot is, végül habzsákba töltjük a krémet.

A kuglófot kiborítjuk a formából, ha kicsit billegne, egyenesebbre vágjuk az alját, majd 4 részre vágjuk, és a tésztarétegek közé nyomunk a krémből, a maradékkal pedig kidíszítjük a kuglóf tetejét.

A csokiöntet hozzávalóit csomómentesre keverjük egy gyorsforralóban, majd folyamatos keverés mellett, közepes lángon besűrítjük, ezután kihűtjük. Felszeleteljük a kuglófot, meglocsoljuk az öntettel, és tejszínhabbal tálaljuk.

somloi-kugloftorta
Somlói kuglóftorta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítés: 50 perc
  • Sütés: 50 perc
  • Pihentetés: 1 óra 40 perc

Még több kuglóf!

Tiramisu-kuglóf

Flódni-kuglóf

Fantasztikus répatorta kuglóf

www.streetkitchen.hu

Szeretjük a hibrid desszerteket, ráadásul eddig kuglófot, tortát és somlói galuskát még sosem kereszteztünk egymással, szóval eljött az idő, és megszületett ez az igazán különleges desszert is! ;)

Hozzávalók

1 kuglófhoz
A tésztához
30 ml
rum
1 marék
mazsola
320 g
liszt
1 tk
őrölt fahéj
110 g
darált dió
2 tk
sütőpor
290 g
cukor
250 g
puha vaj
6 db
tojás
1 csipet
1 db
citrom reszelt héja
olaj és liszt a formához
A vaníliás krémhez
3 db
tojássárgája
80 g
porcukor
30 g
liszt
300 ml
tej
1 csomag
vaníliás cukor
180 g
szoba-hőmérsékletű vaj
50 g
darált dió
A csokiöntethez
3 ek
holland kakaópor
100 g
cukor
300 ml
tej
200 ml
víz
1 ek
keményítő
A tálaláshoz
tejszínhab
100 g
vaj

A rumot mikróban kicsit felmelegítjük, és beáztatjuk a mazsolákat kb. 10 percre. Közben a lisztet összekeverjük egy tálban a fahéjjal, a darált dióval és a sütőporral. A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd mehetnek hozzá a tojások, a só és a citromhéj.

A tojásos részhez hozzáadjuk a rumos mazsolát és a szárazanyagokat, majd összekeverjük a tésztát. Olajjal vékonyan átkent, enyhén kilisztezett kuglófformába simítjuk a masszát, majd 175 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük, és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojássárgájákat elkeverjük a porcukorral és a liszttel, közben, hogy simábban keverhető legyen, kevés tejet is hozzáöntünk, majd ha már csomómentes, felöntjük a maradék tejjel, beleszórjuk a vaníliás cukrot, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve puding állagúra sűrítjük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat kikeverjük a darált dióval, majd folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a kihűlt pudingot is, végül habzsákba töltjük a krémet.

A kuglófot kiborítjuk a formából, ha kicsit billegne, egyenesebbre vágjuk az alját, majd 4 részre vágjuk, és a tésztarétegek közé nyomunk a krémből, a maradékkal pedig kidíszítjük a kuglóf tetejét.

A csokiöntet hozzávalóit csomómentesre keverjük egy gyorsforralóban, majd folyamatos keverés mellett, közepes lángon besűrítjük, ezután kihűtjük. Felszeleteljük a kuglófot, meglocsoljuk az öntettel, és tejszínhabbal tálaljuk.

somloi-kugloftorta
Somlói kuglóftorta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítés: 50 perc
  • Sütés: 50 perc
  • Pihentetés: 1 óra 40 perc

Még több kuglóf!

Tiramisu-kuglóf

Flódni-kuglóf

Fantasztikus répatorta kuglóf

Ha tetszett a Somlói kuglóftorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept