A meggymártáshoz a barna cukrot és a vizet egy kis forralóba tesszük, és közepes lángon addig melegítjük, amíg meg nem karamellizálódik a cukor. Hozzáadjuk a csillagánizst, a szójaszószt és a whiskyt. 2 perc forralás után beleöntjük a meggylevet is, és addig forraljuk közepes lángon, ameddig mártás állagot nem kapunk.
A püréhez a megtisztított paszternákot kis darabokra vágjuk, és egy kis lábasban, közepes lángon kb. 10 percig pirítjuk a vajon. Ezután felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, és kis lángon 30 percig főzzük. Amikor megfőtt, a legmagasabb fokozaton jó krémesre turmixoljuk (ha esetleg nem bír vele a turmix, önthetünk hozzá egy kevés tejet). Ha simább végeredményt szeretnénk, a pürét egy finom lyukú szűrőn átnyomkodhatjuk.
A chipshez a megtisztított paszternákot egy mandolinnal vagy szeletelővel nagyon vékonyra szeleteljük, és kb. 160 fokos olajban addig sütjük, ameddig a széle szép aranybarna nem lesz. A felesleges olajat papíron lecsepegtetjük róla.
A kacsamellet megtisztítjuk, a bőrét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, és egy tapadásmentes, száraz serpenyőbe rakjuk a bőrével lefelé. Közepes lángon elkezdjük kisütni a zsírját. Amikor a bőre már szép aranybarnára sült, megfordítjuk. Így is pirítjuk 1 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 8 percre. Kivesszük a sütőből, és kicsit pihentetjük. Tálaláskor a paszternákpürét és a mártást kínáljuk hozzá.
Sültkacsamellpaszternákpürével,whiskysmeggymártással

Sült kacsamell, de nem ám akármivel! Piszok jó paszternákpürével meg egy whiskys meggymártással. Ha valami tuti kajára vágysz, ami azért picit elegáns is, akkor ez lesz, amit kerestél!
A sült kacsamell mindig jó választás, ha egy kicsit elegánsabb fogást szeretnél az asztalra tenni, de nem akarsz egész nap a konyhában állni. A ropogós bőr és a szaftos hús önmagában is működik, most viszont kap még egy olyan köretet, amitől még jobb lesz az egész sztori, amibe tettünk egy kis csavart: most Bandi a fakanál helyett fényképezőgépet ragadott, és Timi, a food stylistunk főzött!
Hozzávalók
A paszternákpüréhez
A paszternákchipshez
A kacsamellhez
Elkészítés
A meggymártáshoz a barna cukrot és a vizet egy kis forralóba tesszük, és közepes lángon addig melegítjük, amíg meg nem karamellizálódik a cukor. Hozzáadjuk a csillagánizst, a szójaszószt és a whiskyt. 2 perc forralás után beleöntjük a meggylevet is, és addig forraljuk közepes lángon, ameddig mártás állagot nem kapunk.
A püréhez a megtisztított paszternákot kis darabokra vágjuk, és egy kis lábasban, közepes lángon kb. 10 percig pirítjuk a vajon. Ezután felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, és kis lángon 30 percig főzzük. Amikor megfőtt, a legmagasabb fokozaton jó krémesre turmixoljuk (ha esetleg nem bír vele a turmix, önthetünk hozzá egy kevés tejet). Ha simább végeredményt szeretnénk, a pürét egy finom lyukú szűrőn átnyomkodhatjuk.
A chipshez a megtisztított paszternákot egy mandolinnal vagy szeletelővel nagyon vékonyra szeleteljük, és kb. 160 fokos olajban addig sütjük, ameddig a széle szép aranybarna nem lesz. A felesleges olajat papíron lecsepegtetjük róla.
A kacsamellet megtisztítjuk, a bőrét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, és egy tapadásmentes, száraz serpenyőbe rakjuk a bőrével lefelé. Közepes lángon elkezdjük kisütni a zsírját. Amikor a bőre már szép aranybarnára sült, megfordítjuk. Így is pirítjuk 1 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 8 percre. Kivesszük a sütőből, és kicsit pihentetjük. Tálaláskor a paszternákpürét és a mártást kínáljuk hozzá.

A paszternákpüré jól hozza a krémes, enyhén édeskés vonalat, ami passzol a kacsához. Nem tolakodó, inkább háttérben marad, és hagyja érvényesülni a húst. A whiskys meggymártás ad hozzá egy határozottabb, savasabb ízt, és kellemesen ellensúlyozza a kacsa zsírosságát.
Ez a kombináció nagyon jól működik, mert a kacsamell nem szárad ki, a püré nem nehéz, a mártás nem túl sok. Egy átgondolt, mégis lazán tálalható fogás, amit a hétvégén vagy az ünnepi menüben is nyugodtan be lehet vetni.
Még több cuccos, szaftos receptet találtok az újonnan megjelent Szaft könyvünkben! Irány az SK shop, rendeljétek meg most!
A sült kacsamell paszternákpürével, whiskys meggymártással nem az egyetlen ultra szaftos kaja a tarsolyunkban! Itt is van még három szuper recept!
Ha tetszett a sült kacsamell paszternákpürével, whiskys meggymártással receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



