Fantasztikus desszertek

Sütőtökösbabka

Sütőtökös babka

Hozzávalók
A házi fűszerkeverékhez
2 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt gyömbér
1 tk
őrölt szerecsendió
1 tk
őrölt szegfűszeg
A tésztához
200 ml
langyos tej
2 tk
porélesztő
2 ek
cukor
500 g
liszt
1 nagy csipet
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
200 g
sütőtökpüré
80 g
olvasztott vaj
1 tk
fűszerkeverék
A töltelékhez
150 g
puha vaj
100 g
sütőtökpüré
100 g
barna cukor
1 tk
fűszerkeverék
A sziruphoz
30 ml
narancslé
50 ml
víz
70 g
cukor
2 ek
méz
1 mk
fűszerkeverék

Elkészítés

A sütőtökös babka elkészítéséhez először a fűszerkeverék hozzávalóit összekeverjük. A tésztához egy nagy dagasztótálban elkeverjük a tejben az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, és 7-8 perc alatt kidagasztjuk. Lefedjük, és hagyjuk 1 órát állni.

Közben elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat összekeverjük egy tálban. A sziruphoz valókat egy gyorsforralóba öntjük, felforraljuk, és 3-4 percig főzzük.

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán, kb. 25 x 40 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük a töltelékkel, és hosszában feltekerjük. Ezután hosszában elfelezzük egy késsel, és a vágott felükkel felfelé összetekerjük a két tésztacsíkot. Sütőpapírral bélelt kenyérformába rakjuk, lefedjük, és fél órát hagyjuk állni. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 50 percre. Ha nagyon pirulna a teteje, a vége felé letakarjuk egy darab alufóliával. Ha megsült, kivesszük, és még forrón lekenjük a sziruppal. Hagyjuk kihűlni, és kész is.

sütőtökös babka
Sütőtökös babka

Még több sütőtökös recept:

Sütőtök sütése: Így csináld, hogy a lehető legfinomabb legyen!
Sült sütőtökös téli saláta
Cukormentes sütőtökös pite

www.streetkitchen.hu

Babka, sütőtök, fűszerek. Már külön-külön is mind nagyon jó dolog, de együtt még jobbak. Szerintem nem kérdés, hogy kellett már egy sütőtökös babka a repertoárba.

Hozzávalók

1 30 x 20 cm-es kenyérformához
A házi fűszerkeverékhez
2 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt gyömbér
1 tk
őrölt szerecsendió
1 tk
őrölt szegfűszeg
A tésztához
200 ml
langyos tej
2 tk
porélesztő
2 ek
cukor
500 g
liszt
1 nagy csipet
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
200 g
sütőtökpüré
80 g
olvasztott vaj
1 tk
fűszerkeverék
A töltelékhez
150 g
puha vaj
100 g
sütőtökpüré
100 g
barna cukor
1 tk
fűszerkeverék
A sziruphoz
30 ml
narancslé
50 ml
víz
70 g
cukor
2 ek
méz
1 mk
fűszerkeverék

A sütőtökös babka elkészítéséhez először a fűszerkeverék hozzávalóit összekeverjük. A tésztához egy nagy dagasztótálban elkeverjük a tejben az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, és 7-8 perc alatt kidagasztjuk. Lefedjük, és hagyjuk 1 órát állni.

Közben elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat összekeverjük egy tálban. A sziruphoz valókat egy gyorsforralóba öntjük, felforraljuk, és 3-4 percig főzzük.

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán, kb. 25 x 40 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük a töltelékkel, és hosszában feltekerjük. Ezután hosszában elfelezzük egy késsel, és a vágott felükkel felfelé összetekerjük a két tésztacsíkot. Sütőpapírral bélelt kenyérformába rakjuk, lefedjük, és fél órát hagyjuk állni. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 50 percre. Ha nagyon pirulna a teteje, a vége felé letakarjuk egy darab alufóliával. Ha megsült, kivesszük, és még forrón lekenjük a sziruppal. Hagyjuk kihűlni, és kész is.

sütőtökös babka
Sütőtökös babka

Még több sütőtökös recept:

Sütőtök sütése: Így csináld, hogy a lehető legfinomabb legyen!
Sült sütőtökös téli saláta
Cukormentes sütőtökös pite

Ha tetszett a Sütőtökös babka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept