Fantasztikus desszertek

Szilvásgombóckrumplistésztából

Szilvás gombóc krumplis tésztából
Szilvás gombóc krumplis tésztából

Hozzávalók
1 kg
krumpli
(tisztított súly)
200 g
finomliszt + a nyújtáshoz
60 g
keményítő
1 ek
búzadara
30 g
olvasztott vaj
1 db
tojás
A töltelékhez
300 g
szilva
4 ek
kristálycukor
1 ek
őrölt fahéj
A morzsához és a tálaláshoz
180 g
zsemlemorzsa
30 g
vaj
1 mk
őrölt fahéj
1 ek
barna cukor
2 ek
porcukor

Elkészítés
  1. A szilvás gombóc tésztájához a megtisztított krumplit felkockázzuk 3 cm-es darabokra, és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd még forrón áttörjük. Szétterítjük és hagyjuk kihűlni. 

  2. A töltelékhez a szilvákat mérettől függően elfelezzük vagy elnegyedeljük, a lényeg, hogy kb. 4 cm-es darabokat kapjunk. Összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, és állni hagyjuk.

  3. A kihűlt, áttört krumplihoz keverjük a tészta többi hozzávalóját, alaposan összegyúrjuk, és liszttel bőven megszórt deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 8 cm-es négyzeteket vágunk, mindegyik közepébe teszünk egy-egy darab szilvát, és a tálban maradt fahéjas cukorból is egy keveset. Összecsípjük a sarkait, gombócot formázunk belőle és gyöngyöző, enyhén cukros és sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük őket. Mikor feljöttek a víz tetejére, még további 2 percig főzzük. A tészta leeső részeit újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és méretre vágjuk, majd betöltjük.

  4. A zsemlemorzsát száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vajat, és ha kicsit hűlt, a fahéjat és a cukrot is. A kifőtt gombócokat meghempergetjük a morzsában, és porcukorral megszórva tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

A Szilvás receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Nem vagyok egy nagy gombócfanatikus, de a szilvás gombócnak én sem tudok ellenállni, hiszen ami szilvás, azzal nem lehet mellélőni! 😀

A szilvás gombóc krumplis tésztából nagyon ütős kaja, próbáld ki te is!

Hozzávalók

20 darab gombóchoz
1 kg
krumpli
(tisztított súly)
200 g
finomliszt + a nyújtáshoz
60 g
keményítő
1 ek
búzadara
30 g
olvasztott vaj
1 db
tojás
A töltelékhez
300 g
szilva
4 ek
kristálycukor
1 ek
őrölt fahéj
A morzsához és a tálaláshoz
180 g
zsemlemorzsa
30 g
vaj
1 mk
őrölt fahéj
1 ek
barna cukor
2 ek
porcukor

Elkészítés

  1. A szilvás gombóc tésztájához a megtisztított krumplit felkockázzuk 3 cm-es darabokra, és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd még forrón áttörjük. Szétterítjük és hagyjuk kihűlni. 

  2. A töltelékhez a szilvákat mérettől függően elfelezzük vagy elnegyedeljük, a lényeg, hogy kb. 4 cm-es darabokat kapjunk. Összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, és állni hagyjuk.

  3. A kihűlt, áttört krumplihoz keverjük a tészta többi hozzávalóját, alaposan összegyúrjuk, és liszttel bőven megszórt deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 8 cm-es négyzeteket vágunk, mindegyik közepébe teszünk egy-egy darab szilvát, és a tálban maradt fahéjas cukorból is egy keveset. Összecsípjük a sarkait, gombócot formázunk belőle és gyöngyöző, enyhén cukros és sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük őket. Mikor feljöttek a víz tetejére, még további 2 percig főzzük. A tészta leeső részeit újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és méretre vágjuk, majd betöltjük.

  4. A zsemlemorzsát száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vajat, és ha kicsit hűlt, a fahéjat és a cukrot is. A kifőtt gombócokat meghempergetjük a morzsában, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Ha tetszett a Szilvás gombóc krumplis tésztából receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept