Street food

Stifis-hagymáslepény

Stifis-hagymás lepény

Hozzávalók
A tésztához
100 ml
tej
1 mk
kristálycukor
25 g
friss élesztő
1 tk
350 g
finomliszt
85 g
puha vaj
20 g
zsír
60 g
tejföl
1 db
tojás
A feltéthez
175 g
tejföl
1 gerezd
fokhagyma
100 g
stifolder
(szalámi)
1 fej
lila hagyma

Elkészítés

A stifis lepény elkészítéséhez a tejet meglangyosítjuk a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. Míg ez felfut, egy tálba mérjük a sót, a lisztet, a vajat, a zsírt, a tejfölt és a tojást, majd beleöntjük az élesztős tejet, és kézzel vagy dagasztógéppel bedagasztjuk a tésztát. Egy lágyabb állagú tésztát kell kapnunk. Langyos helyen, lefedve, 40-50 perc alatt duplájára kelesztjük a tésztát. 

Ha megkelt, egy zsírpapírral bélelt tepsire tesszük, és kézzel fél cm vastagságú, ovális formájúra nyújtjuk. A tejfölbe belenyomjuk a fokhagymát, és megkenjük vele a tésztát, majd rátesszük a vékony karikára vágott stifoldert, megszórjuk lila hagymával és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Tálaláskor még meglocsolhatjuk egy kis fokhagymás tejföllel.

stifis-lepeny-hagymas
Stifis-hagymás lepény (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 20 perc
  • Kelesztési idő: 40-50 perc
  • Sütési idő: 20 perc

 

Még több lepény, ha nagyra nyitottátok a lepénylesőket, de már eleget ettetek a stifis-hagymás verzióból!

Kelt tésztás almás lepény

Csevap ajvárral, lepénnyel és tabuléval

Zöld naan lepény joghurtos mártogatóssal

www.streetkitchen.hu

A stifiről mindig az a pillanat jut eszembe, amikor beköltöztem a főiskolai kollégiumba, és közöltem a szobatársaimmal, hogy van a hűtőben stifi, fogyasszanak belőle nyugodtan. Nem értettem, miért néznek rám úgy, mint borjú az új kapura. Most már tudom. És azt is, hogy ez a nemes feltét hogy tud egy lepényt ennyire finommá varázsolni.

Hozzávalók

4 főre
A tésztához
100 ml
tej
1 mk
kristálycukor
25 g
friss élesztő
1 tk
350 g
finomliszt
85 g
puha vaj
20 g
zsír
60 g
tejföl
1 db
tojás
A feltéthez
175 g
tejföl
1 gerezd
fokhagyma
100 g
stifolder
(szalámi)
1 fej
lila hagyma

A stifis lepény elkészítéséhez a tejet meglangyosítjuk a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. Míg ez felfut, egy tálba mérjük a sót, a lisztet, a vajat, a zsírt, a tejfölt és a tojást, majd beleöntjük az élesztős tejet, és kézzel vagy dagasztógéppel bedagasztjuk a tésztát. Egy lágyabb állagú tésztát kell kapnunk. Langyos helyen, lefedve, 40-50 perc alatt duplájára kelesztjük a tésztát. 

Ha megkelt, egy zsírpapírral bélelt tepsire tesszük, és kézzel fél cm vastagságú, ovális formájúra nyújtjuk. A tejfölbe belenyomjuk a fokhagymát, és megkenjük vele a tésztát, majd rátesszük a vékony karikára vágott stifoldert, megszórjuk lila hagymával és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Tálaláskor még meglocsolhatjuk egy kis fokhagymás tejföllel.

stifis-lepeny-hagymas
Stifis-hagymás lepény (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 20 perc
  • Kelesztési idő: 40-50 perc
  • Sütési idő: 20 perc

 

Még több lepény, ha nagyra nyitottátok a lepénylesőket, de már eleget ettetek a stifis-hagymás verzióból!

Kelt tésztás almás lepény

Csevap ajvárral, lepénnyel és tabuléval

Zöld naan lepény joghurtos mártogatóssal

Ha tetszett a Stifis-hagymás lepény receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept