Kacsahúsos ételek

Sültkacsamellpaszternákpürével,whiskysmeggymártással

Sült kacsamell paszternákpürével, whiskys meggymártással
Sült kacsamell paszternákpürével, whiskys meggymártással

Hozzávalók
2 ek
barna cukor
1 ek
víz
1 db
csillagánizs
1 ek
szójaszósz
80 ml
whisky
500 ml
meggylé
A paszternákpüréhez
1.5 kg
paszternák
200 g
vaj
1 l
tej
bors
A paszternákchipshez
1 szál
paszternák
bő étolaj a sütéshez
A kacsamellhez
2 db
kacsamell
(350 g/db)
bors

Elkészítés
  1. A meggymártáshoz a barna cukrot és a vizet egy kis forralóba tesszük, és közepes lángon addig melegítjük, amíg meg nem karamellizálódik a cukor. Hozzáadjuk a csillagánizst, a szójaszószt és a whiskyt. 2 perc forralás után beleöntjük a meggylevet is, és addig forraljuk közepes lángon, ameddig mártás állagot nem kapunk.

  2. A püréhez a megtisztított paszternákot kis darabokra vágjuk, és egy kis lábasban, közepes lángon kb. 10 percig pirítjuk a vajon. Ezután felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, és kis lángon 30 percig főzzük. Amikor megfőtt, a legmagasabb fokozaton jó krémesre turmixoljuk (ha esetleg nem bír vele a turmix, önthetünk hozzá egy kevés tejet). Ha simább végeredményt szeretnénk, a pürét egy finom lyukú szűrőn átnyomkodhatjuk.

  3. A chipshez a megtisztított paszternákot egy mandolinnal vagy szeletelővel nagyon vékonyra szeleteljük, és kb. 160 fokos olajban addig sütjük, ameddig a széle szép aranybarna nem lesz. A felesleges olajat papíron lecsepegtetjük róla.

  4. A kacsamellet megtisztítjuk, a bőrét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, és egy tapadásmentes, száraz serpenyőbe rakjuk a bőrével lefelé. Közepes lángon elkezdjük kisütni a zsírját. Amikor a bőre már szép aranybarnára sült, megfordítjuk. Így is pirítjuk 1 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 8 percre. Kivesszük a sütőből, és kicsit pihentetjük. Tálaláskor a paszternákpürét és a mártást kínáljuk hozzá.

www.streetkitchen.hu

A Szaftos kaják támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Sült kacsamell, de nem ám akármivel! Piszok jó paszternákpürével meg egy whiskys meggymártással. Ha valami tuti kajára vágysz, ami azért picit elegáns is, akkor ez lesz, amit kerestél!

A sült kacsamell mindig jó választás, ha egy kicsit elegánsabb fogást szeretnél az asztalra tenni, de nem akarsz egész nap a konyhában állni. A ropogós bőr és a szaftos hús önmagában is működik, most viszont kap még egy olyan köretet, amitől még jobb lesz az egész sztori, amibe tettünk egy kis csavart: most Bandi a fakanál helyett fényképezőgépet ragadott, és Timi, a food stylistunk főzött!

Hozzávalók

2 főre
2 ek
barna cukor
1 ek
víz
1 db
csillagánizs
1 ek
szójaszósz
80 ml
whisky
500 ml
meggylé
A paszternákpüréhez
1.5 kg
paszternák
200 g
vaj
1 l
tej
bors
A paszternákchipshez
1 szál
paszternák
bő étolaj a sütéshez
A kacsamellhez
2 db
kacsamell
(350 g/db)
bors

Elkészítés

  1. A meggymártáshoz a barna cukrot és a vizet egy kis forralóba tesszük, és közepes lángon addig melegítjük, amíg meg nem karamellizálódik a cukor. Hozzáadjuk a csillagánizst, a szójaszószt és a whiskyt. 2 perc forralás után beleöntjük a meggylevet is, és addig forraljuk közepes lángon, ameddig mártás állagot nem kapunk.

  2. A püréhez a megtisztított paszternákot kis darabokra vágjuk, és egy kis lábasban, közepes lángon kb. 10 percig pirítjuk a vajon. Ezután felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, és kis lángon 30 percig főzzük. Amikor megfőtt, a legmagasabb fokozaton jó krémesre turmixoljuk (ha esetleg nem bír vele a turmix, önthetünk hozzá egy kevés tejet). Ha simább végeredményt szeretnénk, a pürét egy finom lyukú szűrőn átnyomkodhatjuk.

  3. A chipshez a megtisztított paszternákot egy mandolinnal vagy szeletelővel nagyon vékonyra szeleteljük, és kb. 160 fokos olajban addig sütjük, ameddig a széle szép aranybarna nem lesz. A felesleges olajat papíron lecsepegtetjük róla.

  4. A kacsamellet megtisztítjuk, a bőrét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, és egy tapadásmentes, száraz serpenyőbe rakjuk a bőrével lefelé. Közepes lángon elkezdjük kisütni a zsírját. Amikor a bőre már szép aranybarnára sült, megfordítjuk. Így is pirítjuk 1 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 8 percre. Kivesszük a sütőből, és kicsit pihentetjük. Tálaláskor a paszternákpürét és a mártást kínáljuk hozzá.

Sült kacsamell paszternákpürével, whiskys meggymártással tányéron
Sült kacsamell paszternákpürével, whiskys meggymártással (Fotó: Street Kitchen)

A paszternákpüré jól hozza a krémes, enyhén édeskés vonalat, ami passzol a kacsához. Nem tolakodó, inkább háttérben marad, és hagyja érvényesülni a húst. A whiskys meggymártás ad hozzá egy határozottabb, savasabb ízt, és kellemesen ellensúlyozza a kacsa zsírosságát.

Ez a kombináció nagyon jól működik, mert a kacsamell nem szárad ki, a püré nem nehéz, a mártás nem túl sok. Egy átgondolt, mégis lazán tálalható fogás, amit a hétvégén vagy az ünnepi menüben is nyugodtan be lehet vetni.

Még több cuccos, szaftos receptet találtok az újonnan megjelent Szaft könyvünkben! Irány az SK shop, rendeljétek meg most!

A sült kacsamell paszternákpürével, whiskys meggymártással nem az egyetlen ultra szaftos kaja a tarsolyunkban! Itt is van még három szuper recept!

Szaftos csülök pékné módra

Fűszeres, szaftos csirkemell air fryerben

Szaftos kacsacomb vajas pecsenyemártással

Ha tetszett a sült kacsamell paszternákpürével, whiskys meggymártással receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése