Sütőtökös receptek

Szezámmagosrántottsütőtök

Szezámmagos rántott sütőtök
Szezámmagos rántott sütőtök tányéron

Hozzávalók
1 kg
sütőtök
1 tk
méz
1 tk
olívaolaj
bors
bő étolaj a sütéshez
A panírozáshoz
100 g
finomliszt
2 db
tojás
100 g
zsemlemorzsa
2 ek
szezámmag

Elkészítés
  1. A tököt megtisztítjuk és felszeleteljük kb. 1,5 cm vastag szeletekre. Érdemes a tömör szár felőli részt használni, a többiből készíthetünk akár pumpkin spice szirupot vagy sütőtökkrémlevest is.

  2. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk a tökszeleteket, meglocsoljuk mézzel és olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk.
    230 fokra előmelegített grillfunkciós sütőbe rakjuk 10 percre. Nem kell, hogy teljesen megpuhuljon, de ha itt-ott megpirul, az tökéletes.

  3. Az elősütött tökszeleteket bepanírozzuk, először lisztbe, majd lazán felvert tojásba, végül a szezámmaggal elkevert morzsába forgatjuk.
    Közepesen forró, bő olajban aranybarnára sütjük. 

www.streetkitchen.hu

Rántva minden jobb, tartja a mondás. És ez a sütőtök esetében sincs másképp, főleg ha szezámmagos bundát kap. Bármilyen mártogatóssal tökéletes nasi, de egy salival vagy valamilyen körettel fullos vega főételként is megállja a helyét.

A sütőtök édes, puha húsa és a szezámmagos, ropogós bunda tökéletes ellentétet alkot – egyszerre édes és sós, kívül roppan, belül krémes. Nekünk már most ez az új kedvencünk, ami simán felveszi a versenyt bármelyik rántott zöldséggel. Köretként is kiváló, de ha magában ennéd, egy kis chilis tejföllel szuper nasi. 

Hozzávalók

4 főre
1 kg
sütőtök
1 tk
méz
1 tk
olívaolaj
bors
bő étolaj a sütéshez
A panírozáshoz
100 g
finomliszt
2 db
tojás
100 g
zsemlemorzsa
2 ek
szezámmag

Elkészítés

  1. A tököt megtisztítjuk és felszeleteljük kb. 1,5 cm vastag szeletekre. Érdemes a tömör szár felőli részt használni, a többiből készíthetünk akár pumpkin spice szirupot vagy sütőtökkrémlevest is.

  2. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk a tökszeleteket, meglocsoljuk mézzel és olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk.
    230 fokra előmelegített grillfunkciós sütőbe rakjuk 10 percre. Nem kell, hogy teljesen megpuhuljon, de ha itt-ott megpirul, az tökéletes.

  3. Az elősütött tökszeleteket bepanírozzuk, először lisztbe, majd lazán felvert tojásba, végül a szezámmaggal elkevert morzsába forgatjuk.
    Közepesen forró, bő olajban aranybarnára sütjük. 

Szezámmagos rántott sütőtök tányéron
Szezámmagos rántott sütőtök (Fotó: Street Kitchen)

A szezámmagos rántott sütőtök köretként és önálló fogásként is megállja a helyét – főleg, ha valami könnyebb, mégis tartalmas ételre vágysz. Ráadásul egyszerű, olcsó és szezonális, vagyis pont az, amit ilyenkor ősszel a legjobb elővenni a konyhában.

A szezámmag a panírhoz extra ízt és textúrát ad, a végeredmény pedig olyan, mintha a sütőtök végre megkapta volna azt a figyelmet, amit mindig is megérdemelt.

A szezámmagos rántott sütőtök mellett van még itt bőven sütőtökös receptünk! Figyelj és kapaszkodj!

Sütőtökös vega chilis bab

Baconös sütőtökkrémleves

Sütőtökös mac and cheese

Ha tetszett a szezámmagos rántott sütőtök receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése